Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

ReMat Zrt.

Magyar példa a fóliahulladék-feldolgozásra

– A kiindulópont az volt, hogy Spanyolország déli részén még mindig nem megoldott a szelektív hulladékgyűjtés. Valencia térségében most próbálnak létrehozni egy olyan begyűjtő hálózatot, amely egyrészt a bevásárlóközpontok, másrészt a kisebb-nagyobb települések hulladékkezelésére kínál összehangolt megoldást – mondja Kocsánné Olasz Andrea, a tiszaújvárosi ReMat Zrt. általános igazgatója, a LIFE RECYPACK magyarországi kapcsolattartója.

A projektet koordináló spanyol AIMPLAS célja nemcsak a szelektív gyűjtés megoldása, hanem a hulladékhasznosítás lehetőségeinek feltárása is. Így jött képbe a magyarországi ReMat Zrt., amely több mint 20 éve foglalkozik fólia (polietilén) típusú – ipari és lakossági eredetű – hulladék hasznosításával. A ReMat a TDK egykori hulladékhasznosítójából nőtte ki magát, és vált az elmúlt két évtizedben a polietilén típusú műanyaghulladék-felhasználás specialistájává. A hazai hulladékbegyűjtőkkel kialakított kapcsolatnak köszönhetően a ReMat üzemeibe érkeznek azok a fóliabálák, amelyből havi szinten ezerötszáz tonna regranulátumot készítenek. Kis mennyiségben polipropilén regranulátumot is létrehoznak, amely tiszta technológiai hulladékból készül.

A ReMat az elérhető legmodernebb technológiával dolgozik, elsősorban Tiszaújvárosban és Rakamazon. A cég komoly tapasztalatára számítanak a LIFE Recypack-projektben úgy, hogy a spanyolok által a projekt pilotjaként összegyűjtött, egy kamionnyi fóliahulladékot Magyarországon dolgozzák fel. A tiszaújvárosiak ipari méretű „regranulálással” foglalkoznak, így tehát a spanyol fóliahulladékot is regranulátummá alakítják át, hogy abból késztermékként várhatóan szemeteszsák készülhessen. A feleslegessé vált fóliahulladék így hasznos funkciót betöltve tér vissza a gazdaságba.

– Mi leszünk tehát azok, akik ipari szinten szavatolják, hogy a szelektív módon begyűjtött hulladék – esetünkben fóliahulladék – jól feldolgozható, és abból praktikus, célszerű termékek készíthetők. A szemeteszsák csak egy szemléltető példa természetesen, hiszen az építőipari fóliától az agrofóliáig rendkívül szerteágazóak a felhasználási területek, amelyeken a regranulátumunkat alkalmazni lehet. Bízunk abban, hogy a példánk nemcsak Spanyolországban, hanem más uniós tagállamokban is segít erősíteni ezt a fajta hozzáállást, bevezetni a szelektív gyűjtést és hasznosítást. Ugyanis ez a kérdés még rengeteg térségben megoldatlan. Általános probléma, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy az ilyen típusú szelektív hulladék tulajdonképpen érték – magyarázza Kocsánné Olasz Andrea.


Megmenekült a pásztói legelő
Visszahódítják a madarak királyait
Lépre csalt kártevők
A puszta albérlője
Újjáéledt a balmazi szik
Legelésre fel!
A Kiskunság kincse
Szabadságot a szigetnek!
Magtól magig
Lábnyom a jövőnek
Legyünk újra sasbarát ország!
Célzott természetvédelem a lőtéren
Környezetvédő hadgyakorlatok
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Tiszta levegőt!
A fenntartható út
Környezetvédelem a föld alatt
A Biodiverzitás Fővárosa
Vizet az erdőnek!
Felfrissül a holtág
A hulladék: érték
A szárazgyepek védelmében
Maradék nélkül
Szakmai diskurzus az erdőkezelésről
Madárbarát vezetékek
Nyerő helyzetben a túzok
Közösen a parlagi sasért
A sikeres LIFE-projektekért
Természetes vízmegtartás
Megoldások az élelmiszer-felesleg csökkentésére
Büszkeségünk lehet a szalakóta
Önkéntesekkel a tisztább Dunáért
HungAIRy: nagyprojekt a tisztább levegőért
A pannon gyepek védelmében
Viperák, sokasodjatok!
Kordában tartják
a folyót

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat