NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
SÉF Szakképző Iskola
Veszprém
Történetek
ERI Hungary
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete
Hagyományok Háza
Zugló Önkormányzata, BKK, MOBILISSIMUS Kft.
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Sikeres pályázóként a SÉF iskola külföldi gyakorlatra küldheti a diákjait
Erasmus+

A sztárséf Jamie Oliver egyik éttermében dolgozni vagy londoni kávéházat vezetni Veszprémből indulva sem lehetetlen: a SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet. A 2015/2016-os projektévre 259.460 euró Erasmus+ támogatást nyertek, így újabb 75 vendéglátóipari tanulójuk – köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű – próbálhatja ki magát szakmai gyakorlaton nívós külföldi szállodákban, éttermekben.

Megtalálni a legmegfelelőbb külföldi partnereket, ápolni a meglévő kapcsolatokat és megtalálni a megfelelő magyarországi együttműködő szervezeteket. A 2000 óta működő veszprémi SÉF Szakképző Iskola igazgatója, Csizmazia Mária szerint tömören ennyi a sikeres pályázás titka. Több mint tíz év gyakorlata igazolja. Az állami feladatokat ellátó magániskolaként működő SÉF 2004 óta vesz részt uniós pályázatokon külföldi vendéglátóipari szakmai gyakorlatok finanszírozása érdekében. Ezalatt az idő alatt jó híre is lett népszerű szakmai programjaival. A SÉF 2009-2014 között mobilitási tanúsítvánnyal is büszkélkedhetett, 2015 májusában pedig ismét pályázott az iskola a 2020-ig szóló hosszabbításra. – A tanúsítvány megkönnyíti az intézmény projekt tevékenységeit, hosszú távra nyújt biztos tervezési lehetőséget és pénzügyi biztonságot – foglalja össze ennek jelentőségét az igazgató.

SÉF Szakképző Iskola
A SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet

A mobilitás, mint lehetőség felkínálása nem pusztán díszítő elem az iskola képzési programjában: – Általános probléma a vendéglátóipari képzésben, hogy a 8. osztály befejezése után a szakképzésbe a legrosszabb átlaggal végzők kerülnek. Legtöbbjük idegennyelvi ismeret nélkül. Innen kell felzárkóztatni, és versenyképes munkaerőként elengedni őket. A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket, amelyeket a több hónapos gyakorlatok végén már készség szinten használnak. Megismerkednek új, modern konyhatechnológiai eljárásokkal, speciális, az adott országra jellemző élelmiszerekkel, ételekkel. Bővebb ismereteket szereznek azokon a területeken, amelyekre itthon nincs lehetőség. A tengeri halak elkészítése, vagy a téli vendéglátás egy síparadicsomban tipikusan ilyen – mondja Csizmazia Mária. Kiemeli, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű tanulókra külön gondot fordít az iskola. Programjaik nem csak a kitűnő tanulóknak, hanem a fejlődésre nyitott, tanulni akaró diákoknak szólnak. A 2015/2016-os tanévben 75 diák, köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű kap lehetőséget az elnyert uniós támogatásnak köszönhetően.

Több tanuló már messzire jutott, például Jamie Oliver egyik éttermében dolgozott vagy kávéházat vezetett Londonban. Németországi szállodákban is dolgozik főállásúként néhány volt séfes diák. Az elvándorlás csábítása erős: az utóbbi években szakmai végzettséget szerzett séfes diákok fele külföldön helyezkedett el. Többen közülük azonban néhány év után visszatértek és anyagilag megerősödve itthon kerestek munkát. – Az utóbbi időben szerencsére a hazai vendéglátóipar is észbe kapott, és kedvezőbb feltételeket kínál a jól képzett munkaerő megtartásához, visszacsábításához – mondja az igazgató.

SÉF Szakképző Iskola
A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket

A magyar potenciális munkaadók sincsenek könnyű helyzetben. Olyan nívós gyakorlati helyekkel kell felvenniük a versenyt, mint a SÉF partnerei között szereplő ciprusi Ayia Napan található négy csillagos Asterias Beach Hotel, az 5 csillagos Atlantica Aeneas Hotel, és a 4-5 csillagos hoteleket tömörítő limassoli Kanika szállodalánc. Németországban egész évben, Ausztriában pedig a kiemelt téli síszezonban várják a mára jó hírű veszprémi vendéglátóipari hallgatókat.

Erasmus+
Több van benned, mint gondolnád!
Élménypedagógiai tréningek intézeti fiataloknak és dolgozóknak
Élményakadémia Közhasznú Egyesület
Budapest
Europe for Citizens
Fel kell rázni a fiatalokat!
Vietnam előtt is példa a nyíregyházi modell
Kulturális Életért Közhasznú Egyesület
Nyíregyháza
Creative Europe
Teret nyer a rövidfilm
A daazo.com rövidfilmes portál fejlesztése
Daazo
Budapest
Creative Europe
Valós érték a mozivásznon
Európai filmforgalmazási támogatások
Mozinet Kft.
Budapest
Creative Europe
Izgalmas sci-fi műfordítások
Meeting of Cultures: szupersztárok és egzotikumok a Metropolis Media Group 10 kötetes sorozatában
Metropolis Media Group
Budapest
Creative Europe
A zongora Európája
Nemzetközi karrierépítés és hálózatosítás zongoraművészek számára
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Cookie-tájékoztató| Kapcsolat