NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
SÉF Szakképző Iskola
Veszprém
Történetek
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Szépírók Társasága
OptoForce Kft.
Veszprémiek a vendéglátás jó híréért
Sikeres pályázóként a SÉF iskola külföldi gyakorlatra küldheti a diákjait
Erasmus+

A sztárséf Jamie Oliver egyik éttermében dolgozni vagy londoni kávéházat vezetni Veszprémből indulva sem lehetetlen: a SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet. A 2015/2016-os projektévre 259.460 euró Erasmus+ támogatást nyertek, így újabb 75 vendéglátóipari tanulójuk – köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű – próbálhatja ki magát szakmai gyakorlaton nívós külföldi szállodákban, éttermekben.

Megtalálni a legmegfelelőbb külföldi partnereket, ápolni a meglévő kapcsolatokat és megtalálni a megfelelő magyarországi együttműködő szervezeteket. A 2000 óta működő veszprémi SÉF Szakképző Iskola igazgatója, Csizmazia Mária szerint tömören ennyi a sikeres pályázás titka. Több mint tíz év gyakorlata igazolja. Az állami feladatokat ellátó magániskolaként működő SÉF 2004 óta vesz részt uniós pályázatokon külföldi vendéglátóipari szakmai gyakorlatok finanszírozása érdekében. Ezalatt az idő alatt jó híre is lett népszerű szakmai programjaival. A SÉF 2009-2014 között mobilitási tanúsítvánnyal is büszkélkedhetett, 2015 májusában pedig ismét pályázott az iskola a 2020-ig szóló hosszabbításra. – A tanúsítvány megkönnyíti az intézmény projekt tevékenységeit, hosszú távra nyújt biztos tervezési lehetőséget és pénzügyi biztonságot – foglalja össze ennek jelentőségét az igazgató.

SÉF Szakképző Iskola
A SÉF Szakképző Iskola 2004 óta sikeres uniós pályázóként számtalan eredményes diákkal büszkélkedhet

A mobilitás, mint lehetőség felkínálása nem pusztán díszítő elem az iskola képzési programjában: – Általános probléma a vendéglátóipari képzésben, hogy a 8. osztály befejezése után a szakképzésbe a legrosszabb átlaggal végzők kerülnek. Legtöbbjük idegennyelvi ismeret nélkül. Innen kell felzárkóztatni, és versenyképes munkaerőként elengedni őket. A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket, amelyeket a több hónapos gyakorlatok végén már készség szinten használnak. Megismerkednek új, modern konyhatechnológiai eljárásokkal, speciális, az adott országra jellemző élelmiszerekkel, ételekkel. Bővebb ismereteket szereznek azokon a területeken, amelyekre itthon nincs lehetőség. A tengeri halak elkészítése, vagy a téli vendéglátás egy síparadicsomban tipikusan ilyen – mondja Csizmazia Mária. Kiemeli, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű tanulókra külön gondot fordít az iskola. Programjaik nem csak a kitűnő tanulóknak, hanem a fejlődésre nyitott, tanulni akaró diákoknak szólnak. A 2015/2016-os tanévben 75 diák, köztük 40 szociálisan hátrányos helyzetű kap lehetőséget az elnyert uniós támogatásnak köszönhetően.

Több tanuló már messzire jutott, például Jamie Oliver egyik éttermében dolgozott vagy kávéházat vezetett Londonban. Németországi szállodákban is dolgozik főállásúként néhány volt séfes diák. Az elvándorlás csábítása erős: az utóbbi években szakmai végzettséget szerzett séfes diákok fele külföldön helyezkedett el. Többen közülük azonban néhány év után visszatértek és anyagilag megerősödve itthon kerestek munkát. – Az utóbbi időben szerencsére a hazai vendéglátóipar is észbe kapott, és kedvezőbb feltételeket kínál a jól képzett munkaerő megtartásához, visszacsábításához – mondja az igazgató.

SÉF Szakképző Iskola
A legjobb, ha a tanulók nem az iskolapadban, hanem a munkahelyen sajátítják el az idegen nyelveket

A magyar potenciális munkaadók sincsenek könnyű helyzetben. Olyan nívós gyakorlati helyekkel kell felvenniük a versenyt, mint a SÉF partnerei között szereplő ciprusi Ayia Napan található négy csillagos Asterias Beach Hotel, az 5 csillagos Atlantica Aeneas Hotel, és a 4-5 csillagos hoteleket tömörítő limassoli Kanika szállodalánc. Németországban egész évben, Ausztriában pedig a kiemelt téli síszezonban várják a mára jó hírű veszprémi vendéglátóipari hallgatókat.

EaSI
Biztos lábakon külföldön
Munkavállalói tanácsadó hálózat az oszták-magyar határ mentén
EURES-T Pannónia
Szombathely
Erasmus+
Karrier és természetvédelem?
Az utánpótlás támogatása, helyzetbe hozása magyar kezdeményezéssel
Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány
Orosztorony-Budapest
Erasmus+
Sportos kapcsolatépítés
Egerben nemcsak csobban, pattog is a labda
Kreateam Egyesület
Eger
Erasmus+
Közösségteremtő mozgás
Nemzetközi tábor az egészségtudatosabb fiatalokért
Ászgárd Sport Club
Budapest-Felsőtárkány
Erasmus+
Le a műanyaggal!
Győri diákok uniós projektben a nejloncsomagolás ellen
Baross Gábor Szakközépiskola
Győr
Erasmus+
Ötletelj, vállalkozz!
A közösségi irodai munkamodell népszerűsítése a vállalkozói kedv motiválásával
Loffice
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat