NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Széchenyi István Egyetem

A történet hangban
A történet mesében
Történetek
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Szépírók Társasága
OptoForce Kft.
A látvány hangja
Navigációs eszköz fejlesztése látássérültek számára
Horizon 2020

Vakok számára fejleszt navigációs eszközt a kilenc intézményből álló Sound of Vision konzorcium. A kamerákkal ellátott szerkezet bizonyos képi funkciókat hanggá alakít át, ezáltal a látássérültek is plusz információkhoz juthatnak környezetükről. A Széchenyi István Egyetem egyedüli magyar partnerként szerepel a kutatásban, amelyet a Horizon 2020 Program elnevezésű közvetlen európai uniós program pályázatán nyert 155 000 euró támogatásból végez.

Dr. Wersényi György, a Széchenyi István Egyetem akusztikai szakterületen dolgozó villamosmérnöke már régóta foglalkozik a látássérültek hallásának vizsgálatával. Egy korábbi kutatásában arra kereste a választ, hogy vajon a látáskárosultak jobban hallanak-e, mint a látók. Virtuális valóságban hangtereket szimulált, és a kísérletben résztvevőknek meg kellett jelölniük a hangforrás irányát. Az eredmények azt mutatták, hogy a hangokra való érzékenységben nincs különbség, viszont a hangforrás helymeghatározása a vakoknak ment jobban.

Követték egymást az események, a kutatás híre konferenciákon, cikkekben terjedt tovább, dr. Wersényi György pedig eljutott Izlandra a Norvég Alap és az EGT államok közös pályázatának segítségével. Itt megismert egy éppen formálódó Horizon 2020 projektet, amit az izlandiak a Bukaresti Egyetemmel együtt készítettek elő ugyancsak a vakok tájékozódásának fejlesztésére. Hamar bevonták a magyar felet is, így született meg a Sound of Vision partnerség, kiegészülve további lengyel és olasz tagszervezetekkel.

Széchenyi István Egyetem
Dr. Wersényi György már régóta foglalkozik a látássérültek hallásának vizsgálatával

A 2015-ben indult projekt elsődleges feladata, hogy a rendelkezésre álló három év alatt előállítson egy működő prototípust, ami a képet hanggá tudja átalakítani. Ehhez a konzorcium „vision” csapatának munkájára van szükség. A román fél viszi ezt a részt, képfeldolgozási eljárást fejlesztenek egy olyan 3D kamerával, amely a felismert objektumoknak az irányinformációját (térbeli elhelyezkedését) is tárolja.

Itt veszi át a folyamatot a „sound” csoport, amelybe bekapcsolódik a Széchenyi Egyetem is. Informatikusokkal kiegészülve azon dolgoznak, hogy az azonosított objektumokhoz hangokat rendeljenek és a hangforrások irányát meghatározzák. Első körben meg kellett határozni, mennyi objektumot fog felismerni az eszköz. – Lehetetlen minden tárgyhoz hangot kapcsolni, hiszen a vakok kognitív terhelése is véges, ezért leszűkítettük a számot húsz-harmincra – részletezi az előkészületeket dr. Wersényi György.

<
>

A projekt elsődleges feladata, hogy három év alatt előállítson egy működő prototípust

Fontos szempont, hogy az eszköz felhasználóbarát is legyen, nem szabad idegesítő zajokat alkalmazni (kivéve az alarm jelzésnél) és az sem mindegy, milyen hangosak a beérkező üzenetek. Mivel a vakoknak muszáj hallaniuk az utca zaját, a fejhallgató használatát eleve kizárták. Jelen pillanatban az eszköz egy fejre csatolható sisakból, egy szemüveghez hasonló kamerából és három, fül köré rögzített kisméretű hangszóróból áll. Mindezt egy mini számítógép működteti. Dr. Wersényi György itt hozzáfűzi: kritikus pontja a projektnek, hogy milyen hardverhez kapcsolják a szerkezetet. Nem lehet túl nagy és feltűnő, ugyanakkor alkalmasnak kell lennie komplex számítások elvégzésére.

Az első prototípust már megalkották, most a tesztelésen és a vakok számára kidolgozott tréninganyag létrehozásán van a hangsúly. Először látókkal kísérleteznek, a vakokat – akik egyébként nagyon együttműködők – csak a folyamat végén fogják bevonni. A szakértő elmondja, a látássérültek kirekesztettnek érzik magukat a társadalomból és örülnek bármilyen segítségnek, amivel kiléphetnek saját, zárt világukból. Ha sikerül elérhető áron piacra vinni a terméket, a Sound of Vision valóra válthatja álmukat.

Horizon 2020
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Debrecen
Horizon 2020
Precíz barázdáltság
Csúszótömítésekhez használt eszközök textúrájának optikai ellenőrzése magyar fejlesztéssel
Optimal Optik
Budapest
Horizon 2020
Az ellenállás kultúrája
Kelet-Európa kulturális örökségének gyűjteményei az európai gondolkodásban
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Budapest
Horizon 2020
Előrelépés
Motoros járógép az egyenes testtartásért és a folyamatos járásért
Walkable Future
Debrecen
Horizon 2020
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Az alakor és tönke tájfajták gyakorlati kutatásával foglalkoznak a Diversifood projektben
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Budapest
Horizon 2020
Motor a járműhöz
Magyar fejlesztésű logelemző szoftver egy összeurópai társulásban
LogDrill Kft.
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat