Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

Szegedi Közlekedési Kft

Szeged

A fenntartható tömegközlekedésért

A döntéshozók is ráébredtek arra, hogy a fenntartható mobilitás megszervezése nagyban hozzájárulhat a nagyvárosi levegő minőségének javulásához. Ugyan sokáig úgy tűnt, hogy a trolinak befellegzett, és Nyugat-Európában kifutó tömegközlekedési formának számított, az elektromos buszos boom-mal hirtelen mégis a reneszánszát kezdte élni; az akkumulátoros járművek bevezetésének éllovasaivá váltak. Mivel az akkumulátorok energiatároló kapacitása fizikai korlátokba ütközik, a mérnökök rájöttek, inkább a kisebb kapacitású, de nagy teljesítményű, sűrűn, gyorsan tölthető akkumulátorokat kellene alkalmazniuk, aminek viszont a sűrű energiavételezési lehetőség a feltétele. Mivel erre a trolibusz-felsővezeték tökéletesen alkalmas, a hálózatok fejlesztésével éppen a troli (vagy a városi adottságoknak megfelelően a villamos- vagy a metróvezeték hálózatán alapuló rendszer) válhat a nagyvárosi, fenntartható elektromos tömegközlekedési üzem vezető eszközévé. Mivel az akkumulátorok fejlesztése mindenképpen több évtizedes folyamat lesz, a meglévő felsővezeték-hálózat nagy segítséget jelenthet a közlekedési rendszerek fejlesztésében.

– Lassan mindenki ráébred arra, hogy a klímaváltozás komolyan veendő. Hosszú távú célja tehát az Uniónak – ami egyébként minden országnak célja kellene legyen –, hogy a szénhidrogén alapú energiaforrások helyett a megújuló elektromos energiához való hozzáférést biztosítsa – magyarázza dr. Németh Zoltán Ádám.

Szegedi Közlekedési Társaság
Dr. Németh Zoltán Ádám: „Egy meglévő közlekedési rendszer másik közlekedési módra való felhasználásáról szól a projekt”

Az ELIPTIC projektben tizenegy európai város közlekedési vállalatai, kapcsolódó szervezetei (oktatási, kutatási intézmények) vesznek részt. A teljes egészében Horizon 2020-finanszírozású, 6 millió eurós összköltségvetésű projekt célja általánosságban, hogy már meglévő tömegközlekedési vagy más elektromos infrastruktúrát felhasználjanak, vagy tovább fejlesszenek olyan más célokra is, mint például újabb elektromos járművek, elektromos robogók, autók, elektromos autóbuszok töltésére, működtetésére. A projektszereplők olyan költséghatékony megoldásokat fognak tesztelni, amelyben nem a nulláról kell elkezdeniük elektromos járműüzemeket felállítani, hanem a meglévő villamos-, vasút-, metró- vagy trolibusz infrastruktúrát használják fel további fejlesztésekre. – Tehát egy meglévő közlekedési rendszer másik közlekedési módra való felhasználásáról szól a projekt – foglalja össze az ELIPTIC lényegét az ügyvezetői igazgatói megbízott.

A megoldások projektvárosonként nagyon eltérnek. – Szegeden alapvetően a trolibuszhálózatunkra fűztük fel az ELIPTIC projektben végzett tevékenységeinket – mondja Dr. Németh Zoltán Ádám. – Mi ebben az összeurópai kirakósban egy kis puzzle darab vagyunk; azt vállaltuk be, hogy a meglévő trolibusz felsővezeték hálózatunkat és az újonnan beszerzett, korlátozottan önjáró trolijainkat kihasználva megpróbáljunk egy olyan kísérleti vonalat kialakítani, amelyben a meglévő autóbuszvonalat ki tudjuk váltani. Azaz, meg tudtuk nézni, hogy teszt- és éles üzemben hogyan működik egy ilyen elektromos járművel üzemeltett vonal – magyarázza az SZKT projektfelelőse.

Szegedi Közlekedési TársaságAz egyik önjáró troli, amelyik a tesztvonalon működött

2016-ban két alkalommal, tavasszal és ősszel kétszer kéthetes időtartamra a szegedi 77A autóbuszvonalon tesztelték a rendszert. Az első két héten besűrítették a járatot önjáró trolibuszjáratokkal, a második két hétben pedig teljesen kiváltották a szénhidrogén-alapú járműveket. Számukra az volt az elsődleges kérdés, hogy az önjáró trolibuszokkal normál utasforgalmi körülmények mellett tudják-e tartani az autóbuszos menetrendet. A sikeres próbaüzem mellett az SZKT hosszú távú célja az ELIPTIC projekt eredményeiből kiindulva az volna, hogy Szeged meglévő trolibuszüzemeit kiterjesztenék elektromos akkumulátoros járművekkel olyan úticélokig, ahová nem érdemes trolibusz felsővezetéket építeni. A projekt másik lábaként, ugyanebben az üzemben egy olyan töltőberendezést szeretnének beszerezni, amelyet a járat jövőbeli végállomásán tudnák alkalmazni – olyan helyeken, ahol ugyan nincs trolibusz felsővezeték, de az elektromos rátöltést meg kell oldani.
Az SZKT szakemberei nem állnak meg az ELIPTIC projektben vállalt céloknál. A jövőben egy önjáró trolibuszos kísérleti üzemet is felállítanának, amely a projektből származó tapasztalatok tovább gondolásának „laboratóriuma” is lehetne. Céljuk az, hogy az akkumulátorokkal kapcsolatos összes kérdésre választ kaphassanak: megvizsgálhassák, milyen időjárási és utaskörülmények között és milyen elven tudják az akkumulátorokat a legjobban kihasználni, a tűzveszélyességüket minimalizálni, a teljesítményüket maximalizálni.

Szegedi Közlekedési Társaság
Dr. Németh Zoltán Ádám, a Szegedi Közlekedési Kft ügyvezetői igazgatói megbízottja

A projekthez kapcsolódóan az SZKT a Szegedi Tudományegyetemmel közösen fogyasztói felméréseket végzett. Szondázták a nagyközönség fogékonyságát a szóban forgó környezetvédelmi problémákra. A projektvárosok minden esetben egységes szempontrendszer szerint felmérték az utazási attitűdöket, szokásokat, amelyről beszámolók készültek. Az SZTE által kielemzett adatokat például a szintén projektszereplő aacheni egyetemnek továbbította, ugyanis az aacheniek elméleti számításokból kiindulva, megvalósíthatósági tanulmányokkal alátámasztva járják körbe azt a problémát, hogy milyen irányba is érdemes elindulni az elektromos autóbuszos üzemekben.

 

Szegedi Közlekedési Társaság


Parlag helyett bioüzemanyag
Fenntartható környezethasználat
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Szoftver a jövőnek
Fénnyel nyerők
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Jövőmentő szupernövények
Előrelépés
A fájdalommentes diagnosztikáért
Hitelesfelhőkben a jövő
Budapest, startup főváros
Égető problémamegoldás
Mikroszkóp alatt a ponty paraziták
A látvány hangja
Az ellenállás kultúrája
A szőlők őre
Adattovábbítás felsőfokon
Szektorközi kapcsolatépítés
Időben a cukorbetegség ellen
Tűk a szénakazalban
Tapintva látás
Motor a járműhöz
Versenyfutás az idővel
Együttműködésben a siker
Fókuszban a felszín alatti vizek
Új horizont az erdőtűzoltásban
Robotot a bányába!
Precíz barázdáltság
Platform a betegekért
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Az integrált ellátásért
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Pillanatkép a félelemérzetről
A balesetveszély gyorsabb felismerése
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyarok a 3D jövőjéért
Projekt a Keleti Partnerségért
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
Tanulni képes robotok
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
A mobilnetes holter életet ment
Tisztítószer szennyvíziszapból
Biztonságos adattárolás helyben
Energiatudatosság látványosan és játékosan
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat