NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Szegedi Közlekedési Kft
Szeged
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
A fenntartható tömegközlekedésért
ELIPTIC: meghosszabbított troliüzem Szegeden önjáró trolikkal
Horizon 2020

Szeged is beáll azon nagyvárosok sorába, amelyek támogatják a környezetbarát, fenntartható tömegközlekedési eszközök tovább gondolását. A többszereplős ELIPTIC projekt rövidtávú célja a városban egy vezetékkiépítés nélkül meghosszabbított trolijárat kipróbálása, hosszú távon pedig annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy milyen irányba is érdemes fejleszteni a város troli- és akkumulátoros buszos hálózatát. Dr. Németh Zoltán Ádámmal, a Szegedi Közlekedési Kft (SZKT) ügyvezetői igazgatói megbízottjával beszélgettünk az SZKT szegedi trolibusz telephelyén.

A döntéshozók is ráébredtek arra, hogy a fenntartható mobilitás megszervezése nagyban hozzájárulhat a nagyvárosi levegő minőségének javulásához. Ugyan sokáig úgy tűnt, hogy a trolinak befellegzett, és Nyugat-Európában kifutó tömegközlekedési formának számított, az elektromos buszos boom-mal hirtelen mégis a reneszánszát kezdte élni; az akkumulátoros járművek bevezetésének éllovasaivá váltak. Mivel az akkumulátorok energiatároló kapacitása fizikai korlátokba ütközik, a mérnökök rájöttek, inkább a kisebb kapacitású, de nagy teljesítményű, sűrűn, gyorsan tölthető akkumulátorokat kellene alkalmazniuk, aminek viszont a sűrű energiavételezési lehetőség a feltétele. Mivel erre a trolibusz-felsővezeték tökéletesen alkalmas, a hálózatok fejlesztésével éppen a troli (vagy a városi adottságoknak megfelelően a villamos- vagy a metróvezeték hálózatán alapuló rendszer) válhat a nagyvárosi, fenntartható elektromos tömegközlekedési üzem vezető eszközévé. Mivel az akkumulátorok fejlesztése mindenképpen több évtizedes folyamat lesz, a meglévő felsővezeték-hálózat nagy segítséget jelenthet a közlekedési rendszerek fejlesztésében.

– Lassan mindenki ráébred arra, hogy a klímaváltozás komolyan veendő. Hosszú távú célja tehát az Uniónak – ami egyébként minden országnak célja kellene legyen –, hogy a szénhidrogén alapú energiaforrások helyett a megújuló elektromos energiához való hozzáférést biztosítsa – magyarázza dr. Németh Zoltán Ádám.

Szegedi Közlekedési Társaság
Dr. Németh Zoltán Ádám: „Egy meglévő közlekedési rendszer másik közlekedési módra való felhasználásáról szól a projekt”

Az ELIPTIC projektben tizenegy európai város közlekedési vállalatai, kapcsolódó szervezetei (oktatási, kutatási intézmények) vesznek részt. A teljes egészében Horizon 2020-finanszírozású, 6 millió eurós összköltségvetésű projekt célja általánosságban, hogy már meglévő tömegközlekedési vagy más elektromos infrastruktúrát felhasználjanak, vagy tovább fejlesszenek olyan más célokra is, mint például újabb elektromos járművek, elektromos robogók, autók, elektromos autóbuszok töltésére, működtetésére. A projektszereplők olyan költséghatékony megoldásokat fognak tesztelni, amelyben nem a nulláról kell elkezdeniük elektromos járműüzemeket felállítani, hanem a meglévő villamos-, vasút-, metró- vagy trolibusz infrastruktúrát használják fel további fejlesztésekre. – Tehát egy meglévő közlekedési rendszer másik közlekedési módra való felhasználásáról szól a projekt – foglalja össze az ELIPTIC lényegét az ügyvezetői igazgatói megbízott.

A megoldások projektvárosonként nagyon eltérnek. – Szegeden alapvetően a trolibuszhálózatunkra fűztük fel az ELIPTIC projektben végzett tevékenységeinket – mondja Dr. Németh Zoltán Ádám. – Mi ebben az összeurópai kirakósban egy kis puzzle darab vagyunk; azt vállaltuk be, hogy a meglévő trolibusz felsővezeték hálózatunkat és az újonnan beszerzett, korlátozottan önjáró trolijainkat kihasználva megpróbáljunk egy olyan kísérleti vonalat kialakítani, amelyben a meglévő autóbuszvonalat ki tudjuk váltani. Azaz, meg tudtuk nézni, hogy teszt- és éles üzemben hogyan működik egy ilyen elektromos járművel üzemeltett vonal – magyarázza az SZKT projektfelelőse.

Szegedi Közlekedési TársaságAz egyik önjáró troli, amelyik a tesztvonalon működött

2016-ban két alkalommal, tavasszal és ősszel kétszer kéthetes időtartamra a szegedi 77A autóbuszvonalon tesztelték a rendszert. Az első két héten besűrítették a járatot önjáró trolibuszjáratokkal, a második két hétben pedig teljesen kiváltották a szénhidrogén-alapú járműveket. Számukra az volt az elsődleges kérdés, hogy az önjáró trolibuszokkal normál utasforgalmi körülmények mellett tudják-e tartani az autóbuszos menetrendet. A sikeres próbaüzem mellett az SZKT hosszú távú célja az ELIPTIC projekt eredményeiből kiindulva az volna, hogy Szeged meglévő trolibuszüzemeit kiterjesztenék elektromos akkumulátoros járművekkel olyan úticélokig, ahová nem érdemes trolibusz felsővezetéket építeni. A projekt másik lábaként, ugyanebben az üzemben egy olyan töltőberendezést szeretnének beszerezni, amelyet a járat jövőbeli végállomásán tudnák alkalmazni – olyan helyeken, ahol ugyan nincs trolibusz felsővezeték, de az elektromos rátöltést meg kell oldani.
Az SZKT szakemberei nem állnak meg az ELIPTIC projektben vállalt céloknál. A jövőben egy önjáró trolibuszos kísérleti üzemet is felállítanának, amely a projektből származó tapasztalatok tovább gondolásának „laboratóriuma” is lehetne. Céljuk az, hogy az akkumulátorokkal kapcsolatos összes kérdésre választ kaphassanak: megvizsgálhassák, milyen időjárási és utaskörülmények között és milyen elven tudják az akkumulátorokat a legjobban kihasználni, a tűzveszélyességüket minimalizálni, a teljesítményüket maximalizálni.

Szegedi Közlekedési Társaság
Dr. Németh Zoltán Ádám, a Szegedi Közlekedési Kft ügyvezetői igazgatói megbízottja

A projekthez kapcsolódóan az SZKT a Szegedi Tudományegyetemmel közösen fogyasztói felméréseket végzett. Szondázták a nagyközönség fogékonyságát a szóban forgó környezetvédelmi problémákra. A projektvárosok minden esetben egységes szempontrendszer szerint felmérték az utazási attitűdöket, szokásokat, amelyről beszámolók készültek. Az SZTE által kielemzett adatokat például a szintén projektszereplő aacheni egyetemnek továbbította, ugyanis az aacheniek elméleti számításokból kiindulva, megvalósíthatósági tanulmányokkal alátámasztva járják körbe azt a problémát, hogy milyen irányba is érdemes elindulni az elektromos autóbuszos üzemekben.

 

Szegedi Közlekedési Társaság

Horizon 2020
Időben a cukorbetegség ellen
Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Debrecen
Horizon 2020
Robotot a bányába!
Nyersanyagkutató technológia egy páneurópai konzorciumban
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar
Miskolc
Horizon 2020
Pillanatkép a félelemérzetről
Áldozattá válás, bűnözéstől való aggodalom, szociális sérülékenység Európa nagyvárosaiban
Országos Kriminológiai Intézet
Budapest
Horizon 2020
Új horizont az erdőtűzoltásban
Innovatív eszköz fejlesztése a hatékonyabb erdőtűzoltásért
R-Fire Kft.
Szendrő
Horizon 2020
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Forradalmasíthatja a légi navigációt a hobbiprojektnek indult fejlesztés
Aero Glass
Budapest
Horizon 2020
Energiatudatosság látványosan és játékosan
Digitális eszköz figyelmeztet majd, ha feleslegesen pazaroljuk az áramot
Gravity R&D
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat