Vissza

NYERŐMAGYAROK.eu - Az ember a siker mögött

 Nyitólap  Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 

UTB Envirotec Zrt.

Tisztítószer szennyvíziszapból

Gőzerővel tervezünk – mondja nem titkolt büszkeséggel Vass Zoltán üzletfejlesztési vezető. A reNEW-projekt első, nyertes fázisában az ötletük megvalósíthatósági tanulmányát és a termék(ek) üzleti tervét készítették el. – Ez hatalmas segítség volt – hangsúlyozza az UTB Envirotec munkatársa –, meg kellett vizsgálnunk, hogy miként juthatnánk az elképzelésünkkel a piacra, és egyáltalán, kik azok a piaci szereplők, akikkel mindenképpen tárgyalnunk kell. A projekt első fázisában megtaláltuk azokat partnereket, akikkel már magabiztosan el tudtunk indulni az úton. Nyilvánvalóan ennek is köszönhető, hogy a második fázisban is nyertünk.

UTB Envirotec Zrt.
Vass Zoltán üzletfejlesztési vezető, UTB Envirotec Zrt.

Az UTB Envirotec eredetileg svájci hátterű, 1996 óta 100 százalékos magyar tulajdonban működő mérnökiroda. A cég profilja a kommunális és ipari szennyvíztisztító telepek tervezésére, beüzemelésére és az iszapkezelésre épül. Ma már Amerikától Ázsiáig vannak referenciáik, jelenlegi tulajdonosuk nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, így nemcsak bejáratott technológiákkal foglalkoznak, hanem élen járnak ezeknek a továbbgondolásában is.

A reNEW azért újszerű, mert a projektben kifejlesztett módszer segítségével a felhasznált szennyvíziszap tömegét mintegy ötven százalékkal csökkentik, a biológiai eljárás során az illózsírsavakból ecetsavalapú szanitertisztító szert, az értékes mikró és makró elemekből pedig kertészeti célú tápoldatot, szerves műtrágyát állítanak elő, amelyet akár helyben, a település sportpályáin, parkjaiban is fel lehetne használni, ezzel is támogatva a természetes körforgást. A most zajló második fázis két évig tart; még az elején járnak, a kockázatot számukra most a méretnövelés problematikája jelenti: a napi egy köbméternyi szennyvíziszapról húszra bővítenének – ez ugyanis az a technológiai méret, amelytől már rentábilis az UTB Envirotec projektje. – A projekt kilencedik hónapjára időzített cut-off date-ig jeleznünk kell, ha a méretnövelés problémáját nem tudnánk megoldani – magyarázza az ügyvezető.

  

Az reNEW „élőben” először egy budapesti szennyvíztisztító telepen épül meg, a projekt második évének végén már a konkrét termékekkel áll elő a cég. Vass Zoltán elmondja, legfontosabb céljuk, hogy a technológiával olyan szennyvíztisztító telepekre jussanak el, amelyek esetében az iszap elhelyezése probléma. – Szimbiózisban képzeljük el a jövőt: a szennyvíztisztító telep biztosítja a helyszínt és a baktériummasszát, mi pedig visszük a technológiát, kitelepülünk, kiépítjük saját költségünkön, és aztán a termékekből „finanszírozzuk vissza” magunknak a ráfordításainkat. További előny, hogy a folyamat során csökken a szennyvíztisztító telepen keletkező iszap mennyisége, ez pedig a üzemeltetés során jelentős költségmegtakarítást jelent. 

Az UTB Envirotec Európa-szerte terjeszkedne. Most éppen nagy-britanniai szennyvíztisztító telepek működtetőivel tárgyalnak, akik Vass Zoltán elmondása szerint kifejezetten érdeklődnek a technológia iránt. – Az első, budapesti helyszín után soron következő reNEW-bázis nagy valószínűséggel valahol Nagy-Britanniában lesz. 

Ami a kész termékeket illeti, egyrészt már tárgyalnak a lehetséges forgalmazókkal, de saját termékmárka építésébe is kezdtek. – Éppen azért, mert hiszünk a termékeinkben, és nem feltétlenül szeretnénk függeni külső szereplőktől. Ezzel együtt bízunk benne, hogy sikerül jó kapcsolatot kialakítani olyan disztribútorokkal, akik a terméket jól el tudják helyezni és indítani a piacon – mondja Vass Zoltán.

 

UTB Envirotec Zrt.


Parlag helyett bioüzemanyag
Fenntartható környezethasználat
Magyar kutatók a csontritkulás ellen
Nemzetközi szakértői hálózat a jövő boraiért
Szoftver a jövőnek
Fénnyel nyerők
Magyar okosszemüveg pilótáknak
Jövőmentő szupernövények
Előrelépés
A fájdalommentes diagnosztikáért
Hitelesfelhőkben a jövő
Budapest, startup főváros
Égető problémamegoldás
Mikroszkóp alatt a ponty paraziták
A látvány hangja
Az ellenállás kultúrája
A szőlők őre
Adattovábbítás felsőfokon
Szektorközi kapcsolatépítés
Időben a cukorbetegség ellen
Tűk a szénakazalban
Tapintva látás
Motor a járműhöz
Versenyfutás az idővel
Együttműködésben a siker
Fókuszban a felszín alatti vizek
Új horizont az erdőtűzoltásban
Robotot a bányába!
Precíz barázdáltság
Platform a betegekért
Eredményesebb szűrővizsgálatokat!
Az integrált ellátásért
A fenntartható tömegközlekedésért
Előrelépés a kisbolygókutatásban
Pillanatkép a félelemérzetről
A balesetveszély gyorsabb felismerése
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyarok a 3D jövőjéért
Projekt a Keleti Partnerségért
Ősgabonákkal a változatosabb étkezéskultúráért
Új módszerek a baromfi génmegőrzésben
Tanulni képes robotok
A fényszórókban is a LED-é a jövő
Magyar sikertörténet a gyógyszerkutatásban
A mobilnetes holter életet ment
Biztonságos adattárolás helyben
Energiatudatosság látványosan és játékosan
Magyarok a Lyme-kór ellen
A változatosabb mezőgazdaságért
Közlekedésszervezés a lakosság bevonásával
Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat