NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
UTB Envirotec Zrt.

Történetek
Hungaro Lux Light Kft
Anthropolis Egyesület
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Tisztítószer szennyvíziszapból
Zseniális ötletével nyert a budapesti UTB Envirotec mérnökiroda a Horizon 2020 kkv-eszközök pályázatán

Ismét egy leleményes magyar ötlet: tisztítószert és műtrágyát állít elő szennyvíziszapból az a budapesti cég, amely a második fázisban is nyert a Horizon 2020-program kkv-eszköz pályázatán. Az UTB Envirotec mérnökiroda célja, hogy kinyerje a szennyvíziszapból az értékes anyagokat, és ezzel elősegítse a szennyvíztelepek fenntarthatóságát és körforgásos működését.

Gőzerővel tervezünk – mondja nem titkolt büszkeséggel Vass Zoltán üzletfejlesztési vezető. A reNEW-projekt első, nyertes fázisában az ötletük megvalósíthatósági tanulmányát és a termék(ek) üzleti tervét készítették el. – Ez hatalmas segítség volt – hangsúlyozza az UTB Envirotec munkatársa –, meg kellett vizsgálnunk, hogy miként juthatnánk az elképzelésünkkel a piacra, és egyáltalán, kik azok a piaci szereplők, akikkel mindenképpen tárgyalnunk kell. A projekt első fázisában megtaláltuk azokat partnereket, akikkel már magabiztosan el tudtunk indulni az úton. Nyilvánvalóan ennek is köszönhető, hogy a második fázisban is nyertünk.

UTB Envirotec Zrt.
Vass Zoltán üzletfejlesztési vezető, UTB Envirotec Zrt.

Az UTB Envirotec eredetileg svájci hátterű, 1996 óta 100 százalékos magyar tulajdonban működő mérnökiroda. A cég profilja a kommunális és ipari szennyvíztisztító telepek tervezésére, beüzemelésére és az iszapkezelésre épül. Ma már Amerikától Ázsiáig vannak referenciáik, jelenlegi tulajdonosuk nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, így nemcsak bejáratott technológiákkal foglalkoznak, hanem élen járnak ezeknek a továbbgondolásában is.

A reNEW azért újszerű, mert a projektben kifejlesztett módszer segítségével a felhasznált szennyvíziszap tömegét mintegy ötven százalékkal csökkentik, a biológiai eljárás során az illózsírsavakból ecetsavalapú szanitertisztító szert, az értékes mikró és makró elemekből pedig kertészeti célú tápoldatot, szerves műtrágyát állítanak elő, amelyet akár helyben, a település sportpályáin, parkjaiban is fel lehetne használni, ezzel is támogatva a természetes körforgást. A most zajló második fázis két évig tart; még az elején járnak, a kockázatot számukra most a méretnövelés problematikája jelenti: a napi egy köbméternyi szennyvíziszapról húszra bővítenének – ez ugyanis az a technológiai méret, amelytől már rentábilis az UTB Envirotec projektje. – A projekt kilencedik hónapjára időzített cut-off date-ig jeleznünk kell, ha a méretnövelés problémáját nem tudnánk megoldani – magyarázza az ügyvezető.

  

Az reNEW „élőben” először egy budapesti szennyvíztisztító telepen épül meg, a projekt második évének végén már a konkrét termékekkel áll elő a cég. Vass Zoltán elmondja, legfontosabb céljuk, hogy a technológiával olyan szennyvíztisztító telepekre jussanak el, amelyek esetében az iszap elhelyezése probléma. – Szimbiózisban képzeljük el a jövőt: a szennyvíztisztító telep biztosítja a helyszínt és a baktériummasszát, mi pedig visszük a technológiát, kitelepülünk, kiépítjük saját költségünkön, és aztán a termékekből „finanszírozzuk vissza” magunknak a ráfordításainkat. További előny, hogy a folyamat során csökken a szennyvíztisztító telepen keletkező iszap mennyisége, ez pedig a üzemeltetés során jelentős költségmegtakarítást jelent. 

<
>

Az UTB Envirotec Európa-szerte terjeszkedne. Most éppen nagy-britanniai szennyvíztisztító telepek működtetőivel tárgyalnak, akik Vass Zoltán elmondása szerint kifejezetten érdeklődnek a technológia iránt. – Az első, budapesti helyszín után soron következő reNEW-bázis nagy valószínűséggel valahol Nagy-Britanniában lesz. 

Ami a kész termékeket illeti, egyrészt már tárgyalnak a lehetséges forgalmazókkal, de saját termékmárka építésébe is kezdtek. – Éppen azért, mert hiszünk a termékeinkben, és nem feltétlenül szeretnénk függeni külső szereplőktől. Ezzel együtt bízunk benne, hogy sikerül jó kapcsolatot kialakítani olyan disztribútorokkal, akik a terméket jól el tudják helyezni és indítani a piacon – mondja Vass Zoltán.

 

UTB Envirotec Zrt.

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat