NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Utca-SzAK
Budapest–Szakácsi
A történet hangban
A történet mesében
Történetek
NFM-MFK-FM
LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
MTA CSFK Csillagászati Intézet
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar
Magyar Turisztikai Ügynökség
Előny a hátrányból
Közösségformálás és kulturális szemléletformálás a nehéz sorsú aprófalvakban
Erasmus+

Maszkmesterek, zenészek, zsonglőrök és színészek azért gyűlnek össze a Borsod megyei Szakácsiban, hogy a mélyszegénységben élő fiatalokat felkarolják és művészeti-szociális programokat szervezzenek nekik. A tábor, amit 2016 nyarára tervez az Utcaszínházi Alkotóközösség, egyúttal nemzetközi tapasztalatcsere is lesz a résztvevőknek. A rendezvényt közvetlen brüsszeli forrásból finanszírozzák 46 425 euró értékben – a részletekről a nyertes projekt felelőseit, Petrányi Barnát és Simon Balázst kérdeztük.

Szakácsi, Lak, Csenyéte. Ezek a borsodi falvak Magyarország legszegényebb települései között az élmezőnyben járnak. A többségében roma lakosság a mindennapi betevőért küzd, munka csak alkalmanként jut nekik. A gyermekkorúak reménytelenül tengetik életüket, önerőből esélyük sincs arra, hogy kitörjenek. Kemény fába vágta a fejszéjét az Utca-Színházi Alkotó Közösség (Utca-SzAK), amikor az egyesület tagjai elhatározták, hogy megpróbálnak változtatni ezen a helyzeten. A pedagógusokból, művészekből álló egyesület 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy a közösségi alkotást és előadó művészetet elérhetővé tegye a társadalom leszakadó rétegeiben. Indulásuk óta már számos tábort, foglalkozást szerveztek a hátrányos helyzetű gyerekeknek a kelet-magyarországi térségben.

Utca-SzAK
Indulásuk óta már számos tábort szerveztek a kelet-magyarországi térségben

– Programjainkon a közösségi színház élményét szeretnénk megmutatni a tíz-húsz éves fiataloknak – avat be minket Simon Balázs, aki maga is színész. – Azt hinnénk, a falu lakosai szoros közösségben élnek egymással, de ez valójában nem igaz. Kisebb klánokra, „törzsekre” oszlanak, nagy köztük az ellenségeskedés: a lakiak például nem fogadják szívesen a Szakácsiból jötteket. A színházi eseményekkel csoporthelyzetbe akarjuk hozni a fiatalokat azért, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz és kialakuljon köztük a valódi közösségtudat. Ennél mélyebb értelemben a kreatív alkotás és a többiek előtt való fellépés élménye önbizalmat is ad ezeknek az elhagyatott, meg nem hallgatott gyerekeknek – mondja a projekt vezetője.

Az újfajta tanulási, közösségépítési mód nagy lelkesedést vált ki a kicsikből, de sok irigyest, ellenséget is szül: a szülők, tanárok olykor nem nézik jó szemmel, hogy a gyereket „ilyen foglalkozásokra” viszik. Ilyen esetekben személyesen kell meggyőzni a helybelieket arról, hogy a gyermek jó helyen van. Simon Balázs egy konkrét történetet is említ: a laki színjátszócsapatuk tavaly feljutott az Operettszínházba, ahol előadták a Rómeó és Júlia egy adaptációját. Az eset nagy médiavisszhangot kapott, ám utána a helyi pedagógusok nem engedték többé a gyerekeket a színjátszó körbe. – Kénytelenek voltunk így áthelyezni a programokat Szakácsiba és Homoródra, ott adott helyet nekünk a polgármester – meséli.

Utca-SzAK
Simon Balázs projektvezető: Az újfajta tanulási, közösségépítési mód nagy lelkesedést vált ki a kicsikből

– Szakácsi lett a mostani projekt színhelye, itt két éve szerveztünk nyári akadémiát az Utca-SzAK-kal – veszi át a szót Petrányi Barna, akivel egy korábbi projekt kapcsán már beszélgettünk. Elmondja: tulajdonképpen a 2014-es Except projekt folytatása lesz az idei tábor. Akkor öt partner együttműködésével indultak, a mostani konzorcium kilenc tagúra nőtte ki magát. A külföldi szervezetek között vannak zenészek, bohócok, színészek, de még tudományos színházi táborszervezők is.

Utca-SzAK
Petrányi Barna projektmenedszer: a mostani konzorcium kilenc tagúra nőtte ki magát

Az akadémia két hétből áll, az első felében egymásnak adják át tapasztalataikat, kapcsolati hálót építenek. A második héten aztán bevonják a gyerekeket, sőt az is előfordul, hogy ők rögtön bekapcsolódnak, mert ahogy megtudják, hogy az egyesület a helyszínen van, egyből jelentkeznek. A foglalkozások – közterek híján – a szabadban vagy Szakácsi két templomában zajlanak, ezek mára kissé elhagyatottak, ám a lelkész nagyvonalúan megengedi, hogy a táborozók kulturális célból igénybe vegyék őket.

<
>

Petrányi Barna szerint a szervezet hosszú távú célja, hogy rendszeresen, nagyjából két évente szervezzenek találkozókat a partnerekkel, lehetőleg helyi környezetben: így az EU-s pénz is oda megy, ahol valóban szükség van rá. A programot most az Erasmus+ Ifjúsági Csereprogramja támogatja, mivel azonban pályázati forrásból tartják fenn magukat, az Utca-SzAK-nak újból és újból pályáznia kell a program folytatásához.

 

Consumer
Labor az online fogyasztói jogokért
Felveszik a harcot az internetes jogsértések ellen
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Budapest
Creative Europe
Fenntartható múzeumügy
Kora középkori gyűjtemény összeállítása XXI. századi keretek között
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest
Creative Europe
Artcycling: újrahasznosítás művészi fokon
Uniós támogatással fejleszti tevékenységét az úttörő pécsi műhely
RETEXTIL
Pécs
Europe for Citizens
Útmutatás az élethez
Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban
„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Budapest
Erasmus+
Több van benned, mint gondolnád!
Élménypedagógiai tréningek intézeti fiataloknak és dolgozóknak
Élményakadémia Közhasznú Egyesület
Budapest
Erasmus+
Megnyílik előttük a világ
Fiatalok szemléletformálása az EVS Önkéntes Programban
Lélektér Alapítvány
Veszprém

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat