NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
Vegaalga
Makó
A történet mesében
Történetek
Focusfox
Metropolis Media Group
Magyar Diáksport Szövetség
Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Biogáz Unió Zrt.
Szépírók Társasága
OptoForce Kft.
Jövőmentő szupernövények
Talajjavító algák kutatására nyert uniós forrást egy makói cég
Horizon 2020

Ha Makó, akkor hagyma, és a jövőben talajjavító alga. A makói Zöldségcentrum Kft. vezette konzorcium a Multisense Labor Kft.-vel közösen 1,1 millió euró támogatást nyert Horizon 2020 forrásból kutatás-fejlesztési projektjére, a Vegaalgára. A kutatás bázisa a cég 2014-ben önerőből megvalósult beruházása, az ország egyik legnagyobb algatermesztő rendszere, az Algacentrum. A Zöldségcentrum Kft. tulajdonosát, Basa Zoltánt az algakutatásban rejlő lehetőségekről kérdeztük.

Élhetetlen Föld, porviharok, fenyegető éhínség, aszály. Tömören ezen a sötét vízión alapult egy 2014-es hollywoodi sci-fi, az Interstellar. Hogy mennyire nem elhessegethető utópia így látni az emberiség jövőjét a jelenlegi tempó és túlnépesedés mellett, arra már a 2015-ös párizsi klímacsúcs résztvevői is ráéreztek. A víztartalékok mellett többek között az agrárrendszerekben van a jövő záloga, hangzik el egyre gyakrabban. Ennek fényében különösen izgalmas egy makói cég, a Zöldségcentrum Kft. 2017 augusztus végéig zajló algakutatása.

Vegaalga
Kezdeni akartak valamit húszéves, kihasználatlan üvegházunkkal és termálvizünkkel, így vetődött fel az Algacentrum ötlete

– A Vegaalga projektben egy olyan technológia kifejlesztésén dolgozunk, amely segítségével félipari méretben is képesek leszünk magas fehérje- és vitamintartalmú algákból természetes talajjavító terméket előállítani. Ez a kutatás-fejlesztési infrastruktúra alkalmas lesz később akár az állati takarmány javítását szolgáló alapanyagok gyártási megoldásainak vizsgálatára is – magyarázza Basa Zoltán, a Zöldségcentrum Kft. tulajdonosa, aki jó időben adott új színt a céges profilhoz.

A több mint tíz éves makói cég zöldséget termel és termeltet, háromszáz őstermelővel áll kapcsolatban, közel ötven főt foglalkoztat, áruházláncoknak szállít be. – Kilóg ugyan a fő profilból, de kezdeni akartunk valamit húszéves, kihasználatlan üvegházunkkal és termálvizünkkel, így vetődött fel az Algacentrum ötlete – mondja a tulajdonos a Vegaalga projekt előzményéről. Az ország legnagyobb algatermesztő rendszerét végül pályázati pénz nélkül, jórészt saját erőből valósították meg. A 2014-ben átadott Algacentrum üvegházában harminc centiméter mélyen, lapátkerekekkel áramoltatott, nyílt vizű medencében szaporodik az alga.

Vegaalga
A talajjavító alga a jelenleg alkalmazott műtrágyázás egy részét válthatja ki.

De miért pont alga? – Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy egysejtű zöldalgákkal nagyon sokféle szerves vegyületet meg lehet termelni. Ez a legígéretesebb megoldás a bioüzemanyag-előállításra, alkalmas állati vagy emberi táplálékkiegészítők, fehérjék, szénhidrátok gyártására is. Ráadásul az alga kevéssel is beéri; elég fényt, szén-dioxidot és meleget biztosítani – magyarázza Basa Zoltán, miért tartják az algát a jövő szuperélőlényének.

Az alga nem mellesleg jó üzlet is. Magyarország uniós csatlakozása óta egy sor vegyszer használatát tiltották be, de a magasabb terméshozam miatt mégis muszáj bizonyos mennyiségű kemikáliát, műtrágyát használni. Basa Zoltán szerint a talajjavító alga a jelenleg alkalmazott műtrágyázás egy részét válthatja ki.

Vegaalga
Az alga nem mellesleg jó üzlet is

A Vegaalga projekt célja mégsem pusztán algákkal megrakott, jól eladható zsákok későbbi gyártása. A szegedi Multisense Labor Kft-vel, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Szegedi Biotechnológiai Divízójával és Ateknea Solutions Kft-vel közösen 1,1 millió euró direkt brüsszeli támogatásból olyan telepíthető technológiát dolgoznak ki, amely helyben segítheti a gazdaságokat értékes talajjavító algák előállításában.

 

Horizon 2020
Az integrált ellátásért
Cél a több krónikus betegségben szenvedők összehangolt gyógyítása és ápolása
Syreon Kutató Intézet
Budapest-Kaposvár-Pécs
Creative Europe
Igazi hősök a piros orr mögött

Gyógyító bohócdoktorok
Budapest
Justice
Bántalomra oltalom
Képzés a visszaéléseknek kitett gyermekek megsegítéséért
MDAC
Budapest
LIFE
Szabadságot a szigetnek!
A Mohács melletti Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja
WWF Magyarország
Budapest-Mohács
Horizon 2020
A szőlők őre
Szenzoros technológia a szőlőbetegségek előrejelzéséért
Quantislabs Kft.
Budapest
Horizon 2020
Olcsóbban fenntartható adatközpontok
Magyar vezetéssel alkotják meg az új generációs, energiahatékony informatikai fellegvárakat
H1 Systems Kft.
Budapest

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat