NYERŐMAGYAROK.eu
Az ember a siker mögött
 Nyitólap   Rólunk  Médiatár  Mesetár  Kapcsolat  Archívum 
OK
Akadálymentes verzió
A Fertő-Hanság Nemzeti Park
Sarród
Visszahódítják a madarak királyait
Visszahódítják a madarak királyait A történet hangban
A történet mesében
Történetek
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
ReMat Zrt.
Lyme Diagnostics
Gravity R&D
iSave Informatika Kft.
Atractor Kft.
Visszahódítják a madarak királyait

LIFE

Újra van remény arra, hogy a veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom bőségben élhessen a fertői tájon: több mint kétmillió euró támogatást nyert az Európai Unió LIFE+ programjából a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a két különleges madárfaj zsákmányállományának megerősítésére. Elmentünk a Sarród-közeli, lenyűgözően szép panorámájú területre, hogy ha nem is öntsünk, de lessünk ürgét, keressünk sasfészket és kövessünk nemzetipark-őrt munka közben.

Halkan osonunk a facsoport közelébe, ahol az egyik fán toronyháznyi magasságban lapulnak a parlagi sas fiókák. Kísérőnk, Váczi Miklós őrszolgálat-vezető útközben néha ürgelyukra mutat, máskor mezei nyúl apró ürülékére hívja fel a figyelmet. Jó jelek ezek, mondja, a veszélyeztetett ragadozó madarak ugyanis ott szeretnek, ahol terített asztal a táj.

Körben festői a látvány: még az ausztriai havasok is idelátszanak, szemmel jól kivehető a Schneeberg, északon a Lajta-hegység, a Fertő-tó kékje, a soproni lankák, a Balf környéki szőlődűlők, az óriási nádas a zsibongó madárvilággal.

<
>

Úgy ismeri Váczi Miklós a végtelennek tűnő Hanságot, mint más a kiskertjét. Naponta járja be keresztül-kasul megfigyelt veszélyeztetett egyedek után kutatva. Talán vakon is megtalálná, hol a legközelebbi fészek, ahol a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén élő négy pár parlagi sas közül az egyik rendezkedett be. Költési időszak van, az akár lúd méretű fiókák nyár elejére már egy ideje a fészekben nevelkednek, várják a házhoz szállított ínyenc falatokat. Csontostul megeszik a kedvenc fogásokat, az ürgét, a hörcsögöt és a mezei nyulat.

Ezek a kisemlősök jelentik a parlagi sas és a nemzeti park területén szintén fészkelő tíz pár kerecsensólyom legfőbb táplálékát, állományuk azonban jelentősen megcsappant az elmúlt években. A direkt brüsszeli forrásból 2.170.606 euróval finanszírozott projekt célja a csökkenés megfékezése, sőt, az állomány fenntartható növelése. A 6,7 százalék mértékű (194.208 euró összegű) társfinanszírozást ehhez a Földművelésügyi Minisztérium biztosítja.

Az ürgeállomány növelése érdekében a nemzeti park további tizenkét partnerszervezetet – köztük a génbankot is létrehozó Fővárosi Állat-és Növénykertet – bevonva azon dolgozik, hogy mindenek előtt kiderítse az ürgék megfogyatkozásának okát ebben a térségben, később pedig több száz példányt be is telepítenek a Hanságba tartós megfigyeléssel a projekt végéig, 2018 decemberéig. A projekt részeként a parlagi sasokat is figyelik: speciális, a fészek közelébe rögzített kamerával nyernek elemezhető információt az egyedek életéről, táplálkozási szokásairól. A megfigyeléshez a társadalmi tudatosságot növelő ismeretterjesztő programok, kampányok is kapcsolódnak majd.

Mire a szabad szemmel is jól látható, hatalmas fészekhez érünk, ürgét is látunk a távolban ágaskodva kémlelni a hansági idillben. Váczi Miklós tollakat, csontokat mutat a fa tövében, elégedetten bólint. Úgy látszik, jó úton halad a munka: jóllakottan megy a soruk odafent a kis sasfiókáknak.

Visszahódítják a madarak királyait
     

LIFE
Előzzük meg az erdőtüzeket!
Oktatási és képzési program Magyarországon
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága
Budapest
LIFE
Újjáéledt a balmazi szik
Sikeres a tavi élőhely rehabilitáció a Hortobágyon
Hortobágy Természetvédelmi Egyesület
Balmazújváros
LIFE
Büszkeségünk lehet a szalakóta

Büszkeségünk lehet a szalakóta
Budapest
LIFE
A szárazgyepek védelmében
Természetvédelem, -megőrzés és -helyreállítás kilenc közép-magyarországi területen
Duna-Ipoly Nemzeti Park – Gödöllő
Gödöllő
LIFE
Közösen a parlagi sasért
PannonEagle LIFE: az egész térségre kiterjesztve folytatódik a ragadozómadár-védelmi projekt
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Budapest-Kiskunság-Hortobágy
Erasmus+
Le a műanyaggal!
Győri diákok uniós projektben a nejloncsomagolás ellen
Baross Gábor Szakközépiskola
Győr

NYERŐMAGYAROK.EU
Az ember a siker mögött

Impresszum| Jogi nyilatkozat| Kapcsolat