HungaroControl Zrt.

Budapest

Biztonságosabb repülés magyar fejlesztéssel

Elnyert összeg: 1 400 000 euró

Több mint 420 millió forint értékű támogatást nyert az Európai Unió Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból a HungaroControl Zrt. arra, hogy a legmodernebb technológiával fejlessze a magyar légi közlekedés infrastruktúráját. A 2015 végén élesedő CPDLC rendszer lehetővé teszi az irányító és a pilóta kommunikációját az élőbeszéden kívül digitális üzenetekben is. Használatával a repülés biztonságosabbá válik.

Kevés ország mondhatja el magáról, hogy az a rendszer, amely légterének forgalmát irányítja annyira fejlett, mint a 2012-ben uniós támogatással megvalósult léginavigációs központban, az ANS III-ban működő légiforgalmi irányítási rendszer. A CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications) csúcstechnológiájú program pedig még további fejlesztést jelent, amely az európai integrációs törekvésekkel összhangban növeli a légiforgalmi irányítás hatékonyságát – hangsúlyozza a projekt jelentőségét a HungaroControl technológiai igazgatója, Kis Barnabás.

A biztonságosabb repülésért

Az újítás alapja egyszerű, kivitelezése annál bonyolultabb és költségesebb. – A CPDLC az ANS III irányítóközpontban működő rendszer, a MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic Control System) rendszer egy speciális, új fejlesztésű szolgáltatása, amely arra irányul, hogy az irányító és a pilóta digitális üzenetekben is információt tudjon cserélni. Ez jóval gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb lehet, mint az élőbeszédes utasítás.

Az előrejelzések szerint 10-15 éven belül megduplázódik a magaslégtér forgalma Európában, ekkora forgalmat pedig szinte lehetetlen lenne kizárólag rádiófrekvencián keresztül irányítani. Szakembereink már most is egyidejűleg 16-18 gépet navigálnak élőbeszéddel – foglalja össze a lényeget a projekt vezetője, hozzátéve: – 2018-ig minden tagállam számára kötelező uniós előirányzat is az új képesség bevezetése. Magyarország ismét az elsők között tesz eleget az előírásnak.

A beruházás összértéke eléri a 2 milliárd forintot, amelynek 80 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl Zrt. saját forrásaiból finanszírozza, míg a fennmaradó összeget, több mint 420 millió forintot az Európai Unió biztosítja.

A befektetés nyertesei pedig az utasok: – A biztonság mellett a hatékonyság is nő, hiszen az irányítók a gyors és egyértelmű digitális üzenetek segítségével képessé válnak akár 10 százalékkal több gépet irányítani adott időn belül, azaz a repülés olcsóbbá is válhat a fejlesztésnek köszönhetően – összegez Kis Barnabás.

A cég ezzel a fejlesztéssel is az Egységes Európai Égbolt program keretében zajló uniós integráció iránti elkötelezettségét bizonyítja.

˄