A szennyvíziszap második élete

A szennyvíziszap második élete

Egyik délután Lilla arra lett figyelmes, hogy édesanyja hihetetlen lelkesedéssel kattogtatja a számítógép billentyűzetét. A kislány kíváncsian kukucskált a monitor felé. Vajon mi érdekelheti ennyire szülőjét?

─ Mit csinálsz, Anyu? ─ kérdezte odasomfordálva.

─ Egy szuper tisztítószert keresek!

A kislány csodálkozva pislogott, s habár nehezen hitte el, a számítógép képernyőjén valóban spricnik és kígyónyakú tubusba töltött tisztítószerek villantak fel. Csak nem őrült bele édesanyja a takarításba?

─ Na de Anyu… mégis mi olyan érdekes a tisztítószerekben? Nem jobb, ha elsétálunk apuval a boltba és veszünk neked egyet? Addig olvass el pár nyugis cikket, olyanokat, amilyeneket a kávé mellé szoktál…

Erre Lilla édesanyja hatalmasat kacagott.

─ Nem azért keresek tisztítószert, mert most azonnal szükségem van rá, vagy mert bediliztem, hanem azért, mert ez egy nagyon különleges szer! Környezetbarát és ráadásul újrahasznosított anyagokból készítik.

Erre már Lilla is hegyezni kezdte a fülét. Újrahasznosított anyagok?

─ Mégis miből készítik?

─ Ha hiszed, ha nem, szennyvíziszapból!

A kislány akaratlanul is felkiáltott.

─ Pfuj! De hát az meg hogy lehet? Szennyvíziszapból tisztítószer? Ezt el sem tudom képzelni…

Lilla édesanyja még hangosabban nevetett.

─ Ugye? Elképzelhetetlen, pedig igaz. Egy budapesti vállalat kitalálta, hogy a szennyvíziszapból nem csak műtrágyát, de ecetsavon alapuló tisztítószereket is ki lehet nyerni. Ezzel nem csak természetbarát módon állítanak elő környezetkímélő termékeket, de csökkentik a salakanyag mennyiségét, vagyis a hulladék mértékét is. Jó a szennyvíztisztító telepnek is, mert csökken a tárolandó és megsemmisítendő iszap mennyisége is, s jó nekünk, mert a növényeknek hasznos tápoldatot, és hatékony fürdőszobai tisztítószereket nyerünk vele.

A szennyvíziszap második élete

─ Vagyis még a leghaszontalanabbnak látszó hulladékot is jól fel lehet használni… ─ elmélkedik Lilla.

─ Pontosan! Nem minden kidobásra ítélt dolog kell, hogy azonnal a szemetesben végezze. Azért is keresem olyan veszettül a reNew tisztítószereit, mert szeretném támogatni ezt a nagyszerű ötletet! Minél több szennyvíztelepre jut ennek az eljárásnak a titka, annál jobban haladunk a környezetszennyezés és a mértéktelen hulladéktermelés elleni harcban.

Lilla szélesen elmosolyodott.

─ Segítek Neked Anyu megkeresni ezt a szuper tisztítószert! De tudod, addig is használhatnánk ecetet a fürdőszobában, hogy ne szennyezzük annyi vegyszerrel a természetet.

Édesanyja büszke puszit nyomott kislánya arcára.

─ Tudod mit, Kisszívem? Ez egy remek ötlet! Mégiscsak sétálj el apával a kisboltba, hozzatok pár üveg ecetet.

Lilla már pattant is.

─ A fürdőszobához? ─ kérdezte készségesen.

─ És a konyhához! Úgy ennék már egy jó uborkasalátát…

˄