Ászgárd Sport Club

Budapest-Felsőtárkány

Közösségteremtő mozgás

Nemzetközi tábor az egészségtudatosabb fiatalokért

Elnyert összeg: 25 144 euró

Erasmus+

A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében 13 napos ifjúsági tábort szervezett az Ászgárd Sport Klub magyarországi és szlovákiai fiataloknak 2015 májusában Felsőtárkányon. A projektet 25 144 euró közvetlen brüsszeli támogatásból valósították meg. Az egyesület központjában Szrapkó István koordinátor avatott be a részletekbe.

Mitől válhatunk mi, magyarok sportos nemzetté? Bár rengeteg olimpiai éremmel büszkélkedhetünk, a rideg tények – és az elgazosodó vidéki focipályák – mégis azt mutatják, hogy az átlagember inkább a TV-ből nézi a meccset, minthogy kimenne, vagy netán megrúgná a labdát. Sokan azt hiszik, az olimpiai aranyak száma és az élsportolók képzése az igazán fontos, holott sokkal lényegesebb, hogy mindennapjaink részévé váljon az aktív mozgás. Ebben azonban Magyarország igencsak alulteljesít, mindössze a népesség 9-11 százaléka sportol rendszeresen, ezzel európai viszonylatban a listák végén állunk. Bár a közoktatásban már napi szintű a testedzés, a fiataloknak (és az idősebb generációknak) az iskolán kívül is szükségük van egy helyre, egy társaságra, ahol sport- és közösségélményeket szerezhetnek.

Ászgárd Sport Club

A Városligeti fasorban található Ászgárd Sport Klub pontosan ilyen indíttatásból jött létre a 90-es években. Az egyesület több sportszakosztályt működtet, mint például bowling vagy kajakozás, de a legnépszerűbb közülük az olaszországi falvakban játszott boccia (bocsa). Szrapkó István, a szervezet korábbi elnöke szerint nem ezek a tevékenységek fognak a társadalmat lázba hozó világverseny-eredményeket hozni az országnak, viszont nem is ez a céljuk a szabadidő sportoknak: egy ilyen helyen az is sikereket érhet el, aki nem készül profinak, vagy fizikai akadályok miatt nem válhat élsportolóvá.

Ászgárd Sport Club
Szrapkó István: annak is sikerélménye lehet, aki nem készül élsportolónak

Az Ászgárd Sport Klub már működése kezdete óta több nemzetközi kapcsolatot épített ki, 2009 óta pályáznak Európai Uniós programokban, a For Green Europe with Sport már a negyedik nyertes Erasmus+ projektjük. Szrapkó István úgy véli, sikerük titka, hogy valamilyen társadalmi értéket, hasznosságot fogalmaznak meg a pályázatukban úgy, hogy az az Európai Uniónak is egy megvalósítható cél legyen. Ilyen volt 2011-ben az Önkéntesség évéhez kapcsolódó táboruk, illetve később az időskori mozgás témájára felfűzött programsorozat. A tavalyi évben a fenntartható életmód és természet közeliség volt a központban.

<
>

A tábort tizenéves fiataloknak szervezték egy Heves megyei kis településen A résztvevők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy bizonyos hányaduk már „bejáratott táborozó” legyen, akik nem riadnak vissza a szabadidős tevékenységektől és a spontán közösségi aktivitástól (pl. közös éneklés vagy reggeli torna). Mint azt Szrapkó István projektfelelős elmondta, ma már sajnos nehezebb kezdeményező gyerekeket találni, a többség az „este bulizom-reggel alszom” életvitelt preferálja az ilyen táborokban.

A közösen eltöltött 13 nap alatt kirándulásokat, filmvetítéseket, versenyeket és személyiségfejlesztő tréningeket is szerveztek. A programok során aztán sok különbség is felszínre került, és kiderült, milyen fontos a másik kultúrája, személye felé való nyitottság és tolerancia. A projektvezető hozzátette, ők nem a fiatalság problémáit akarták megoldani, a vitahelyzetekkel inkább irányt akartak mutatni.

Ászgárd Sport Club
Szrapkó Istvánék már negyedik nyertes Erasmus+ projektje a For Green Europe with Sport 

A nemzetközi összefogás elsődlegesen lehetőséget adott a nyelvgyakorlásra, kapcsolatépítésre, személyiség és önbizalom fejlődésre, illetve elősegítette a fiatalok sporthoz való kötődését. Ám Szrapkó István nem áll meg itt: a szabadidő sportokat minél nagyobb réteghez, minél több helyre szeretnék elvinni, hiszen – és ez a projektvezető hitvallása is egyben – ezek a tevékenységek garantálják a közösség és lakosság megőrzését a nagyvárosokban és legfőképpen a hátrányosabb helyzetű kistérségek falvaiban.

 

˄