Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

Siófok

A Biodiverzitás Fővárosa

A történet mesében

Ahogy az északi rideg tél beállta előtt Nils Holgersson vadludai is megindulnak melegebb éghajlat felé, úgy több ezer madártársuk is elfoglalja jól bevált vonuló- és telelőhelyét: ez nem más, mint a tatai Öreg-tó. A várost november-december derekán ludak tízezrei lepik el, és egészen tavaszig nálunk időznek, amíg vissza nem indulnak skandináviai, szibériai költőhelyeikre. Az ornitológusok és a madárkedvelő laikusok számára izgalmas esemény tiszteletére rendezik meg 2001 óta a Tatai Vadlúd Sokadalmat, ami töretlen sikerrel Magyarország egyik leglátogatottabb zöld programja.

Tata persze nem csak az itt telelő madarakért szerethető. Önkormányzatuk már régóta azon fáradozik, hogy környezetbarát településsé varázsolja a várost: 2010-2011-ben megszervezték a vadludaknak is otthont adó Öreg-tó rekonstrukcióját, valamint ők gondoskodtak a tatai Eszterházy kastély melletti angolpark ősfás területének helyreállításáról is. Pozitív környezet-, és természetvédelmi törekvéseiért Tata városa 2010-ben elnyerte a Biodiverzitás Fővárosa Díjat. A megtisztelő címet a LIFE+ Programban megrendezett Biodiverzitás Fővárosa versenyen keresztül lehetett elnyerni. A kezdeményezés még 2007-ben indult egy korábbi projekt, a Természet Fővárosa verseny folytatásaként Németországban.

A partnerség vezetője, a német Deutsche Umwelthilfe szervezet kereste meg a Kft.-t a Living Lakes Network – Élő Tavak Hálózaton keresztül. Egerszegi Zita és munkatársai ekkorra már nemzetközi tapasztalattal rendelkeztek, hiszen szervezetük 2002 óta él a külföldi források adta lehetőségekkel. A projektet végül 2009-ben kezdték el további hat partner részvételével. Fő céljuk az volt, hogy az egyes országok önkormányzatai összemérjék tudásukat és tevékenységüket a biológiai sokféleség területén.

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
Egerszegi Zita szervezete 2002 óta él a külföldi források adta lehetőségekkel

A projektben résztvevő, nem kormányzati szervezetek feladata a verseny koordinálása és az önkormányzat számára összeállított képzések menedzselése volt. Kis falutól nagyvárosig minden település bekapcsolódhatott a programba; a projektpartnerek egy kérdőívet állítottak össze különböző témakörök szerint, amelyben a nevező önkormányzatnak be kellett mutatnia környezetvédelmi tevékenységét.

– 2010-ben negyvenhárom, 2011-ben pedig ötven kitöltött űrlapot kellett kiértékelnünk az általunk felállított hat kategória alapján, végül minden témakörben három helyezettet állapítottunk meg – mesél a projektről a programigazgató. A fődíjat az első évben Tata, másodszorra Szentes kapta, ez utóbbi a mezőgazdaság és vízgazdálkodás területén végzett környezettudatos tevékenységéért. A különdíjakat Dévaványa és Budaörs nyerték el.

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.A programigazgató elmondása szerint az önkormányzatok munkáját workshopokkal, előadásokkal is segítik

A konzorcium tagjai az érdeklődő önkormányzatok munkáját előadásokkal, workshopokkal is segítették azért, hogy a biológiai sokfélség megőrzésére ösztönözzék a településeket, illetve, hogy egy közös tudásmegosztó fórum indulhasson el az intézmények között. A projekt eredményeit és ismereteit tájékoztató anyagokkal, kiadványokkal is segítették

Bár a projekt már 2011-ben véget ért, a biológiai sokféleség megóvásának ideája a mai napig aktuális, hiszen a fajok számának csökkenése az ökológiai rendszerek egészséges fennmaradását veszélyezteti; ezért is fontos a pozitív példamutatás. A LIFE projekten kívül több kezdeményezés is született ebben a témában, az ENSZ 2010-2020 között hirdette meg a Biodiverzitás Évtizedét.