Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

Siófok

A Biodiverzitás Fővárosa

Uniós törekvés az önkormányzatok környezetvédelmi szemléletformálására

Elnyert összeg: 64 214 euró

LIFE

A biológiai sokféleség megőrzéséért tevékenykedő önkormányzatokat díjazta a Biodiverzitás Fővárosa Verseny, melyet 2010-2011-ben rendeztek meg Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország részvételével. A hazai mezőny koordinálását a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban Kft.) végezte, munkájukat a LIFE+ program finanszírozta 64 214 euró értékben. Egerszegi Zita környezetvédelmi programigazgatóval beszélgettünk Siófokon.

Ahogy az északi rideg tél beállta előtt Nils Holgersson vadludai is megindulnak melegebb éghajlat felé, úgy több ezer madártársuk is elfoglalja jól bevált vonuló- és telelőhelyét: ez nem más, mint a tatai Öreg-tó. A várost november-december derekán ludak tízezrei lepik el, és egészen tavaszig nálunk időznek, amíg vissza nem indulnak skandináviai, szibériai költőhelyeikre. Az ornitológusok és a madárkedvelő laikusok számára izgalmas esemény tiszteletére rendezik meg 2001 óta a Tatai Vadlúd Sokadalmat, ami töretlen sikerrel Magyarország egyik leglátogatottabb zöld programja.

<
>

Tata persze nem csak az itt telelő madarakért szerethető. Önkormányzatuk már régóta azon fáradozik, hogy környezetbarát településsé varázsolja a várost: 2010-2011-ben megszervezték a vadludaknak is otthont adó Öreg-tó rekonstrukcióját, valamint ők gondoskodtak a tatai Eszterházy kastély melletti angolpark ősfás területének helyreállításáról is. Pozitív környezet-, és természetvédelmi törekvéseiért Tata városa 2010-ben elnyerte a Biodiverzitás Fővárosa Díjat. A megtisztelő címet a LIFE+ Programban megrendezett Biodiverzitás Fővárosa versenyen keresztül lehetett elnyerni. A kezdeményezés még 2007-ben indult egy korábbi projekt, a Természet Fővárosa verseny folytatásaként Németországban.

A partnerség vezetője, a német Deutsche Umwelthilfe szervezet kereste meg a Kft.-t a Living Lakes Network – Élő Tavak Hálózaton keresztül. Egerszegi Zita és munkatársai ekkorra már nemzetközi tapasztalattal rendelkeztek, hiszen szervezetük 2002 óta él a külföldi források adta lehetőségekkel. A projektet végül 2009-ben kezdték el további hat partner részvételével. Fő céljuk az volt, hogy az egyes országok önkormányzatai összemérjék tudásukat és tevékenységüket a biológiai sokféleség területén.

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
Egerszegi Zita szervezete 2002 óta él a külföldi források adta lehetőségekkel

A projektben résztvevő, nem kormányzati szervezetek feladata a verseny koordinálása és az önkormányzat számára összeállított képzések menedzselése volt. Kis falutól nagyvárosig minden település bekapcsolódhatott a programba; a projektpartnerek egy kérdőívet állítottak össze különböző témakörök szerint, amelyben a nevező önkormányzatnak be kellett mutatnia környezetvédelmi tevékenységét.

– 2010-ben negyvenhárom, 2011-ben pedig ötven kitöltött űrlapot kellett kiértékelnünk az általunk felállított hat kategória alapján, végül minden témakörben három helyezettet állapítottunk meg – mesél a projektről a programigazgató. A fődíjat az első évben Tata, másodszorra Szentes kapta, ez utóbbi a mezőgazdaság és vízgazdálkodás területén végzett környezettudatos tevékenységéért. A különdíjakat Dévaványa és Budaörs nyerték el.

Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.A programigazgató elmondása szerint az önkormányzatok munkáját workshopokkal, előadásokkal is segítik

A konzorcium tagjai az érdeklődő önkormányzatok munkáját előadásokkal, workshopokkal is segítették azért, hogy a biológiai sokfélség megőrzésére ösztönözzék a településeket, illetve, hogy egy közös tudásmegosztó fórum indulhasson el az intézmények között. A projekt eredményeit és ismereteit tájékoztató anyagokkal, kiadványokkal is segítették

Bár a projekt már 2011-ben véget ért, a biológiai sokféleség megóvásának ideája a mai napig aktuális, hiszen a fajok számának csökkenése az ökológiai rendszerek egészséges fennmaradását veszélyezteti; ezért is fontos a pozitív példamutatás. A LIFE projekten kívül több kezdeményezés is született ebben a témában, az ENSZ 2010-2020 között hirdette meg a Biodiverzitás Évtizedét.

˄