Szoftver a jövőnek

Magyar megoldás a hatékony munkavégzéshez

Elnyert összeg: 1 400 000 euró

Horizon 2020

Nemzetközi babérokra tör egy magyar innovatív szoftverfejlesztő start-up vállalkozás, a BaseWalk Kft. Taskfit PRO szoftverével megoldást kínál arra, amiben a digitális kor „multitasking” embere a leggyengébb: a fókuszált feladatvégzés, az állandó időzavar problémájára. Az ötlet Brüsszelt olyannyira meggyőzte, hogy a cég két évre szóló, 1,4 millió euró támogatást nyert el pályázatával a Horizon 2020 programban. Pesti főhadiszállásukon jártunk.

Az első a szilárd elhatározás. A laptop felcsapása utáni percek aztán általában fekete lyukban végződnek. E-mailek átfutása, egy kis Facebook pörgetés, pár híroldali klikkelés, némi Google keresgélés, még csak egy gyors banki utalás… Ha még a telefon is megcsörren, pláne ha közben az okostelefon kijelzőjén is felugrik néhány friss értesítés, az egésznek lőttek. Ki tudja már, milyen sürgős feladattal is ült le Mr./Ms. X a laptop elé? Mr./Ms. X. mindannyiunk ismerőse. A digitális kor átlag online munkavégzője.

A BaseWalk csapata továbbfejlesztett szoftverével arra vállalkozik, hogy valódi értelmet, kézzel fogható funkciókat vigyen a feladatmenedzsment és a hatékony időgazdálkodás sokat hangoztatott fogalmaiba. – Célcsoportunkba tartozik bárki, aki az életét, munkaidejét jellemzően számítógép mögött, mobil eszközökkel, telefonnal, tablettel tölti. Iparági szektortól, szakmától és beosztástól függetlenül. Lehet jogász, grafikus, tanácsadó, auditor, szoftverfejlesztő, marketinges, projektmenedzser vagy akár szabadúszó. Széles a kör. Lényeg, hogy a Taskfit PRO felhasználója napi több feladatot végez egyszerre, állandó fókuszváltásra kényszerülve, és ehhez segítségre van szüksége. A Taskfit PRO elsősorban a végfelhasználók számára készül, de KKV- és nagyvállalati verzióját is fejlesztjük – mondja a BaseWalk budapesti irodájában Molnár László ügyvezető, aki az egyre bővülő csapat élén több mint öt éve foglalkozik azzal, hogy lehet technológiai eszközökkel növelni a munkavégzés hatékonyságát.

BaseWalkMolnár László ügyvezető: Hittünk abban, hogy olyan ötletünk van, amely a jövő szoftvere lehet

A Taskfit első verziójának fejlesztése már 2009-ben elkezdődött, de még csak a vállalati ügyfeleknek szólt: – Jól méri többek között, hogy milyen hatékonyan használja egy cég az emberi erőforrásait, mennyi munka- és időbefektetéssel valósul meg egy-egy projekt. Segítségével összemérhetők a munkavállalói teljesítmények is – mondja az ügyvezető, hozzátéve, hogy az ötlet ugyan bevált, de a magyar piac hamar szűknek bizonyult. – Hittünk abban, hogy olyan ötletünk van, amely a jövő szoftvere lehet. Ahogy a felhő alapú adattárolás néhány éve például még alig volt ismert, mára pedig már szinte elképzelhetetlen az életünk nélküle, a szoftveres feladatkezelés és hatékonyságnövelés a jelen innovációja, a jövő komoly lehetősége – véli Molnár László.

Brüsszelt olyannyira meggyőzték, hogy a Horizon 2020 programban 1,4 millió euró összegű, kétéves projekttámogatást nyertek el. A 2017 nyarán záruló fejlesztés végére olyan egyéni felhasználóknak szóló, nemzetközi szinten piacképes szoftvermegoldás jön létre, amellyel kiküszöbölhető a munkavégzés közben fellépő állandó fókuszproblémák idő-, és energiavesztesége. – A Taskfit PRO-val bármikor felidézhető lesz egy adott feladatkörnyezet, annak minden kapcsolódó eleme (megnyitott dokumentumok, email-ek, weboldalak, szoftverek, applikációk, stb.). A felhasználó így bármikor ott folytathat egy feladatot, ahol abbahagyta. A program azt is megmondja, mennyit időztünk egy-egy feladattal, és javaslatokat is tesz a hatékonyság javítására – foglalja össze a lényeget Molnár László.

BaseWalkA BaseWalk Brüsszelt meggyőzte: 1,4 millió euró összegű projekttámogatást nyertek

A projekt egy éven belül huszonöt főnek ad majd munkát, akiknek kétharmada a BaseWalk miskolci bázisán, az Egyetemvárosban dolgozik majd a fejlesztésen. Munkájuk eredményét a tervek szerint 2016 őszén már tesztelhetik is az első felhasználók. 

További információ: basewalk.com

˄