BioFive Zrt.

Budapest / Eger / Szentgyörgyvölgy

Fenntartható környezethasználat

A szennyvíziszap égetése és zöld energiaként való további hasznosítása

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

Magyarországon elsők között nyert a Horizon 2020 SME Instrument Program első fázisában a BioFive Zrt. A szennyvíziszap hasznosításával foglalkozó startup a hulladék teljes körű energetikai hasznosítására dolgozott ki tervet, melyet meg is valósított 50 000 euró közvetlen brüsszeli forrás hozzájárulással. Dr. Garamszegi Gábor, a cég vezérigazgatója mesélt nekünk az innovatív technológiáról és rendszerről.

Már a régi arabok is tudták: a tevék ürüléke kiszárítva alkalmas az égetésre. De nem kell messzire menni, a magyar parasztok is előszeretettel melegedtek az égő tehéntrágya-halmok mellett. Ma már köztudomású, hogy a kommunális szennyvíziszap fűtőértéke igen magas, és számos technológia született ennek kiaknázására. Az égetéssel a szennyvíziszap mint hulladék kizárólag anyagában rejlő felszabaduló temérdek energia, hamu és Co2 hasznosítására azonban még senki nem vállalkozott.

Egészen addig, míg egy Münchenben élő építész megkereste dr. Garamszegi Gábor közgazdászt, hogy kidolgozzanak egy módszert a szennyvíziszap ártalmatlanítására és zöld felhasználására. Alapötletük, hogy a kiszárított, rothasztott szennyvíziszapot elégetik, ezzel zöldenergiát termelnek és csökkentik a szennyező anyagokat. Maga az iszap ezáltal már nem fertőző, majd továbbgondolva az égetéskor megmaradt végtermékeket (hamut, szén-dioxidot) be tudják forgatni a mezőgazdaságba, mint például a növény és algatenyésztésbe.

BioFive Zrt.
Dr. Garamszegi Gábor: a forradalmi szennyvíziszap-égetés előnye, hogy helyben, a szennyvíztelepen történik.

A technológia éveken át tartó fejlesztése végül a BioFive Zrt. megalapítását és egy sikeres Horizon 2020 pályázat beadását eredményezte. A projektben arra kaptak támogatást, hogy a szennyvíziszap ártalmatlanítását és energetikai hasznosítását bizonyítsák. Mindez nem okozott gondot a cégnek, mert már a kezdet kezdetén tudták: sikerülni fog a kitűzött cél. Erre bátorítást és kétszer 40 000 euro támogatást kaptak a baden-württembergi Környezetvédelmi Platformtól is.

A SINTRAN projekt első fázisú végterméke maga a technológia lett, de a BioFive Zrt. itt nem állt meg. Nem titkolt vágyuk az volt, hogy a bizonyított eljárást mihamarabb piacra vihessék, így 2015-ben és 2016-ban is megpályázták a Horizon 2020 Fázis 2 programját; ezúttal nem sikerült elnyerniük az uniós támogatást, mivel Brüsszel nem hitt abban, hogy a technológia pozitív energiamérleggel tudja a szennyvíziszapot elégetni, és stabilan tud működni hosszú távon.

BioFive Zrt.
Nincs füst!

– Ugyan a Fázis 2 pályázatunk eddig nem volt sikeres, az általunk fejlesztett módszert saját erőből végig tudtuk vinni, vagyis bebizonyítottuk, hogy a szennyvíziszapot szabályozott körülmények között pozitív energiamérleggel el lehet égetni, és teljeskörűen, zárt rendszerben energetikai és mezőgazdasági célra hasznosítani. Június végén fejeztük be a tesztüzemelést, amelynek eredményeként a napokban vettük kézhez a végleges engedélyeket, közben konferenciákra járunk előadást tartani – folytatja a cégvezető.

BioFive Zrt.
BioFive: ENTECCO Termikus Ártalmatlanító Mű

A forradalmiasított szennyvíziszap-égetés előnye, hogy a hulladékkeletkezés helyén, a szennyvíztelepen történik. Dr. Garamszegi Gábor elmondja, az általános rutin az, hogy a szennyvíztelep a terméket hulladékgazdáknak adja, akik bányákba, hulladéklerakóba vagy mezőgazdasági területre viszik, ott bűzölög tovább az anyag. Ehhez képest a BioFive módszere nemcsak elégeti, de hasznosítja is az iszapot. Nyilvánvaló, hogy az a berendezés, ami a szennyvíziszapot el tudja égetni, az más települési szilárd hulladékot is képes kissé módosított technológiával hasznosítani.

BioFive Zrt.

Dr. Garamszegi Gábor vezérigazgató, projektvezető

A cég már több lépéssel a laikusok előtt jár, és a fenntartható fejlődésen túl a fenntartható környezet- és energiahasználat elvét vallja. Az egyértelmű, hogy a kezeletlen hulladékhegyek problémájára megoldást kell találni, nem is saját magunk, sokkal inkább unokáink tehermentesítése miatt.

˄