Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért

A környezetbarát sportért!

Elnyert összeg: 37 900 euró

Erasmus+

Hogyan járulhatunk hozzá aktívan az éghajlatváltozás mérsékléséhez és a természet védelméhez, úgy, hogy közben sporttevékenységet is végzünk? Ezt a kihívást válaszolja meg az Eco-Friendly Sports projekt.  A nyolctagú Erasmus+ sport-együttműködési partnerség konzorciumvezetője a szlovák Fejlesztési, Oktatási és Munkaügyi Szövetség, a magyar partner a Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért. Garamvölgyi Bence projektkoordinátorral beszélgettünk.

A környezet-, természet- és éghajlatvédelem, a fenntarthatóság kérdése egyre fontosabb – európai magas döntéshozó szinten is, elég, ha csak a European Green Deal-re vagy az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályozások elfogadására gondolunk – mutat rá a projekt témájának aktualitására Garamvölgyi Bence projektkoordinátor.  Az aktív testmozgás hiánya a társadalomban szintén probléma – az Eco-Friendly Sportsprojekt a két kihívást együtt válaszolja meg. Az ökosport lehetőségein keresztül egyszerre szeretnék ösztönözni a polgárokat a sport iránti elköteleződésre, és arra, hogy lépéseket tegyenek a környezet védelme érdekében.

A projekt keretében elsőként a már meglévő jógyakorlatokat azonosítják: Magyarországon és a partnerországokban felmérik azokat a sportos kezdeményezéseket, amelyek a környezetvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet – ilyen a futás közbeni szemétszedés (plogging), kajakozás során egy adott partszakasz megszabadítása a szeméttől, vagy a parkokban a közös takarítás előtt vagy után tartott sportesemények. Ezek a sport és a fizikai tevékenységek előmozdításával nemcsak egészségmegőrző hatásúak, de a környezetre is pozitív hatással vannak. A környezet védelmét célzó ökosport események keretében a fizikai mozgást a környezeti neveléssel is ötvözik, így a környezetvédelmi oktatás új módszereinek előmozdítása és fejlesztése is lehetségessé válik a sporton keresztül, valamint az ökosport fogalmával kapcsolatos ismereteket is javítják.

A projekt keretében ezeket a kezdeményezéseket vizsgálják és rendszerezik, majd egy kiadványban jelentetik meg, amely figyelemfelhívó célt is szolgál.

2021. végéig öt disszeminációs eseményt valósítanak majd meg Budapesten és környékén. A figyelemfelhívó, információs sportesemények keretében, amelyeknek célja a környezetvédelem fontosságának népszerűsítése, többek között futással, túrázással, kajakozással egybekötött szemétszedést terveznek. A városban élő, városi életmódot folytató emberek számára fizikai és mentális egészségük megőrzése és a stressz szintjük jelentős csökkentése érdekében különösen felbecsülhetetlen lehetőségeket kínál a természetes területeken való tevékenykedés. Ezzel nem csak nőni fog a városi lakosság körében a természet értékeinek elismerése, de aktívan és közvetlenül is hozzájárulnak a természet megóvásához. 

A projekt záró konferenciájára 2021 októberében Törökországban kerül sor, ahol bemutatják a két év során elért eredményeket.

˄