Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért

Darts4Blind: sporttal a gyengénlátók jobb társadalmi beilleszkedéséért

Erasmus+

Hogyan segíthet a sport a látássérült emberek társadalmi beilleszkedésében, egészségesebb életmódjának kialakításában, mentális, fizikai és kulturális fejlődésében?  Az Erasmus+ támogatással megvalósuló Darts4Blind projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A nemzetközi konzorcium magyar tagja a Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért. Garamvölgyi Bence egyesületi elnökkel beszélgettünk.

A Dart4Blind projektet megvalósító konzorciumot vezető török Sutcu Imam Egyetem fejlesztésével a darts olyan sportággá vált, amelyben látássérültek is részt vehetnek. A projekt célja, hogy Európa szerte megosszák ezt a jó gyakorlatot és új sportággal egészítsék ki a látássérültek számára a lehetőségek körét. Ugyanakkor a projektpartnerek bíznak abban, hogy a projekt nem csak ahhoz fog hozzájárulni, hogy a vakok és gyengénlátók fizikailag aktívabbak legyenek, hanem ahhoz is, hogy mentálisan és pszichésen fejlődjenek. A társadalmi érzékenyítés is kulcsfontosságú, hiszen, a sport közelebb tudja hozni egymáshoz a különböző háttérrel rendelkező embereket.

A projektvezető török egyetem mellett a konzorciumot horvát, olasz, portugál és magyar partnerek alkotják. A 2020. január elsején indult, másfél éves projekt indító találkozójára 2020 tavaszán Törökországban, még éppen a határok lezárása előtt került sor. A találkozó során a projektpartnerek fiataloknak fenntartott vakok intézetébe is ellátogattak, ahol bemutatták nekik a vakok és gyengénlátók számára készült darts adaptációt.

E módosított dartsról fognak a projekt partnerek szemináriumot szervezni az országukban edzőknek, melyhez a Sutcu Imam Egyetem koordinátora videokonferencia keretében nyújt képzést. A partnerek felveszik a kapcsolatot a régiójukban élő látássérült személyek jogi intézményeivel és szervezeteivel is, hogy csoportokat hozhassanak létre, amelyekbe önkéntesként vonnak be olyan látássérült személyeket, akik amatőr sportolók vagy eddig nem sportoltak.  Valamennyi partnerország tíz női és tíz férfi látássérült egyént fog azonosítani, akik részt vesznek a darts-képzésen és a gyengénlátók darts-képzésébe bevont edzők által tartott edzéseken. A projekt fontos eleme a nyomon követes, azaz a látáskárosultak fejlődésének figyelemmel kísérése, amely során a módosított darts-edzésen résztvevők fizikai, mentális és pszichés fejlődését vizsgálják. A monitorozás nagyon fontos annak meghatározásakor, hogy a projekt eléri-e a céljait, ezért minden partner felel az értékelésért és a nyomon követésért. Az esetlegesen felmerülő problémákat a partnerek videokonferenciákon vitatják meg. A koordinátor tájékoztató füzetet is készít a módosított darts-ról, amely a felszereléstől kezdve a szabályokig minden fontos információt tartalmaz.

A projekt fontos eleme a testmozgás és a sport előnyeinek népszerűsítése, a látássérült személyek ösztönzése a gyakorlatokban való részvételre, valamint a projekt tevékenységeinek és eredményeinek megosztása olyan érdekelt felekkel, mint közintézmények és szervezetek, nem kormányzati szervezetek, sportklubok és látássérültek számára dolgozó sportszövetségek annak érdekében, hogy minél több érintetthez eljuthasson ez a lehetőség.

 

<
>

˄