„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány

Budapest

Útmutatás az élethez

Állami gondozott fiatalok segítése a felnőtté válásban

Elnyert összeg: 20 000 euró

Europe for Citizens

Állami gondozott fiataloknak és a velük dolgozó szakembereknek életre szóló élményt jelentett a Balatonakaliban megrendezett Álomalapítás Európában elnevezésű találkozó, melyet a Csepp a Tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány szervezett meg 2015 nyarán. A projektet 20 000 euróból, a közvetlen európai uniós Europe for Citizens Program támogatásából finanszírozták. Restár Zsófia projektmenedzser mesélt a találkozóról.

Aggasztóan nehéz a helyzete a tizennyolc éves kort elérő, állami gondozott fiataloknak. Átlépve a felnőttkor küszöbét, a szabályokkal és kötöttségekkel teli életből hirtelen a szabadság állapotába kerülnek, amivel rendszerint nem nagyon tudnak mit kezdeni. Bár megvan a lehetőségük, hogy még huszonnégy éves korukig az állam gondoskodjon róluk, a többség, amint teheti, a nekik járó pénzjuttatásokkal rögtön elhagyja az intézményt.

Csakhogy hiába vannak jogaik és hiába van tőkéjük, ezek a fiatalok lelkileg még nem érettek a felnőtt kor kihívásaira, döntési helyzeteire. A gyermekvédelmi intézményekben ugyanis mindent elintéztek helyettük, így a mindennapi lét alapfogalmaival nincsenek tisztában, sokszor még azzal sem, hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér. Önellátásra való képtelenségük mellé társul, hogy vagy semmilyen önfenntartásra, családalapításra irányuló céljuk nincs a jövőre nézve, vagy irreális álmokat dédelgetnek. Az ilyenkor bekövetkező csalódások és a pénz gyors elköltése miatt a reményvesztett gyerekek akár néhány hónapon belül az utcán, rég elfeledett rokonoknál vagy utógondozottaknak fenntartott intézményekben kötnek ki. Mindezt tetézi lelki sérültségük, hiszen a nevelőotthonban töltött évek alatt azt tanulták meg, hogy a kapcsolatok felcserélhetőek, és jobb nem kötődni érzelmileg senkihez. Valódi énképük és gondolkodásmódjuk ilyen feltételek mellett nem fejlődhetett ki, ezért aztán lelkileg elszigetelt emberekké válnak, és kortársaikhoz képest óriási hátrányba kerülnek.

„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
A projektmenedzser elmondta, már háromszor nyertek az Europe for Citizens forrásából

Nagy szerencse, hogy az állami gondozottaknak is van őrangyala, például a Csepp a Tengerben Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, amely a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek személyiségfejlődésével, képességfejlesztésével, életre nevelésével foglalkozik. Az alapítvány már háromszor nyert a Europe for Citizens közvetlen európai uniós programban, a kapott támogatást nyolc napos táborok megszervezésére fordította, először 2013 telén, majd 2015 nyarán, jelenleg a harmadik, 2017 tavaszán megvalósuló találkozón dolgozik.

Részletesebben a 2015 augusztusában négy ország (Szerbia, Szlovákia, Románia és Magyarország) összefogásával megvalósult Álomalapítás Európában nevű táborról mesél nekünk Restár Zsófia, a szervezet önkéntese, a projekt menedzsere. – Programunkkal a tinédzser korosztályt céloztuk meg (14-18 éves korcsoportot); nem konkrét tudást akartunk nekik továbbadni, inkább utat mutattunk a továbbtanulás és munkaerő piacra való bekerülés tekintetében. Pont azt nyújtottuk nekik, amire a leginkább szükségük volt: a személyes figyelmet – mesél tapasztalatairól Restár Zsófia.

<
>

Pont azt nyújtották nekik, amire a leginkább szükségük volt: a személyes figyelmet

A tábor számtalan élményt tartogatott a gyerekeknek: több szabadidős tevékenységet szerveztek, mint például biciklitúrát vagy strandolást a Balatonnál, ezen felül nem formális eszközökkel próbálták lekötni és motiválni őket. A társasjátékok, pszichodráma és playbackszínház, agykontroll, és különböző csoportfoglalkozások mind-mind arra szolgáltak, hogy a fiatalok nyitottabbá váljanak, felismerjék lehetőségeiket, és világlátásuk pozitív irányba mozduljon el.

Nevelő célzattal a szervezők a helyi lakosságot is bevonták a programokba, ami eleinte némi feszültséggel járt, de aztán megtalálták a közös nevezőt egy vidám, családias augusztus 20-i ünnepség keretében. A helyieken kívül a fiataloknak nagy kihívás volt, hogy más-más országból érkeztek, s ugyan mindenki beszélt magyarul, a nyelven kívül az együtt gondolkodásban, kooperációban is összhangra kellett jutniuk.

„Csepp a tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány
Restár Zsófia projektmenedzser

Bár egy hét alatt nem lehet világot megváltani, és nem is az volt a cél, azért a találkozó meghozta gyümölcseit. A résztvevők hozzáállásán sikerült javítani, már konkrét tervekkel tértek vissza hazájukba. Restár Zsófia elárul néhány dolgot a nemsokára lezajló következő találkozóról is. Ott a fiatalokat már arra szeretnék rávezetni, hogy van más hátrányos helyzetű csoportja is a társadalomnak, akiknek ugyanúgy szükségük van a segítségre, mint nekik. Így, ha beállítják őket a segítő szerepbe, más szemmel tudják majd nézni a saját élethelyzetüket, s talán ezáltal is előrébb lépnek a felnőtté válás folyamatában.

˄