Csodaalga

A harmadik b osztály több szempontból is igen különleges volt. Egy különlegességre épp elég okot szolgáltatott az, hogy hősnőnk, Lilla is ebbe az osztályba járt. A másik ilyen érdekesség, hogy egyedül nekik volt az iskolában házi kedvencük, jobban mondva osztálykedvencük. Ez a kivételes állat Pityke volt, a hal.

Pityke, sziámi harcoshal lévén, magányosan éldegélt akváriumában, zöld növények és színes kavicsok között, huszonöt gyerek odaadó szeretetét élvezve. Sosem kellett soká keresgélni, ki is etesse meg a nagyságost, huszonöt lelkes kéz röppent minden alkalommal a magasba, és sietett beleszórni az aprószemű haleledelt az akváriumba. No bezzeg, mikor az volt a kérdés, ki is cserélje ki a zavarossá vált vizet Pityke körül, huszonöt lapító gyerekfejecske próbált eltűnni a pad alatt. Két-három ember így is kiválasztásra került havonta, akiknek el kellett látnia ezt a csöppet sem hálás feladatot.

Azon a bizonyos napon a szerencsés három jelöltbe Lilla is beletartozott. Így délután, némi rövid civakodást követően eldöntötték: az ő feladata lesz az akvárium kiöblítése. A kislány fintorogva vitte ki a négyszögletű edényt a mosdóba; az üveglapokat vékony, de makacs rétegben borította a zöld, büdös alga. Undorító volt.

Csodaalga

Mit ad ég, amint kifordult a folyosóra kezében a koszos akváriummal, épp szembejött vele Csongor, a hatodik évfolyam szuperokos csodagyereke, vidáman integetve. Lilla kényszeredetten mosolygott vissza, az orrát szörnyen csavarta az állott akváriumszag.

− Mit csinálsz Lilla? – kérdezte kedvesen. Mióta a kislány elesett a lépcsőn és megrándult a bokája, Csongor pedig lekísérte az orvosiba, egészen jó barátok lettek. A fiú most is sietett segíteni, és kivette a kezéből az akváriumot. Lilla fellélegzett.

− Pityke akváriumát takarítjuk, az én feladatom ezt a büdös algát kimosni belőle – panaszolta. Úgy tűnt, Csongort nem hatotta meg a tragédia, továbbra is szélesen mosolygott.

− Ugyan, ne bántsd az algát! Tudod milyen hasznos növény? Igazi csoda, miket tud!

− Ez a nyálkás, zöld valami? – kérdezte a kislány hitetlenkedve.

− Ez bizony! Hallottál már a Vegaalgáról?

Lilla tagadólag rázta a fejét. A fiú magyarázni kezdett.

− Az alga, azon túl, hogy tele van vitaminokkal és fontos ásványi anyagokkal, s így az egészségünknek is nagyon jót tesz, más célokra is felhasználható. Ilyen például a talajjavítás.

Lilla értetlenül pislogott. Mégis mit kéne megjavítani a talajon? Csongor azonban rendületlenül folytatta.

− A talajjavítás azt jelenti, hogy bizonyos hozzáadott anyagokkal feljavítják a talaj minőségét, hogy termékenyebb legyen, és több zöldség, gyümölcs és más növény nőhessen rajta. Erre gyakran műtrágyákat és más olyan vegyszereket használnak, amik hosszú távon károsítják a környezetet. Az alga sok vitamint és fehérjét tartalmaz, ami jót tesz a növényeknek, s ráadásul teljesen környezetbarát.

A kislány ámulva hallgatta, milyen hasznos is tud lenni ez a zöld trutyi, ha mondjuk nem Pityke akváriumában, hanem a termőföldben található.

− De hát ahhoz rengeteg alga kéne! – szólt kétkedőn. – Meg persze rengeteg akvárium is!

A fiú elnevette magát.

− Nem csak akváriumban él az alga, hanem más vizekben is! De igazad van, a talajjavításhoz rengetegre van szükség belőle. A Vegaalga olyan program, ami során egy makói zöldségtermesztő cég megpróbál ilyen nagy méretekben algát termeszteni. Egy üvegház óriási medencéjében növesztik, lapátkerekekkel áramoltatják a vizet, és mindent megtesznek, hogy szaporodjon és szaporodjon…

− Direkt azért dolgoznak, hogy tele legyen a medence ezzel? – mutat az akvárium zöldfoltos falára Lilla hihetetlenkedve.

− Bizony! A cél pedig az, hogy a sok kémiai vegyület helyett ezt használják fel a talaj termékenyebbé tételére. Úgyhogy ne bántsd az algát, nagyon jó szolgálatot tesz nekünk! – mondta, aztán felajánlotta, hogy majd ő kiöblíti az akváriumot. De Lilla mosolyogva megrázta a fejét, és eszébe jutottak a finom zöldségek és gyümölcsök.

− Hagyd csak, megcsinálom én! Már nem is tűnik annyira büdösnek és csúnyának.

˄