HungaroControl Zrt.

Budapest

Világszínvonalú a magyar légi navigáció

Elnyert összeg: 6 000 000 euró

Hatmillió euró értékű támogatást nyújtott az Európai Unió a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) forrásaiból Magyarország új, közel tízezer négyzetméter alapterületű, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központjának kivitelezéséhez. A HungaroControl Zrt. így ma Európa egyik legkorszerűbb légiforgalmi irányító központjával büszkélkedhet. Az ANS III beruházással legfőképp az utasok nyertek.

A 13 milliárdból megvalósult háromszintes légi navigációs központ, az ANS III kivitelezéséhez ugyan a HungaroControl teremtette elő a források több mint 85 százalékát, így is nagy szónak mondható, hogy az Európai Bizottság támogatta a magyar légi navigáció fejlesztését – mondja Hangyál Gyula, a HungaroControl ATM légiforgalmi igazgatója. Irodájából jól látni a tizenöt évvel ezelőtt épült régi irányító központot (ANS I), amely a jövőben készenléti központként fog üzemelni, és helyet ad majd a HungaroControl tervezett Tudásközpontjának is. A szigorúan védett ANS III blokkba egy köztes épületrészen, az ANS II irodaházon keresztül érkezünk.

– A nemzetközi légtér forgalma egyre nő. Magyarország légterében évente közel 700 000 mozgás történik, ez – a katonai repülők mozgását nem számítva – átlagosan több mint 3000 mozgást jelent egy csúcsforgalmú nyári nap alatt. Ekkora forgalmat kell késés nélkül, biztonsággal irányítani – magyarázza Hangyál Gyula, miért volt szükség a korszerűsítésre. A puszta ésszerűségen kívül, uniós előírásoknak is meg kell felelni a légiforgalmi irányításban, teszi hozzá.

Csúcstechnológia a légiirányításban

 

A legfőbb nyertesek azonban az utasok. – Az ANS III rendszer részben magyar igények szerint fejlesztett, speciális képességeinek köszönhetően szinte teljesen kiküszöbölhető a késés. Az uniós hozzájárulásnak köszönhetően, cégünk új, modernebb szolgáltatását magasabb színvonalon, de változatlan áron vehetik igénybe ügyfeleink - összegzi a lényeget a légiforgalmi igazgató.

Mi sem bizonyítja jobban a társaság sikerét, mint az a tény, hogy a NATO felkérésére 2014 áprilisa óta a Koszovó feletti magas légtér irányítását is innen, az új központból látják el a HungaroControl szakemberei. Az ANS III beruházáshoz megvalósulása óta egy másik sikeres uniós projekt is kapcsolódik. Az Európában elsők között bevezetett CPDLC fejlesztés arra irányul, hogy az irányító és a pilóta ne csak rádiófrekvencián, hanem digitális üzenetekben is tudjanak egymással információt cserélni.

˄