Cukrászok ipartestülete

Budapest

Cukrászatban utazik

A magyar szakmának is szüksége van a folyamatos megújulásra

Elnyert összeg: 28 879 euró

Erasmus+

Korábbi riportunk után ismét az édességek világában kalandoztunk – ezúttal Vaslóczki Orsolyával, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2015-ös győztesének vezetésével. Az ifjú cukrászmester az Erasmus+ csereutakkal összesen 29 059 euró közvetlen brüsszeli támogatásban részesült. Vaslóczki Orsolya szakmai tapasztalatairól, Vojtek Éva projektvezető pedig a hatékony pályázás módjairól mesélt nekünk.

Élénk hangulat, vibráló színek, és cseppet sem tucat-sütemények fogadnak minket az újpesti Horváth Cukrászdában. Vaslóczki Orsolya az emeletre kalauzol minket, ahol egy dizájnban, kínálatban is eltérő, talán még színesebb cukrászatban találjuk magunkat. Orsi, aki épp csak percekre tudta abbahagyni munkáját, lelkesen fog bele az élménybeszámolóba. A fiatal tehetség az Erasmus tanulmányutak miatt már több európai ország gasztrokultúráját is megismerhette. – Elsőként Németországban tanultam, rögtön feltűnt, mennyire más a munkatempójuk, és milyen szervezetten, precízen dolgoznak – avat be minket a cseppet sem meglepő német munkamorálba. Vaslóczki Orsolya később Franciaországba utazott egy kéthetes továbbképzésre, ahol különböző feladatok elvégzésével és műhelybejárással ismerte meg a helyi cukrászművészetet: lenyűgözte a szakma iránti tisztelet és a minőségi alapanyagok hangsúlyossága. Az olaszországi gasztrotúrán pedig a cukrász és szakácsművészet kapcsolatába, rejtelmeibe avatták be a résztvevőket. Az sem meglepő, viszont annál fontosabb tapasztalat, hogy az olaszoknál nem is annyira a precizitás, hanem a regionalitás számít. Minden idénygyümölcsöt, -zöldséget felhasználnak ételeikben, ragaszkodnak a helyi termékekhez.

Vaslóczki Orsolya
Vaslóczki Orsolya, az újpesti Horváth Cukrászda büszkesége, a cukormentes országtorta megálmodója

A számos külföldi tapasztalat is meggyőzte a résztvevőket arról, hogy bőven van mit tanulni, a magyar cukrászatnak is szüksége van a folyamatos megújulásra. Ezt a véleményt osztja Vojtek Éva is, aki már több mobilitási projektet vezetett, hozzásegítve ezzel a fiatalokat a szakmai felemelkedéshez. A pályázás és együttműködés kiépítése azonban nem egyszerű: mint azt Vojtek Éva elmondja, a legnehezebb feladat a külföldi partnerek megtalálása.

Vaslóczki Orsolya
Vojtek Éva (képünk baloldalán): Szájról szájra terjesztve növeljük a nemzetközi kapcsolati hálót

– A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületnél szájról szájra terjesztve növeljük a nemzetközi kapcsolati hálót. Egy pályázatnál először kijelöljük az itthoni célcsoportunkat, aztán azt, hogy az adott helyen milyen technikát lehet megtanulni. A franciáknál például új recepteket, az olaszoknál a szezonalitást. De most egy norvég partnerségben is benne vagyunk, ott az a célunk, hogy mi mutassuk be a magyar cukrászatot az oslói közönségnek – meséli a projektvezető.

Vaslóczki OrsolyaOrsolya tervei között további külföldi tanulmányi utak szerepelnek

A szóban forgó Erasmus+ tanulmányutak nagy előnye, hogy 100 százalékos finanszírozásúak, így az olasz útra 6 főt 9685 euróból, a németre pedig 14+6 főt több mint 19 ezer euróból tudtak delegálni. Amikor a csereprogramok eredményességére térünk, Vojtek Éva kiemeli: a Cukrász Iparosoknál nemcsak a projekt ideje alatt, hanem utána is figyelemmel kísérik az ifjú növendékek sorsát. – Sokan közülük csak elmennek egy utazásra és ennyi, de azért vannak üdítő kivételek – pillant mosolyogva Orsira a projektvezető.

<
>


Vaslóczki Orsi külföldi tapasztalatait is bevetette a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben. Nem kifejezetten a szakmai fogásokban, inkább a hozzáállásban merített belőlük. Ennek is köszönhető, hogy a Barackos buboréktorta ma már unikum a cukrászatban. Mikor a jövőről kérdezzük, Orsi nem titkolózik: bár a vendégek és a vezetők egyre nyitottabbak az újdonságokra, és továbbadhatja a szerzett tudást, tervei közt további tanulmányutak is szerepelnek. Nem csoda, hiszen aki igazán elhivatott, az állandóan úton van: új és új élményekre van szüksége ahhoz, hogy művészete mindig élénk maradhasson.


 

A versenygyőztes torta


Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája nyerte 2015-ben a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. A budapesti Horváth Cukrászda édessége cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

Vaslóczki Orsolya
Nemcsak szép és cukormentes: hihetetlenül finom is Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortája 

A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak; egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott verseny fődíját tavaly először nyerte női versenyző, nemcsak a cukormentes tortaverseny ötéves, hanem az „ország tortája” verseny tízéves történetében sem avattak még női bajnokot. A Barackos buboréktorta a zsűri szerint illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét.

Fotók: Muray Gábor

˄