Teret nyer a rövidfilm

A daazo.com rövidfilmes portál fejlesztése

Elnyert összeg: 80 000 euró

Creative Europe

A Daazo 2008 óta folyamatosan pályázik a Creative Europe Programban, hogy fejlessze és népszerűsítse rövidfilmes weboldalát, a www.daazo.com-ot – a szinte rájuk szabott pályázatban utoljára 80 000 euró támogatást nyertek. Hogy mitől ilyen sikeresek, az kiderül a rövidfilmes megosztó oldal egyik alapítójával, Deák Dániellel készült beszélgetésünkből.

Egy innovatív ötletet jól megálmodni nem egyszerű feladat. Nagyot akarni ér, sőt, muszáj is, de tudni kell, mi az a terv, ami megvalósítható. Deák Dánieléknek sikerült a Daazoval pont akkorát álmodniuk, amennyit elbír a hátizsákjuk. Nem kívántak a Youtube-bal versenyezni, kezdettől fogva online rövidfilmes tartalmakat akartak közvetíteni, magas minőségben, egy szűkebb célközönségnek.

– Az álom egyetemista ötletelésből indult még 2007-ben, szerettük volna, hogy a rövidfilmek és tehetséges készítőik is megjelenési felülethez jussanak – mesél a kezdetekről az alapító és projektvezető. A Daazo eleinte hobbiként indult, aztán kis szerencsével félállás, majd teljes állás, hivatás lett belőle. Ezt a fordulatot pedig a Creative Europe MEDIA alprogramja hozta meg nekik. – Már kezdetben tájékozódtunk a potenciális pályázatok felől, amikor rábukkantunk a közvetlen EU-s lehetőségre, de az illetékesek lebeszéltek minket, mondván, hogy az inkább nagy cégeknek szól – folytatja a történetet Deák Dániel.
– Mi nem hittünk nekik, megpróbáltuk, és rögtön nyertünk is. Igaz, viszonylag nem nagy összeget (34 000 eurót), de nekünk sokat jelentett, éppen elég volt arra, amit ki akartunk hozni az oldalból – mondja.

Daazo
Deák Dániel alapító-projektvezető: a Daazo eleinte hobbiként indul

A támogatást aztán további emberek bevonására, az oldal fejlesztésére, marketingre és egy iroda kialakítására-bővítésére fordították és fordítják ma is, hiszen évről-évre pályázniuk kell a támogatásért. A projektvezető nem titkolja; hét év rutinnal ma már könnyebb a pályázás, de eleinte meg kellett küzdeniük a vállalkozólét, pályázatírás, könyvelés nehézségeivel.

Olyan kulturális-filmes szegmenst szolgálnak ki a Daazoval, ami korábban figyelmen kívül volt, ezt igazolja vissza évről évre a MEDIA Program támogatása.. A 18-35 év körüli filmkedvelő, filmkészítő korosztályt megcélzó oldalra a felhasználók ingyen tölthetnek fel és nézhetnek filmeket, a világon bárhonnan, Nikaraguától-Moldováig.


Bucsi Réka filmje, a Symphony no. 42. az Oscar-díjért versenyző legjobb 10 animáció közé jutott

Időközben a daazo.com túlszárnyalta a netes kereteket: a WOYC (korábban World of Shorts, ma World of Young Cinema) papíralapú kiadványukkal még jobban meg tudták győzni a filmszakmát, hogy a rövidfilmeknek igenis helye van a mai európai filmforgalmazásban. Filmfesztiválokon is egyre aktívabban kezdtek részt venni, sőt saját fesztiváljukat, a Friss Húst is létrehozták, amely jelentős hírverést hoz a weboldalnak is, és ily módon kapcsolódik az EU pályázat marketingstratégiájába. Deák Dániel szerint ezekben az eseményekben van a jövő, így lehet a rövidfilm célközönségét megszólítani. És persze a legnagyobb sikereket elérni: a Daazo egyfajta mentora igyekszik lenni a feltörekvő művészeknek, közreműködésükkel találják meg a közönségüket olyan tehetségek, mint például Bucsi Réka, akinek két animációs filmjét is gondozzák, az Oscar-díj közelébe kerülő Symphony no. 42.-t, illetve az idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozó LOVE-ot. Vagy Madarász István, aki ma már sikeres filmrendező, a Daazon aratta első netes sikereit: az Előbb-utóbb című kisfilmje egy pillanat alatt bejárta a webet és több százezren nézték meg világszerte.

Daazo
A Daazo Deák Dániel szerint egyfajta mentora igyekszik lenni a feltörekvő művészeknek

– Az eredményes filmek azért is húzóerők, mert megadják magának a műfajnak a marketingjét, de ez önmagában nem elég, mert egy olyan minőségorientált filmkészítési hozzáállást kéne meghonosítani, ami a közönség igényeit is figyelembe veszi – tekint a jövő felé a Daazo alapítója. Deák Dániel úgy gondolja, még az internetben is sok a kiaknázatlan lehetőség, de a kisfilmek jó eséllyel feltűnhetnek a közeljövőben a TV képernyőjén is.

 

˄