Időben a cukorbetegség ellen

Iskolai felkészítés a diabétesz megelőzésére

Elnyert összeg: 209 000 euró

Horizon 2020

Egy innovatív, gyermekeket és szülőket is megmozgató módszerrel próbálja a „Feel 4 Diabetes” elnevezésű projekt visszaszorítani a cukorbetegség további terjedését. A Debreceni Egyetem is tagja a Horizon 2020, közvetlen európai uniós program egyik pályázatán 209 000 euró támogatást nyert nemzetközi konzorciumnak. A projektről dr. Rurik Imre professzor-tanszékvezetőt, a projekt magyarországi vezetőjét kérdeztük.

Nem sok jót ígérnek a magyarországi statisztikák a cukorbetegséggel kapcsolatban. Hatszázezer érintettet tartanak számon, számuk évről évre nő. A helyzet Európában sem különb, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kontinens népességének tizenegy százaléka diabeteszes. Mai ismereteink szerint elsősorban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a közvetlen oka a folyamatnak, különösen a 2-es típusú diabétesz esetében.

A fejlett országok népbetegségeként titulált 2-es típusú diabétesz főként a középkorúakat érinti, ebben a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás nagy szerepet játszik. Tehát nem feltétlen a gének határozzák meg a beteg sorsát, és megfelelő életvitellel meg is lehetne előzni a bajt. Dr. Rurik Imre professzor szerint a legjobb, ha már gyermekkorban elsajátítják a megfelelő étkezési szokásokat, akkor kevesebb az esélye a cukorbetegség kialakulásának.

Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Dr. Rurik Imre professzor szerint már gyermekkorban el kellene sajátítani a megfelelő étkezési szokásokat

Éppen ezért a Feel 4 Diabetes projekt a hat-tíz éves, alsó tagozatos gyerekeket választotta célcsoportnak, ám mivel a kiskorúak nem tudnak önállóan, helyesen táplálkozni, sem aktív fizikai mozgást végezni, a projektbe bevonják a szülőket, iskolákat és a helyi önkormányzatokat is. A projekt fő üzenete, hogy ha megértetik a szülőkkel, a gyermek környezetével a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát, akkor a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető lesz.

A kutatási konzorciumba egyébként a projektvezető görög egyetem vezető dietetikai munkatársa hívta meg a magyarokat 2014 őszén. A sok adminisztratív előkészület után a kutatók a lényegi projekt tevékenységet 2016-ban kezdték meg és 2 évig folytatják. Önkéntes jelentkezés alapján iskolákat kerestek meg Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben, végül is kétszázötven családhoz jutottak el. A szülők összesen kétezer kérdőívet töltöttek ki, amelyekből kiderült, kik azok, akik magasabb rizikójúnak számítanak cukorbetegség szempontjából. Az eredmények alapján kialakult egy aktív (száz család) és egy kontroll (százötven családos) csoport.

<
>

Az egyetem Népegészségügyi Kar Családorvosi és Foglalkozás- Egészségügyi Tanszékének munkatársai egy hét foglalkozásból álló képzést szerveztek az aktív csoportba tartozó szülőknek, és beszélgettek velük a testmozgásról, gyümölcsfogyasztásról, vízivásról. Dr. Rurik Imre elmondja, a veszélyeztetett családok általában azt a kevésbé tehetős népréteget jelentik, amelynek a szociális helyzete nem teszi lehetővé a gyermek sportolását vagy egészséges táplálkozását. Nehéz őket motiválni, hiszen eleve alacsony egészségkultúrához szoktak, a szülők kevésbé igényesek. Fontos rávilágítani, hogy a rossz megszokások miatt ennek a rétegnek rövidebb a várható élettartama, s hajlamosabb többféle megbetegedésre is.

A gyerekeket viszont annál könnyebb lelkesíteni: a pedagógusok közreműködésével aktív tanórákat szerveztek nekik, tehát nem kell végigülniük negyvenöt percet, hanem tanári utasításra időnként fel kell állniuk és mozogniuk kell. Emellett a cukrozott üdítők helyett vízivásra próbálják rászoktatni őket.

A projektben nagy hangsúly került a mérésekre is. A testtömeg-indexen (BMI) kívül egy készülékkel a napi mozgásmennyiséget is tudják regisztrálni, ezeket a program elején és végén összehasonlítják, és kiderül, mennyiben változott az adott egyén életmódja. A professzor úgy látja, igen nehéz a hátrányos szociális helyzetet összehangolni az életmóddal, de nem lehetetlen: ha sikerül motiválni a szülőket az egészségesebb táplálkozásra, a család közös sportolására, akkor egy hátrányos helyzetű családban is megelőzhető a lehet a diabétesz.

˄