Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Egyedül nem megy!

Miskolc

Meg kell előzni
a tanárok kiégését

Világra nyitott campushangulattal fogadja a betérőt a miskolci Fényi Jezsuita Gimnázium és Kollégium hatalmas épületegyüttese, a campuson túl az avasi lakótelep kissé más realitására látni. Nem véletlenül ebben a miliőben alapítottak iskolát a jezsuiták 1994-ben, amely azóta is a rend egyedüli, Magyarországon működő nyolc és négy évfolyamos gimnáziuma.

Térségi adottságaik miatt sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű diákokat is nevelésben és oktatásban részesítenek, de az elmúlt húsz évben a minőségi nevelés terén teljesítettek szolgálatot. Nem is akárhogy. A régió egyik vezető, pedagógiai modellt adó gimnáziuma lettek. 2011 óta kiváló tehetségpontként működnek, és országos beiskolázással töltik fel a létszámot. Egyre több a budapesti és a határon túli diák is a kollégisták között.

Jó dolguk van. Minden róluk szól: – Célul tűztük ki, hogy diákjainkat nemcsak a középfokú, de a felsőfokú nyelvvizsgára is felkészítjük. A hetedik évfolyamtól kezdve szakköri keretben még a kínai nyelv is választható. A kiemelten fontos nyelvi képzést sokrétű külföldi cserekapcsolat és anyanyelvi tanárok jelenléte segíti – mondja az iskola karakteréről Rivasz-Tóth Kinga igazgató-helyettes.

Egyedül nem megy!
Rivasz-Tóth Kinga: Kevés alkalom nyílik arra, hogy a tanárok motiválása kerüljön a középpontba

Számtalan tanulmány kimutatta, de különösebb magyarázatra nem is szorul az az alapvetés, amelyet az igazgató-helyettes idéz: a tanár kulcskérdés a minőségi oktatás minden szintjén. Rivasz-Tóth Kinga a következő mondatban azonban már egy egyre általánosabb problémáról, a pedagógus társadalom elöregedéséről és a kiégés veszélyéről beszél. – Ha folyton csak az „adó” szerepében van a tanár, ráadásul teljesítménykényszer és tanrendi nyomás alatt éli meg a hivatását, óhatatlanul elveszíti egy idő után a motivációját, ez pedig az oktatás színvonalának romlásához vezet. Kevés alkalom nyílik arra, hogy a tanárok továbbképzése, motiválása, feltöltődése kerüljön a középpontba. Ezért is vágtunk bele egy tanári mobilitási projektbe – hangsúlyozza már az iskola 23282 euróval támogatott Erasmus+ pályázatára utalva.

A két éves, Egyedül nem megy! elnevezésű projekt a miskolci jezsuita gimnázium nyelvtanárainak ad lehetőséget a hazai tanítási szünetben, nyáron két hétre elutazni külföldre, és kinti iskolákban felfrissíteni módszertani tudásukat. Emellett jut idejük motiváló, feltöltő programokra, kikapcsolódásra is. A fogadó intézményeket a jezsuiták jól működő hálózatából kerültek ki. Rivasz-Tóth Kinga szintén a programnak köszönhetően coaching képzésen vehetett részt Canterburyben, a tanultakat jól tudja hasznosítani humán erőforrás területen igazgató-helyettesként.

– A tanári továbbképzésnek hagyományai vannak nálunk, vélhetően ezért is lett befutó a pályázatunk. Évek óta fogadunk és küldünk is tanárokat vendégtanításra. Nem akkreditált, de jól bejáratott rendszerben, kisebb csoportokban zajlik nálunk a közös munka ezeken a tapasztalatcseréken – teszi hozzá. Motivált tanári gárdával pedig nem csak az oktatás, a világra nyitott szemlélet közvetítése is könnyebb.