A világelső magyar innováció európai uniós forgalmazásáért: PhageFire projekt

Elnyert összeg: 554 euró

Horizon 2020

A baktérium okozta tűzelhalás az egyik legpusztítóbb betegség, amely a gyümölcsöket sújtja és szinte az összes EU-tagországot érinti. Mivel lehet hatásosan védekezni a betegséget okozó baktérium ellen úgy, hogy közben a környezetet sem terheljük meg kémiai növényvédőszerekkel? A válasz a világelső magyar innováció, az Erwiphage® biológiai növényvédőszer. A Horizon2020 program által támogatott PhageFire projekt célja a szer továbbfejlesztése és EU-szintű terjesztése. A nemzetközi konzorcium magyar tagja az Enviroinvest Zrt., Dr. Kovács Tamás vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk.

Az Enviroinvest Zrt. saját fejlesztésű növényvédő szere az almafélék tűzelhalásos betegségét okozó Erwinia amylovora baktérium-ellenes Erwiphage®. Ez a készítmény egy biopeszticid, amelynek hatóanyagát az úgynevezett bakteriofágok adják, amelyek – bár ez a jelenlegi covid-os időkben furán hangzik – hasznos vírusok: csak és kizárólag a megcélzott baktériumfajt képesek elpusztítani. Környezetbarát, alkalmazása minimális beavatkozást jelent, hiszen hatását célzottan fejti ki és a hasznos, talajlakó baktériumokra nem jelent veszélyt. – avat be a projekt előzményeibe Dr. Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az Erwiphage® a világon az első olyan baktériofág-terápiás készítmény, amelyet ezen baktérium ellen dobtak piacra. Az Enviroinvest Zrt. 2012 óta hozza forgalomba egyedi engedéllyel Magyarországon, amelyet minden évben meg kell újítaniuk. Az egész EU-ra vonatkozó engedélyezés nagyon költséges – egymilliárd forintot közelítő összegű – lett volna, amelyhez a Enviroinvest Zrt.-nek, mint családi kisvállalkozásnak nem volt meg a pénzügyi háttere.

Az Enviroinvest Zrt. a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. segítségével kapcsolatba lépett a pályázatírással és projektfejlesztéssel foglalkozó spanyol Inspiralia céggel. Az Inspiralia szakértői egy olyan projekttervet javasoltak, amely a készítmény továbbfejlesztését és a több országban való forgalmazhatóságát célozza. A projekthez összeállt, több mint tíztagú konzorciumból több partner is forgalmazta volna a készítményt, ám ez a pályázat nem nyert. Ezután az Inspiralia javaslatára felállt egy új, négytagú konzorcium, és a projekt céljai is változtak. Magként maradt a készítmény továbbfejlesztése, de úgy döntöttek, hogy az egész EU-ban egy cég forgalmazza.

Az állandó továbbfejlesztés az Erwiphage® hatásmechanizmusa miatt kulcsfontosságú. Biológiai készítményként rengeteg előnye van a hagyományos kémiai készítményekkel szemben, és nem is lehet olyan statikusnak tekinteni, mint azokat. Egészen más a hatásmechanizmusa a baktérium ellen, mint egy hagyományos antibiotikumnak, és ez teszi rendkívül hatásossá. Ez ugyanis változékony szer: ha létrejön rezisztens baktérium ezen készítménnyel szemben, akkor a hatóanyaga, maguk a fágok is képesek változni, és előbb-utóbb létre jön az a bakteriofág is, ami képes támadni a rezisztenssé vált baktériumot. Emiatt viszont állandó fejlesztést igényel, évről-évre új bakteriofágokat kell beletenniük abba a hatóanyagkoktélba, amellyel kezelni kívánják a tűzelhalásos betegségét okozó Erwinia amylovora baktériumot. A másik irányú fejlesztés pedig azt célozza, hogy a bakteriofágok ellenállóvá váljanak az UV-sugárzással szemben, jelenleg ugyanis károsítja őket, ezért is javasolják a növényvédő szer permetezését inkább naplemente után, illetve UV-védő adalékanyagokat adnak hozzá. További cél, hogy ha már évről évre új bakteriofágokat kénytelenek beletenni a „koktélba”, akkor tudjanak biztosítani egy olyan procedúrát, amely alapján olcsón, gyorsan és biztonságosan lehessen a környezetből beszerezni, izolálni és jellemezni azokat a bakteriofágokat, amelyek alkalmasak lesznek növényvédelmi célra.

A konzorcium úgy épült fel, hogy ezen célkitűzéseknek eleget tudjon tenni. Az Isnpiralia segített a megszervezésében, de az alapját egy olyan spanyol szövetség adja, amely az almaféléket termelőket fogja össze – ők konzorciumvezetőként a projektmenedzsmentért felelnek. A másik tag egy spanyol növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó középvállalkozás, a KIMITEC BIOGROUP, amelynek feladata egyrészt a léptéknövelés, másrészt a szabadföldi kísérletek engedélyeztetése, valamint ennek menedzsmentje. A harmadik tag, a zürichi Műszaki Egyetem legfőbb feladata a bakteriofágok hatásosságát fokozó, az UV-védelmüket célzó fejlesztés.

A konzorcium negyedik tagjaként az Enviroinvest Zrt. két munkacsoportot vezet: az egyik célja az új bakteriofágok izolálása és jellemzése, a másiké pedig a projekteredmények transzparens publikálása. A cég saját kutatóintézettel rendelkezik, ami a növényvédő szerek nagymennyiségű gyártására nem alkalmas. A magyar piacot, a saját készítésű Erwiphage®-gal el tudják látni, de az egész európai uniós piacot nem, az hatalmas fejlesztést igényelne. Ezért úgy oszlanak meg a feladatok, hogy a projekt végrehajtását követően a KIMITEC fogja az egész EU vonatkozásában gyártani és forgalmazni a szert, az Enviroinvest Zrt. pedig royalty-t fog kapni a szabadalom után. A projekt végrehajtása után is szükség lesz további kutatás-fejlesztésre, hiszen a hatóanyagok állandó fejlesztést igényelnek, és ezt is az Enviroinvest Zrt. fogja a jövőben is végezni. A négytagú konzorcium első pályázata – bár igen szép pontszámot ért el – még nem nyert, de az Inspiralia javaslatait beépítve, a következő körben más sikerrel jártak. 

A Horizon2020 program által támogatott PhageFire projekt 2020. augusztus 1-jén indult, és 36 hónap áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés végrehajtására. A szabadföldi kísérletek eredményei már alkalmasak lesznek a növényvédő szer egyedi engedélyekkel való forgalmazásához az EU-ban, de a végleges engedély, – amelyet nem kell évről évre megújítani – megszerzése beletelhet öt évbe. Szoftveres hasonlattal élve, ha az eredeti, 2012-ben Magyarországon forgalomba hozott szert 1.0-nak tekintjük, akkor jelenleg tartanak az 1.3-4 verziónál, az EU-szerte engedélyezett pedig mint 2.0 fog forgalomba kerülni. Ennek a hatóanyaga, a működési elve ugyanaz marad, de a zürichi Műszaki Egyetemnek köszönhetően az UV-védelem hatásosabb lesz.

 

˄