Önkéntesekkel a tisztább Dunáért

LIFE VisPO: szemléletformálás és evezős folyótisztítási akció az ERI Hungary projektjében

Elnyert összeg: 38 327 euró

LIFE

Egyre nagyobb médiavisszhangja van a vízpartjainkat elborító szemétnek, és egyre több kezdeményezés születik a hulladék csökkentésére, ami jó hír. Ebből a megfontolásból született a LIFE VisPO-projekt is, amely ugyan javarészt a névadó Pó folyó megtisztítását tűzte ki célul, magyar részről – kicsiben – azonban a Duna partszakaszait fogja megszabadítani a szeméttől. Takács Emőkével, a projekt magyarországi koordinátorával, az ERI Hungary ügyvezetőjével beszélgettünk.

Az észak-olaszországi Pót és mellékfolyóit választották projektjük fő helyszínének az European Research Institute (ERI) munkatársai. A folyópartokon és a vizeken zajló folyamatos hulladéktermelést szeretnék felszámolni azoknak a társadalmi csoportoknak a bevonásával, amelyek egyrészt aktívan élvezik a folyó adta lehetőségeket, másrészt a szennyezés egyik forrását is jelentik. Hasonló az összkép a Dunánál is, így az ERI közreműködésével 2016-ban, Magyarországon alapított nonprofit szervezet, az ERI Hungary az olasz öltet hazai adaptációjával csatlakozik a közösen elnyert LIFE VisPO-projekthez.

– A két ország környezettudatos és kajakozni szerető projektmenedzsereinek ötlete hozta létre a LIFE előkészítő projekt által támogatott kezdeményezést – mondja Takács Emőke, az ERI Hungary ügyvezetője, aki maga is kajakos. – Sok sikertelen próbálkozás után ez az első nyertes projektünk, aminek nagyon örülünk, hiszen alapvetően oktatással és tudatformálással foglalkozunk, és ez a munka nagyon jól illeszkedik a cég profiljába. A probléma nem is az – veti fel a hazai projektkoordinátor –, hogy az emberek nem szeretnének tiszta környezetben élni, hanem, hogy nem tudják, mit tegyenek a tiszta környezet érdekében. Ha ott egy szemétkupac, én is ott hagyhatom a sajátomat, ez már nem oszt, nem szoroz, gondolják. Ahelyett, hogy összeszednék, és vinnék magukkal, hogy később szelektíven elhelyezhessék.

ERI HungaryTakács Emőke, a projekt hazai koordinátora

A LIFE VisPO projektcsapata tehát éppen azoknak az embereknek az attitűdjén szeretne változtatni, akik aktívan használják a folyót. Újdonság, hogy ebben az előkészítő jellegű projektben először alkalmaznak az Európai Szolidaritási Testületen keresztül önkéntes fiatalokat. (Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió viszonylag új kezdeményezése, amely lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy önkéntes munkát végezzenek saját országukban, vagy külföldön olyan projektekben dolgozzanak, amelyek Európa-szerte előnyösek a közösségek és az emberek számára.) – Ez nem egy egyszerű folyamat – mondja Takács Emőke –, mert egyrészt az önkéntesség még nincs benne a magyar fiatalok szemléletében, így nagyon nehéz őket verbuválni, másrészt az önkéntes munka hazai feltételrendszere is meglehetősen bonyolítja a munkát.

A projektben 18 és 30 év közötti korosztállyal fognak együtt dolgozni. Abban hisznek – szemben az oktatásban vetett gyakorlattal –, hogy nemcsak ők adhatnak jó példát a fiataloknak, hanem a diákok, önkéntesek is gazdagíthatják friss ötleteikkel, szemléletükkel a közös munkát. A magyar projektrészhez egyébként az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumból is érkeztek diákok, akik alapvetően a tanárnőjük segítségével alakítottak ki különböző szemléletformáló módszereket. Például építettek egy kishajót, amelyre felszereltek kamerákat, hogy azzal figyeljék meg a vízfenéken található hulladékokat.

– A fő tevékenységünk az lesz, hogy megtisztítjuk a Duna bizonyos szakaszait, és ezzel együtt azt is felmérjük, hogy milyen gazdasági és társadalmi következményei lehetnek annak, ha tisztább a folyó. Oktatási anyagot is készítünk, amelyet ez a csapat nagyon ügyesen tud replikálni: a fiatalok automatikusan továbbadják a tudásukat, így a szemléletformálás rajtuk keresztül is megtörténik – magyarázza Takács Emőke.

<
>

Képek a projekt olasz akciójáról. Fotók: LiFE VisPO/Facebook

A projekt aktív része 2019 júniusának elején kezdődik Esztergomban. Mivel eleve nagyon jó kapcsolatot ápolnak a PET-kupával, Esztergom és Budapest között szerveznek egy kajakos-kenus tisztítási akciót. Június 7-én, pénteken lesz a nyitó rendezvényük az esztergomi Erzsébet parkban, amelyre az önkénteseknél fiatalabbakat, tehát középiskolásokat is várnak. A rendezvényen előadnak majd tudományos szakemberek is, de lesz vízminőségmérés a Wessling Laboratórium közreműködésével, valamint bemutatkozik a Duna Múzeum és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is. Másnap, június 8-án startol el az evezős tisztítási akció Budapest irányába.

Mint azt Takács Emőke elmondja, a LIFE VisPO egy kedves, népszerű projekt szeretne lenni, amely sporttevékenységek által vonja be a fiatalokat a természetvédelembe, és valósítja meg azt a szemléletformálást, amelynek eredménye a tisztább folyókörnyezet lehet majd. Azt is nyomon követik majd, hogy a júniusi tisztítás után mi lesz a megtisztított szakasz utóélete, kell-e ismételni, mit érnek el ezzel az egyszeri szemléletformálási akcióval. A hatás érdekében a szakaszon található sportklubokat, önkormányzatokat, helyi vállalkozásokat, part menti vendéglátóhelyeket is megszólítják majd. A céljuk az, hogy a környezetvédelemmel és a sporttal egyező, azokkal összehangolt életvitelt alakítsanak ki, amely majd beépülhet a sportolók, és a folyót aktívan használók mindennapi gyakorlatai közé.

˄