Európai Önkéntes Szolgálat

Budapest

Az önkéntesség sorsfordító is lehet

Sikeres a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EVS programja

Elnyert összeg: 92 100 euró

Erasmus+

Vannak, akiknek kaland, másoknak tisztázó év, és akadnak olyanok is, akinek sorsfordító élmény. Az Európai Önkéntes Szolgálat évente több ezer harminc év alatti fiatalnak ad esélyt a továbblépéshez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2000 óta küld és fogad EVS-önkénteseket, „Egy év az életemből neked” programjával pedig újabb 92.100 euró brüsszeli keretösszeg támogatást nyert a folytatáshoz.

Talán nincs még egy olyan uniós program, amely ennyi sorsra hatott volna közvetlenül: az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) elhatározásokra vezethet, vagy illúziókat dönthet semmibe. Olyan Erasmus+ alprogram, amely 17-30 év közötti fiatalok minimum két, maximum tizenkét hónapos részvételét támogatja önkéntes társadalmi tevékenységekben, szerte Európában. Az útiköltségre, a biztosításra, a vízumköltségekre nincs gondjuk, sőt, még átalányösszeg is jár a projekt lebonyolítására, az önkéntesek ellátására és némi zsebpénzre.

– Volt olyan külföldi önkéntesünk, aki miután a váci kórházban teljesített egy évet, Hawaii-ra került. Neki köszönhető, hogy egy idős hölgyet meg tudtak gyógyítani, miután kiderült, magyar, és az önkéntes tudott vele az anyanyelvén kommunikálni. Egy másik önkéntes srác egy német-amerikai cégnél azért lett közép-európai vezető, mert egy év nálunk töltött önkéntes szolgálat alatt kellően megtanult magyarul. A Deutsche Bahn-nál is van egy korábbi önkéntesünk vezető pozícióban – sorolja a példákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) elmúlt közel húsz éves, önkéntesek küldésével és fogadásával is foglalkozó történelméből Kapuvári Zsófia, az MMSZ önkéntes programjainak nemzetközi koordinátora.

Európai Önkéntes Szolgálat
Az elmúlt szűk húsz évben több mint négyszáz magyar önkéntest küldtünk szolgálatra – mondja Kapuvári Zsófia

Beszélgetésünket egy visszalátogató német önkéntes lány is hallgatja, aki nem csak megtanult magyarul, de egyetemre is Budapestre jár azóta. Esete nem egyedi. – Egy marokkói származású strasbourgi joghallgató egy győri fogyatékos otthonban töltött nálunk önkéntes évet, majd szakítva eredeti terveivel, egy váci óvodában helyezkedett el. Azóta is Budapesten él – említ egy emlékezetes esetet a koordinátor, aki gyerekként, pedagógus édesanyja mellett csöppent az önkéntesség világába. Az első Magyarországról kiutazó EVS önkéntesek között töltött az MMSZ kiküldöttjeként egy évet egy németországi fogyatékos otthonban, majd hazatérve a program koordinátora lett.

<
>

Az MMSZ – más önkéntes programjain felül – évente átlag öt-hét magyar EVS-önkéntest közvetít külföldre, és nyolc-tizenöt hozzánk érkező külföldi önkéntest koordinál, akik különböző szociális intézményekben teljesítenek szolgálatot szerte az országban. – Az elmúlt szűk húsz évben több mint négyszáz magyar önkéntest küldtünk szolgálatra, többségüket Németországba, és közel ugyanennyien érkeztek hozzánk – mondja Kapuvári Zsófia. Az MMSZ küldő- és fogadó szervezetként minden évben pályázik brüsszeli forrásra, a 2017 januárjáig tartó ciklusra 92.100 euró keretösszeg támogatást nyert. – A sikeres pályázatnak köszönhetően 2015 őszétől tizenhét EVS-önkéntes teljesíthet szolgálatot Németországban, hatan Franciaországban, ketten Spanyolországban és egy fő Lengyelországban. Magyarországra nyolc német, egy lengyel, egy belga, három spanyol és egy angol önkéntes érkezett – összegez a koordinátor.

Európai Önkéntes Szolgálat
Talán nincs még egy olyan uniós program, amely ennyi sorsra hatott volna közvetlenül

Lesznek, akiknek ez az egy év az életét változtatja meg, mások Európa-szerte elismert szakmai gyakorlatot szereznek, és megesik olykor, hogy valaki feladja. Nekik sem kudarc jut: gazdagabbak lesznek egy önismereti tapasztalattal.

 

˄