Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Budapest

Üzenet a hajókonténerből

Körbevágott testkontúrok, papírból kivágott, üres tekintetű emberi alakok. Velük él együtt budafoki műhelyében, az Art Quarter Budapest impozáns, régi sörgyári épületében Brückner János, akit a CONTAIN[ERA] projekt magyar partnerszervezete, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vont be a nyolc európai művészt mozgósító alkotásba. Az alakok nemrég még egy köztérre állított hajókonténerben lógtak, abban járták be Európát Berlintől Bécsen át Varsóig, Rómáig, Zürichig, Prágáig és a budapesti Szabadság térig.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
Brückner Jánost a Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület vonta be a projektbe

Minden művész feladata az volt, hogy fogalmazzon meg ütős üzenetet, mit gondol a poszt-internet kor emberi viszonyairól, a velünk élő virtuális valóságról, annak hatásáról? Mindezt egy olyan Európában, amely miközben próbálja megvédeni – fizikai és kulturális – határait, egyben kényszerül át is alakítani jövőbeli képét, és újradefiniálni az „európai” értékeket.

– Nem az érdekelt, hogy a művészi üzenet nagyot szóljon. Tükröt akartam tartani, megmutatva egy kiüresedett víziót az emberi testről – mondja Brückner János, aki évek óta ilyen üresség-víziókat visz színre. Missziójának tekinti, hogy lebontsa a kortárs művészetet övező előítéleteket, és érthetővé, élményszerűvé tegye. Konténerében a szimpla bejáráson kívül pecsételhettek, lájkokkal reagálhattak a látogatók.

Fiatal Képzőművészek Stúdiója
„Tükröt akartam tartani, megmutatva egy kiüresedett víziót az emberi testről”
Fotó: Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Volt, aki aktuális üzenettel töltötte meg a konténert. A német művész, Till Könneker installációjában a konténer a fogyasztói társadalom szimbólumaként jelent meg. Egy hajóroncsot mutatott; aranyozott orra kilógott a konténerből. Ám aki közelebb ment, észrevette, hogy a hajó többi része kopott és sáros, a teljes szétesés határán van. Reflektált a bevándorlók ábrándjaira is, melyek lidércfényként vezetik őket, hogy mindent egy lapra tegyenek fel egy jobb élet reményében.

Az egykori budafoki sörgyár ma művészek alkotóhelye. Lenyűgöző atmoszféra.
Fotók: Muray Gábor 

A projekt első, az Európai Bizottság által támogatott része, a konténerek vándorkiállítása 2015. augusztus 20-án indult körútra nyolc európai fővárosba, ezzel is szimbolikusan is összekötve a szomszédos kultúrákat. Ez a szakasz 2015. október 24-én csúcsosodott ki, amikor az installáció megérkeztek a prágai Štvanice szigetére, és egy közös kiállításon egyszerre voltak láthatóak.  A kéthetes kiállításon egy kilencedik, „európai” konténert is bemutattak, melyet a nyolc résztvevő művész közösen alakított ki. – A koncepció a hivatalos főszervezőtől, a prágai Art Direct-től származik, tőlük kaptunk felkérést 2014 őszén, hogy kapcsolódjunk be a nyolc országot összefogó EU-s kulturális eseménysorozatba – mondja Kozma Eszter, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület projektfelelőse. A magyar partner 15.042 euró támogatást kapott a saját rész megvalósítására.

A projekt következő kiemelkedő eseménye 2015 decemberében várható; egyéni kiállításokon is bemutatkoznak egymás városaiban a résztvevő művészek. A CONTAIN[ERA] projekt 2016 tavaszán zárul, eredményeit kiadványok, katalógusok őrzik majd meg.