Független Színház Magyarország

Európai roma színház: a kortárs kulturális örökség alakítja a jövőnket

Creative Europe

A roma színház a nagyközönség számára még ismeretlen, mert bár professzionális csoportok működnek számos európai országban, de elszigetelten, egymáshoz és a mainstream színházi szakmához sem kapcsolódva. Hogyan tudnának kilépni ebből a láthatatlanságból és nemzetközi hálózatot alkotva a nagyközönség számára is láthatóvá válni? A Creative Europe-program támogatásával megvalósuló European Roma Theater projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ. A négytagú nemzetközi konzorcium vezetője a Független Színház Magyarország, Illés Márton projektkoordinátorral beszélgettünk.

A roma színház több mint százéves múlttal rendelkezik Európában, sokak számára mégis ismeretlen terület. Pedig számos országban vannak professzionális csoportok, de szinte semmilyen nemzetközi hálózattal nem rendelkeznek és általában függetlenül, vagyis támogatottság és intézményesültség nélkül működnek – ez alól kivételt képez néhány EU-n kívüli, keleti ország, például Oroszország, Ukrajna, illetve az EU-n belül egyedül Szlovákia. A Független Színház Magyarország pár éve elkezdte kutatni a többi roma színházat Európa-szerte, az eredmény pedig, hogy mennyi aktív színház és mennyi érték van ezen a területen, még számukra is meglepő volt – avat be a projekt előzményeibe Illés Márton projektkoordinátor. Ezek összegyűjtése, a network kialakítása és a láthatóság biztosítása vált a céljukká: megrendezték a világon az első nemzetközi roma színházi találkozót, a Roma Hősök Fesztivált, amire azóta is minden évben sor kerül, idén immár negyedik alkalommal a projekt részeként. Ennek keretében a nagyközönségnek eddig is lehetősége volt megismerkedni a roma színház változatosságával, az eltérő műfajokkal, darabokkal, témákkal. A fesztiválon változatos helyzetek és történetek kerültek színpadra és sokszínű közösségek mutatkoztak be egészen Írországtól Bulgáriáig vagy Romániától Spanyolországig. A meghívott színházak között pedig kialakult egyfajta network.

A European Roma Theater projekt keretében ezt a kezdeményezést fogják tovább vinni és elmélyíteni, az együttműködés a roma színház értékeire és láthatóságára fókuszál. A projektvezető, a Független Színház Magyarország egy alulról jövő kezdeményezés, amelynek jogi és pénzügyi képviseletét a Nők a Jövőért Egyesület látja el. A projektpartnerek közül a román (Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane) és az osztrák (Romano Svato) már korábban is fellépett a fesztiválon, az ukrán tag (National-cultural association “Amala”) az egyetlen állami kőszínház, új a partnereik között, de az ő munkájukat is kutatták korábban.

A IV. Roma Hősök Fesztivál keretében nyolc előadást mutatnak majd be októberben Budapesten: a négy partner egy-egy előadását, valamint négy „külsős”, vagyis más európai roma színházét, akik jelezték egy körülbelül húsz színházat tartalmazó adatbázisból, hogy szeretnének az idei fesztiválra jelentkezni. A 4+4 előadást az olyan különböző szempontok, mint a téma újdonsága, költségek, földrajzilag eltérő helyekről érkezzenek a fellépők, valamint további szakmai szempontok szerint választották ki. A bemutatott előadásokból a többi partner is kiválaszt néhányat, amelyeket elhívnak a saját országukba, és megmutatnak a saját közönségüknek 2021 során.

A vírushelyzet miatt az idei fesztivál online térben fog megvalósulni. Így az előadásokat csak videók formájában tekinthetik meg a nézők, azonban erre földrajzi korlátok nélkül, díjmentesen lesz lehetőségük.

A projekt keretén belül fontos hangsúlyt kap a művészeti munka mellett az európai roma alkotók együttműködésének megerősítése, valamint a készségfejlesztés. A roma színházi alkotók, alkotócsoportok nem ismernek olyan innovatív üzleti modelleket és technikákat, amelyek szakmai munkájukat fenntarthatóbbá tehetnék, és ezáltal több embert érhetnének el. Ezért workshopokat szerveznek az európai roma színházak munkatársai számára, amelyek témáját előzetes igényfelmérés alapján határozzák meg. 2020 nyarán várható egy forrásteremtő workshop, mivel a legtöbb ilyen színház kapacitáshiányos és sokszor a vezetők és a művészek azok, akik próbálják a forrásteremtést is vinni; ehhez azonban általában hiányoznak a megfelelő ismeretek és eszközök. Ebben próbálják őket segíteni, illetve a szakmai munkához kapcsolódó műhelymunkát is terveznek.

Korábban Magyarországon már kétszer rendeztek workshopot egyetemi oktatók számára, akik a roma drámák és színházak valamilyen tudományággal kapcsolatos összefüggéseit vizsgálták, illetve oktatták is egy teljes szemeszterben, így nem csak ismereteket adtak át a diákoknak, de az attitűdjüket is formálták. Ez azért is különösen fontos, mert ennek köszönhetően az akadémiai mainstreamben is megjelenik ez a tematika. A projekt keretében is sor fog kerülni egy nemzetközi egyetemi tanári képzésre, illetve ennek következtében újabb szemináriumok valósulnak meg, melyeknek szellemi termékei is létre jönnek a diákok munkáin keresztül.

Mivel a színház a pillanat műfaja, azok az értékek, amelyeket egy este még látunk a színpadon, nagyon könnyen eltűnnek; így az alkotók nagyon fontosnak tartják, hogy az előadásokat minőségi videófelvételekkel dokumentálják, a darabok szövegét több nyelven, magyarul, angolul, illetve a meghívó partnerország nyelvén is elérhetővé tegyék minél szélesebb célcsoportok és a jövő generációi számára egyaránt. Ehhez létre fognak hozni a következő év során egy digitális archívumot, ami a nagyközönség és a szakértők számára is elérhető, kereshető lesz.

˄