Lépten-nyomon

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

Egy magyar cég innovatív fejlesztéseinek, elhivatott szakembereinek és egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően ma már létezik az a nyomkövető szenzor, melyre számos iparág várt: óránként, egyetlen bébielemmel, 10 éven át szolgáltat információt a követett tárgyról vagy állatról. Teszi mindezt rendkívül alacsony áron. Ezen tulajdonságaival minden eddigi technológiát maga alá kényszerít. Mégis hogyan lehetséges ez? Illés-Kiss Gábor, a Genxsen Kft. ügyvezetője elárulta nekünk.

Ma milyen technológiák alkalmasak nyomkövetésre, s ezeknek mik a főbb hátrányai?

Jelenleg a 3G/4G mobil és műhold alapú (GPS, GNSS stb.) technológiával tudjuk emberek és tárgyak hollétét és mozgását szabad térben nyomon követni hatékonyan. Ezek a különféle eszközökön (mobiltelefon, GPS/GNSS stick) futtatott programok azonban óriási energiaigénnyel működnek, ennek köszönhetően nagy méretű akkumulátort, dobozolást és elektronikát, valamint komolyabb szállítási költséget jelentenek, így ezen eszközök ára az élettartam növelésével annyira magassá válik, hogy bizonyos esetekben egyszerűen nem éri meg az alkalmazásuk. Legfőképp olyan iparágakban nem tudnak megoldást kínálni, ahol az emberi beavatkozás és energiaellátás nem megoldható, de mégis szükség lenne hosszú távon működő, miniatűr eszközökre. Típusosan ilyen a logisztikai iparban a raklapok, konténerek, dobozok követése. Csak az USA-ban 1,5 milliárd dolláros extra költséget jelent évente az elveszett raklapok és a szállított áru pótlása.

Genxsen Kft.

Mindezen negatívumokat aztán átfordították pozitívummá a találmányukban.

Az ún. NBIoT technológia már évekkel ezelőtt megszületett, melyet a kezdetek óta tanulmányoztunk. Ezen alapulva egy olyan forradalmi eszközt szerettünk volna megalkotni, mely nélkülözi a fenti hátrányos tulajdonságokat. Hosszú évek kutató és fejlesztő munkájának köszönhetően született meg az AELETIS rendszerünk (Advanced and Extreme Low Energy Tracking Information System), mely százforintos érme nagyságú, rendkívül alacsony energiaigényű, kétoldali kommunikációra képes és a piacon kapható nyomkövetők között - a tulajdonságaihoz képest - rendkívül kedvező ára van. Olyan módon és mértékben optimalizáltuk a hardvereket, míg elértük, hogy egy eszközben össze tudtuk sűríteni a legfontosabb előnyöket: minimális elektronikai alkatrészből áll és kisméretű, tehát olcsó az előállítása, akár 10 évig is képes pozíció adatot szolgáltatni nagy sűrűséggel, tud oda-vissza kommunikálni, így a működési minta a használat során változtatható (pl. sűrűn adjon jelet, ha megmozdul vagy épp ellenkezőleg), valamint opcionális GPS/GNSS pozicionálásra is képes.

Milyen igények, tapasztalatok sarkallták a munka elkezdésére?

Én kezdetek óta akkumulátor technológiákkal és miniatűr eszközök fejlesztésével foglalkozom, eleinte hobbiból, majd hivatásból is. Ehhez jött az egyetemi képzésen kapott informatikai tudás, majd egy amerikai smart metering (okos mérőóra) fejlesztésben való részvétel, melyek együttesen megérlelték bennem az elhatározást, hogy elinduljak a kis fogyasztású kommunikációs technológiák és szolgáltatások fejlesztése terén. Az NbIoT hálózat megjelenése előtt is dolgoztunk nagyon kis energiával működő eszközfejlesztéseken, de globálisan nem volt olyan hálózati technológia, ami az igazi áttörést meghozta volna számomra érdekes területeken. A célegyenesre ráfordulást egy barcelonai világkonferencia idejére datálom, amikor találkoztam a T-System egyik volt igazgatójával, aki megerősítette, hogy világszinten óriási igény lenne egy ilyen eszközre.

Mennyi ideig tartott a fejlesztése?

2016-tól kezdtünk el saját erőforrásból dolgozni, de itt még csak tanulmányoztuk a technológiát. 2017-ben jelentek meg az első prototípus modemek, majd 2018 végétől indult el a nyomkövető eszköz fejlesztése, melyből 2019-re született meg a valóban működő prototípus.

Miért pont egy uniós pályázatot vettek igénybe a fejlesztéshez?

Kicsi cégként a hazai pályázatok által előírt pénzügyi feltételeknek sajnos nem tudtunk megfelelni. Aztán véletlenek folytán találkoztunk a közvetlen európai uniós pályázati lehetőségekkel, azon belül is a Horizon 2020 kiírással, melyet egy rendkívül jó lehetőségnek tartok ma is. Külön büszkék vagyunk arra, hogy a teljes folyamatot egyedül, önerőből vittünk végig, arra pedig még inkább, hogy a komoly munkával megírt pályázatunk azonnal pozitív elbírálásban részesült. Kis cég vagyunk, mindig is innovatív ötletek megvalósítására fordítottuk a bevételeinket, s úgy éreztük, ez a találmányunk talán európai szinten is megállja a helyét és fejlesztése támogatásra érdemes.

Mire fordították az elnyert 50 ezer eurót?

Az úgynevezett piacra lépési tanulmányunk megvalósítására költöttük a támogatást. Fejlesztettük és véglegesítettük az eszköz hardverét, szoftverkörnyezetet készítettünk hozzá, tehát a nagyon alap, kézi összeállítású prototípusból eljutottunk egy rendesen megtervezett, akár tömeggyártásra is érett hardverig, valamint az informatikai adatfogadó, feldolgozó és megjelenítő szoftverig.

<
>

Mely területeken lehet alkalmazni ezt a nyomkövetést?

Az egyik legfontosabb az állattenyésztés, az úgynevezett élelmiszer ellátási lánc biztosítása (food chain protection). A szenzorral pontosan végig követhető a tenyészállatok élete. A felhasználó vagy épp a felvásárló üzletlánc a digitális adatgyűjtésnek köszönhetően bizonyíthatóan és megmásíthatatlanul átláthatja a termék teljes életútját, helyszínről helyszínre, illetve segítségével – a közeljövőben – teljes bizonyossággal megkülönböztethetők a műhúsok az állattenyésztésből származó társaiktól.

A logisztikai iparág ugyancsak nagy hasznát veheti. Gyakori és komoly probléma a már említett raklapok, konténerek elvesztése, ellopása, mely nemkívánatos események a teljes termelési folyamatot megakasztják és összességében sokkal nagyobb veszteséget okoznak, mint az adott raklap értéke. A nagyobb cégek a beszállítói láncaik több tízezer raklapját tudják másodpercre pontosan lekövetni, merre jár, hol akadt el, hibás teljesítés esetén mikor és hol kell közbeavatkozni. Hasonló fejlesztések már máshol is napvilágot láttak, de azokkal ellentétben a mi eszközünket a raklapgyártási folyamat megváltoztatás nélkül lehet alkalmazni. A közúti szállításhoz hasonlóan a vasúti kocsik, de akár kisállataink is nyomon követhetőek e rendszerrel.

Mennyibe kerül ez a kicsi, ám annál nagyobb tudású szerkezet?

Ez függ a kialakítástól, mekkora elemet teszünk bele, milyen méretű házat kap, hiszen az igényeknek megfelelően személyre és iparágra tudjuk szabni. Nagyságrendileg 15-60 euro az ára, ami jócskán elmarad a ma kapható, GPS alapú rendszerek bekerülési összegétől.

Van-e hátránya?

Az egyetlen nehézséget az okozhatja, hogy működéséhez elengedhetetlen a mobilhálózat, tehát a követett tárgynak vagy állatnak mindig mobilszolgáltatási területen kell lennie vagy mozognia. Ezért sem igazán alkalmas vadonélő állatok követésére, mert az erdőkben, ritkán lakott területeken nincs vagy alacsony hatékonyságú a hálózat. Mondjuk kifejlesztettünk egy olyan változatot is, amiben van GPS, arra az esetre, ha megszakadna teljesen a kapcsolat, és a nyomkövetésben nem szeretnénk hosszabb szünetet. A fentiekből fakadóan a világszintű alkalmazására is várnunk kell még, amíg a roaming az országok között nincs leegyeztetve, de azon vagyunk, hogy mire a mobiltechnológia - remélhetőleg hamarosan - eljut oda, már egy sziklaszilárd eszközzel tudjuk fogadni a piac igényeit.

A forradalmi újdonság megszületett, merre tovább, mi a fő cél?

Legnagyobb álmunk, hogy a mezőgazdaságban meghonosítsuk az élelmiszer ellátási lánc biztonságát, melyben a mi eszközünk kulcsfontosságú szerepet tudna játszani. 10 év múlva egy olyan világban látom magunkat cégként és vásárlóként egyaránt, ahol kétséget kizáróan megtudhatjuk, hogy az általunk megvásárolt hús vagy egyéb termék honnan származik, végig tudjuk követni a teljes élettartamát a kezdetektől egészen a vágóhídig vagy a polcra kerüléséig. 100%-os biztonságot és megbízhatóságot szeretnénk belevinni a rendszerbe. Ahogy Nyugat-Európában ez már komoly tendencia, reméljük, itthon is egyre többeknek lesz fontos a megvásárolt termékek megbízhatósága és kiváló minősége, akár magasabb áron is.

˄