Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

Orosztorony-Budapest

Karrier és természetvédelem?

Az utánpótlás támogatása, helyzetbe hozása magyar kezdeményezéssel

Elnyert összeg: 59 427 euró

Erasmus+

Már hosszú ideje foglalkozik a természetvédelmi szektoron belüli utánpótlás-teremtés problémájával a Zala megyei Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány. A Dr. Klein Ákos vezette szervezet munkatársai rájöttek, a felsőoktatási intézmények hatalmas akadémiai, lexikális tudást adnak, ám tehetséges hallgatók tömegei maradnak szakirányú állás nélkül. A természetvédelemért tenni akaró fiatal munkaerőt helyzetbe kell hozni, támogatni kell; Erasmus+ támogatta projektjük célja egy innovatív oktatási segédanyag és egy interaktív e-Learning honlap kidolgozása, amely hatékonyan segíti a hallgatók felkészítését az álláskeresésre.

– Valóban szép, romantikus és nemes hivatásról beszélünk, amelybe a felsőoktatáson keresztül manapság rengetegen kapcsolódnak be, ám erre maga a munkaerőpiac egyáltalán nem tud reflektálni – vág bele Dr. Klein Ákos, amikor a Karrierépítés a természetvédelemben című projektjükről faggatjuk. A projekt a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány vezetőjének fejéből pattant ki. Az alapítvány falusi miliőbe álmodott ars poeticája a vidékvédelem, a vidéki tájban rejlő természeti sokféleség védelme, és a természetért hatékonyan tenni akaró szakemberpótlás elősegítése. Utóbbi jelen esetben számunkra a lényeg: a kiindulási pontjuk az volt, hogy egyértelművé vált számukra, a felsőoktatásban divattá váltak a természetvédelemmel kapcsolatos szakok, rengeteg a frissen végzett, tehetséges hallgató, de az állások száma nemhogy nem nő, hanem éppen csökken. Ennek az ellentmondásnak azok is áldozatául esnek, akik a tanulmányaik alapján kifejezetten jó szakemberek lehetnének. Ezek az „újoncok” a lexikális tudáson kívüli tapasztalatok és ismeretek hiányában egyszerűen nem érik el a kitűzött céljukat. Mire is gondolunk? – A tárgyi tudás leginkább a diploma megszerzéséig érvényes, utána minden egyéb társult tudás, érzelmi intelligencia, járulékos készség (soft skill) dönti el, hogy ki jut be végül egy megpályázott munkahelyre, és ott valóban ki is állja meg a helyét – mondja a projektvezető. – Mi éppen ezeknek a készségeknek a fejlesztését segítjük elő.

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány
Dr. Klein Ákos projektvezető

Az egyetemek elsősorban akadémiai jellegű, lexikális tudást adnak, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy az egyébként potens, tehetséges jelöltek meg is állják a helyüket a szakterületükön. Természetvédelmi mérnökök, biológus, hidrobiológus, erdész-, vadgazda vagy agrármérnök hallgatókról beszélünk – statisztikák szerint egyetlen évben mintegy 8-10 ezer szakirányú hallgató regisztrált a magyar felsőoktatásban. Ezeknek a hallgatóknak az akadémiai tudásuk megszerzése mellett kis esélyük van az említett tapasztalatok begyűjtésére. Gondoljunk csak egy profi hidrobiológus önéletrajz megírására, a hatékony és korszerű szakmai vagy közösségi kommunikáció elsajátítására – ehhez egyéni tapasztalás, felkészülés szükséges.

Nevéből adódóan a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány természetesen a gyöngybagoly és más épületlakó bagolyfajok védelméért jött létre, de ugyanilyen fontos az alapítvány életében a természetvédelemért tenni kívánó fiatalok megsegítése is. Számukra a természetvédelem mellett az utánpótlás biztosítása hasonló fontossággal bír. A méretében kicsi, de már felnőttkorú, húszéves alapítvány deklaráltan foglalkozik a természetvédelmi szemléletformálással, 2006 óta pedig ügyes pályázó. Ennek története a nagy-britanniai társintézménnyel való együttműködés kezdeteire vezethető vissza. Először, mint fogadó és küldő szervezet, stratégiai partner, aztán konzorciumi tagként pályáztak akkor még a Leonardo Programhoz. Mostani projektjük összköltségvetése 167 622 euró, amelyből a projektvezető Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány és a hazai oktatási partner ELTE összesen 59 427 euróból gazdálkodhat. 

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány
„A tárgyi tudás leginkább a diploma megszerzéséig érvényes, utána minden egyéb társult tudás, érzelmi intelligencia, járulékos készség (soft skill) dönti el, hogy ki jut be végül egy megpályázott munkahelyre, és ott valóban ki is állja meg a helyét”

Három ország részvételével épült fel a konzorcium: itthon a projektgazda alapítvány mellett oktatási intézményként az ELTE, a nagy-britanniai Ambios természetvédelmi szervezet mellett a rangos Exeter Egyetem, valamint a portugáliai madártani egyesület, a SPEA mellett oktatási intézményként az Evora Egyetem vesz részt benne. Legfőbb célkitűzésük a már említett innovatív, interaktív tananyag kidolgozása. Ezt úgy képzelik el, hogy a kétéves projektidő végére egy olyan eszköztárat adnak a hallgatók kezébe, amely támogatja a szakképzett munkaerő felkészülését az álláskeresésre, helytállását a választott hivatásban. A tudástár kulcsa egy e-Learning honlap, amely egyrészt kifejezetten alkalmas arra, hogy a hallgatók önállóan, otthon tudjanak készülni a megfelelő szituációkra, másrészt a karrierközpontok, intézmények is hasznosítani tudják. A projekt fenntarthatóságát éppen ez biztosítja: a konzorciumi partnerek közvetítésével a honlap angol nyelvű tananyagát a külföldi oktatási intézmények is átveszik. A statikus oktatási módszerek helyett a projekt e-Learning honlapja végigtereli a hallgatókat a különböző tanulási útvonalakon, amelynek során a felhasználónak például videókat kell megnéznie, azokra épített feladatokat kell megoldania, a tesztsorok végén pedig visszacsatolást is kap.

˄