Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Győr

„Kisolimpia” nagy tervekkel

Önkéntesség uniós támogatással

Elnyert összeg: 500 000 euró

Erasmus+

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) rendez Győr városa 2017 nyarán. Tíz sportágban versenyez földrészünk 3500 legjobb 14 és18 év közötti sportolója. Magyarországon ez lehet az első hivatalos olimpiai esemény, amelyen az „ötkarika” használható. Így természetesen építenek olimpiai falut, és lesz fáklyafutás is neves résztvevőkkel. Várhatóan 1500-2000 önkéntes segíti majd a munkát, az ő ellátásukra nyújtottak be pályázatot a győriek Brüsszelbe. A célra 500 ezer eurót szavaztak meg a döntéshozók, amiből egyebek mellett az önzetlen jelentkezők étkezését és formaruháját állják a szervezők.

A győri városháza előtti tér legújabb látványossága Hugoo, a kakas, akivel szinte mindenki lefényképezkedik, aki arra jár. Ha máshonnan nem, hát a legendás „városvédőről” mindenki megtudja, hogy hamarosan olimpiai hangulat lesz a Rába partján. Hogy pontosan mikor, azt is elárulja az EYOF kabalaállata, mert a rajta lévő visszaszámláló jelzi a hátra lévő időt a július 23-i megnyitóig.

– Győr városa 2012-ben kapta meg a rendezés jogát – emlékszik büszkén Polgári István, a győri Polgármesteri Hivatal stratégiai csoportvezetője. A feladat óriási, hiszen ez a harmadik legnagyobb olimpiai rendezvény, amit önkéntesek nélkül lehetetlen megtartani.

Győr Megyei Jogú Város ÖnkormányzataPolgári István stratégiai csoportvezető: bárki jelentkezhet, aki 14 éven felüli

– Számítunk győriekre, környékbeliekre, de mindenkit várunk az országból vagy a határokon túlról is – folytatja a szakember, – bárki jelentkezhet, aki 14 éven felüli, és természetesen szívesen fogadjuk a fogyatékkal élőket is. Rengeteg lehetőség van; az asztal leszedésétől a tolmácsolásig, a versenyeken való közreműködéstől a VIP protokollfeladatok ellátásáig. Idegennyelv-tudással vagy anélkül is tudunk munkát adni, szükségünk van minden dolgos kézre.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Eligazítás a térkép felett

Tíz sportág küzdelmeit rendezik meg egy időben, ez hatalmas forgalmat jelent majd Győrben, de a helyiek már régóta tudják, hogy mi mindennel jár a szervezés. A rendezvény előkészítése és népszerűsítése évek óta tart; az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál fontos lépés a város fejlesztésében, az épülő létesítmények később a polgárok sportolását szolgálják. Mindegyik sportágban esélyesek a magyarok, lesz kikért szorítani a lelátókon is. Persze rengeteg vendég és szurkoló érkezik majd külföldről is. 

Az önkéntesekre nyert pályázati forrásnak rengeteg helye van – részletezi Polgári István. – A toborzással kezdtük, ami a gyor2017.hu honlapon indult és már több mint ezerháromszázan jelentkeztek. Számukra meg kell találni a megfelelő munkát, majd tavasztól képzéseket fogunk tartani nekik. A pénz nagy részét az ő étkezésükre és arra a formaruhára fordítjuk, amit mindenki megkap majd emlékül, köszönetünk jeléül. De nem szeretnénk megfeledkezni róluk később sem, ezért egy nagyszabású záróeseményt rendezünk majd nekik 2017 szeptemberében. Nem mellékesen akkor dől el Peruban, hogy Budapest megkapja-e a 2024-es Nyári Olimpia rendezési jogát.

Győr Megyei Jogú Város ÖnkormányzataInterjúnk készítésekor még 248 nap volt hátra, hogy Hugoo, a kakas „élesben” is szerepeljen

A fesztivál nagy elővizsgája lesz a főváros pályázatának – mondja Polgári István. – Biztosak vagyunk abban, hogy olyan leendő szavazók is érkeznek hozzánk, akik Limában voksolnak majd, tehát ez is nagy felelősségünk. Ez az Erasmus+ pályázat is abban segít, hogy minél jobban, minél magasabb színvonalon tudjuk megrendezni a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivált Győrben.

˄