HeatVentors Hőenergiatároló Kft.

Energiatárolás – gazdaságosan és környezettudatosan

Elnyert összeg: 50 000 euró

Horizon 2020

A vészjósló harangot már jó ideje kongatják a fejünk felett: veszélyben van bolygónk jövője. A klíma- és természeti válság megoldása már nem tolható rá a következő generációkra, nekünk is van tennivalónk vele. Az éghajlatváltozás negatív hatásait már mindenki érzi a bőrén, s szerencsére egyre többen vannak azok, akik tesznek is ellene. Ez a szemlélet ösztönözött egy rendkívül fiatal, elhivatott mérnök házaspárt, Andrássyné Farkas Ritát és Andrássy Zoltánt is, mikor innovatív, újgenerációs hőtároló rendszerüket, a HeatTank-et megálmodták és létrehozták. A termékről, mely a közvetlen brüsszeli pályázati elvásároknak is meg tudott felelni, az ügyvezetővel, Ritával beszélgettünk.

Becslések szerint évente 20 billió eurót tudnánk csak Európában megtakarítani, ha a megtermelt energiát optimálisan tárolnánk. Ez egy felfoghatatlanul nagy szám, s nem tűnik nagy áldozatnak, amit érte kellene hoznunk.

Az utolsó órában vagyunk, hogy tegyünk az aggasztó folyamatok ellen. Globális és individuális szinten egyaránt. Ránk, mérnökökre is nagy felelősség hárul, ugyanakkor lehetőség is, mellyel élhetünk. Minden mérnöknek feladata, hogy munkája során a jelenleginél jobbat és innovatívabbat hozzon létre, mely nem csak korszerű és gazdaságilag hatékony, de a környezet védelmét is szolgálja. Amikor elindultunk az úton, részben ez motivált bennünket is, azt tartottuk szem előtt, hogy olyan terméket alkossunk, mellyel a magunk szintjén jobbá tehetjük a világot. Ma az energiafogyasztás jelentős hányadát teszik ki a hűtési és fűtési folyamatok, így ezen a téren mindenképpen van teendő. A mi termékünkkel komoly mennyiségű energiát lehet megtakarítani, csökkenthető a széndioxid kibocsátás, ennek köszönhetően közvetve mi, közvetlenül pedig a felhasználóink is tudnak tenni a fenntarthatóságért.

A HeatTank fázisváltó anyagokkal dolgozik, mely nem újkeletű technológia. Az Önök terméke miben hozott újat a már meglévőekhez képest?

A fázisváltó anyagok alkalmazása valóban komoly múltra tekint vissza, hiszen kezdetleges módon, de már az ókorban is használták azokat. Jelenleg is van több, fázisváltós rendszer a piacon, a mi innovációnk ezen anyagok alkalmazási területében, valamint a szabadalmaztatott, kibővített hőcserélő felületben rejlik. A HeatTank más technológiákhoz képest 90%-kal kisebb térfogatban tárol azonos hőmennyiséget, 20-50%-kal csökkenti az energiafogyasztást, 30-50%-kal a szén-dioxid kibocsátást, s mindezt rendkívül rövid, 3-5 év közötti megtérüléssel. Szabályzórendszere ugyancsak saját fejlesztésünk, a szabadalmaztatott logika több mint 30 tényezőt vesz figyelembe ahhoz, hogy a rendszer mindig a legenergiahatékonyabban üzemeljen.

Hogyan kell a megjelenését és a működését elképzelni?

Leegyszerűsítve ez egy nagy fémdoboz, melyben elhelyezzük a fázisváltó anyagot, majd ezt a dobozt kötjük rá a különböző épületgépészeti fűtési vagy hűtési rendszerekre. A hagyományos hőtároló rendszerek a víz hőmérsékletének változtatásával tárolják el a hőt. A HeatTank belsejében lévő fázisváltó anyagok segítségével azonban - az anyag megolvasztása és megfagyasztása által - sokkal koncentráltabban lehet a hőenergiát eltárolni. Kihasználjuk azt, amikor több fűtési vagy hűtési energia termelődik, vagy ezt olcsóbban, jobb hatékonysággal tudjuk előállítani, ennek egy részét eltároljuk arra az időszakra, amikor az már nem áll rendelkezésre, de szükség van rá. Például napkollektorral napközben termeltetünk több energiát, amikor sokat és erőteljesen süt a nap, majd a fentiek szerint azt eltároljuk az esti órákra, amikor már nincs napsütés, de a család nagy mennyiségben igényli a meleg vizet. A hűtési rendszereknél hasonló a helyzet: este, amikor alacsonyabb a külső hőmérséklet, sokkal jobb hatékonysággal tudunk hűteni, azaz egységnyi villamosenergia felhasználásával több hűtési energiát tudunk megtermelni, mint napközben, amikor magasan van a hőmérő higanyszála.

Ön nőként bizonyára egyedülállónak számít a műszaki területen, főként ilyen fiatalon, ilyen céltudatosan, s ennyire a csúcson.

Engem kezdtek óta a reál tantárgyak érdekeltek, a matematika, fizika, kémia, ezért is választottam műszaki pályát, energetikai mérnök BSC-t és gépészmérnök MSC-t végeztem. Mindig is a dolgok műszaki háttere, annak megértése izgatott. Sűrűn teszik fel a kérdést, hogy nőként miért a műszaki pályát választottam. Szerencsére ezzel nem vagyok egyedül, egyre több nő választja ezt a hivatást. A mindennapi munka során mi is tapasztaljuk, hogy a női és a férfi gondolkodásmód némileg eltér egymástól, ugyanakkor ez a különböző szemlélet teszi sikeressé a csapatmunkát. Szakmaválasztáskor az is célom volt, hogy és egy olyan pályára kerüljek, ahol a tudásommal újat alkothatok és a már meglévő dolgokat jobbá tehetem. A Műszaki Egyetem nekem nagyon fontos mérföldkő az életemben: egyrészt itt ismertem meg a férjemet, akivel a kezdtek óta együtt tudunk gondolkodni, s együtt visszük a vállalkozást, másrészt mindaz, amit mára elértünk, onnan indult ki. Már az egyetem alatt éreztük, hogy a tananyag elsajátításán kívül többre vágyunk. A fázisváltó anyagok terén akkoriban nagyon sok kutatás zajlott, rendkívül izgalmas területnek találtuk, rengeteget olvastunk, kutattunk e témában, s ekkor fogalmazódott meg bennünk egy új alkalmazási módszer életre hívása. Már az egyetemen elindítottuk a kutatásainkat, melyek kapcsán nagyon sok külföldi kiállításra és konferenciára jutottunk el, s részben az ott résztvevő ipari szereplők buzdítására indítottuk el a vállalkozásunkat 2017-ben.

Mely területeken alkalmazható a rendszer, a lakosság számára mikor lesz elérhető?

Mi főleg az iparra fókuszálunk, ipari parkok, adat- és telekommunikációs központok, gyárcsarnokok, illetve különféle gyártási folyamatok hűtése, továbbá irodaházak, hotelépületek, bevásárló központok hűtése-fűtése a szakterületünk. Minél magasabbak az energia igények, annál nagyobb hatékonyságot és megtérülést tudunk elérni, ezért gondolkodunk inkább e szegmensben, mert a termék előnyei ott kamatoztathatók a leginkább. Ettől függetlenül lakossági irányba is elindult már a fejlesztés egy másik céggel közösen, mely ugyancsak hamarosan elérhető lesz.

HeatVentors Hőenergiatároló Kft.

Sikerrel pályáztak közvetlen brüsszeli forrásra, hozott-e ez újat vagy tanulságot?

Igen, minden cégnek csak ajánlani tudom, főként olyan startupoknak, akik innovatív termékkel a kezükben szeretnének piacra lépni. Nekünk az alapok összerakásában volt nagy segítségünkre, az elnyert összegből piackutatásokat végeztünk, megismertük a piac igényeit és támogatni tudtuk általa az értékesítésünket. Arra is jó egy ilyen pályázat, hogy az ember összegyűjti a vállalkozás számára fontos dokumentumokat, vagy ha van még hiányzó, azt magas színvonalon elkészítheti. Azzal, hogy elindultunk a Horizon 2020 programon, úgy érzem, kicsit kimozdultunk a napi rutinból, stratégiailag átgondoltuk és tökéletesítettük a vállalkozásunkat.

Az elmúlt 4 év tapasztalatait leszűrve milyen jövő formálódik a műszaki asztalukon?

Magát az alapterméket késznek mondhatjuk. Hazánkban már két adatközpontban, két irodaházban és egy gázmotor hulladékhő újrahasznosítása során is használják a rendszerünket, de jelen vagyunk Indonéziában, Olaszországban, s jövő hónapban Portugáliában is. Úgy gondoljuk, sikerült az alapokat letennünk, kellő referenciát begyűjtenünk ahhoz, hogy nagyobb erővel tudjunk elindulni a nemzetközi piacon. A következő évek legfontosabb eseménye mindenképpen a külföldi terjeszkedés lesz, egyrészt saját erőforrással, másrészt disztribútorok segítségével. Új technológia lévén, munkánk egy részét a piac edukálása teszi ki, de azt látjuk, hogy mind többen tartják fontosnak az energiamegtakarítást, nem csak külföldön, hanem hazánkban is, s a nagyobb cégek is egyre tudatosabban haladnak a fenntarthatóság felé.

<
>

˄