Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Hévíz

Kössük fel a sportcipőt!

Egészségtudatos kikapcsolódás skandináv turistáknak Hévízen

Elnyert összeg: 208 565 euró

COSME

Az idős korosztály számára fejleszt turisztikai terméket a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. A főként skandináv országokat megszólító Off to spas projekt Hévíz és Kovászna példáján keresztül szeretné forradalmasítani a gyógy- és termálturizmust.  A közvetlen brüsszeli COSME programban a konzorcium 208 565 euróból valósítja meg terveit, melyekről Horváth Orsolya ügyvezetővel beszélgettünk.

A svéd turistáknak élmény utazást szervezni. Az északi országban az éltesebb generációk is ugyanolyan fittek és érdeklődők, mint mondjuk a magyar harmincas-negyvenesek. Mindenre nyitottak, a szállodai szobában vagy a lobbiban való ücsörgés helyett szívesebben választják az aktív, mozgalmas programokat. Épp ezért számukra egy olyan célpont lehet az ideális, ahol nemcsak élményekkel gazdagodnak, hanem még időskori betegségeiket (pl. reumájukat, refluxukat, stb.) is kúrálni tudják.

Erre a következtetésre jutott a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., amely az Off to spas projekt első lépéseként a Pannon Egyetem segítségével felmérést végzett a kereslet-kínálatról. Ami az utóbbit illeti, Hévíz épp megfelelőnek bizonyult: a világ legnagyobb természetes termáltava eleve vonzza a gyógyulni-pihenni vágyókat, és mivel meleg a vize, a téli hónapokra sem ürül ki. Emellett a környék számos kulturális-gasztronómiai kalandot kínál, ami összevetve a megfizethető árakkal és minőségi szolgáltatásokkal ugyancsak turistacsalogatóvá teszi Hévíz városát.

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
Horváth Orsolya ügyvezető: A COSME Program pályázatát mintha teljesen ránk szabták volna

– A COSME Program pályázatát mintha teljesen ránk szabták volna, mert a kiírás szerint idős vagy fiatal korosztály főszezonon kívüli utaztatása volt a cél – mesél a kezdetekről Horváth Orsolya ügyvezető. Mivel Hévíz amúgy is az idős egészségturistákra specializálódott és az „off-season” sem jelentett problémát nekik, nem volt nehéz meggyőzni Brüsszelt a projekt sikeréről.

A kezdeti időszakban végzett tudományos kutatás eredményei alapján második akcióként kidolgoztak egy stratégiát, amivel hatékonyan tudják majd megszólítani a skandináv utazó réteget. Összességében rájöttek, hogy a mozgékony svédek érdeklődését elsősorban élményekkel teli szolgáltatásokkal tudják felkelteni. A projekt honlapján kidolgoztak egy online kérdőívet, amiben a potenciális turista öt kategóriában jelölheti be igényeit: aktív tevékenységek, wellness, egészségügyi kezelés, gasztronómia és kultúra. Az alkalmazás ezután kidolgozza mindenkinek a személyre szabott tervét és egy svéd utazási iroda segítségével meg is szervezik a kirándulást.

<
>

A 2015 augusztus és 2016 november között zajló Off to spas projektben partnerként részt vesz a székelyföldi Kovászna városa, ahol mofettákkal és hidegvizes ásványfürdőkkel várják a megújulni vágyókat. A partner mintadesztináció elsősorban a szív-és érrendszeri betegeknek lehet vonzó, épp ezért nem riválisa Hévíznek. Horváth Orsolya szerint a két helyszín meglátogatása akár egymásra is építhető, hiszen viszonylag könnyen megközelíthetőek repülővel.

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.A projekt felelőse szerint a svéd turisták kifejezetten élvezik a rájuk szabott hazai programokat

Mikor a vendégek benyomásairól kérdezzük, a projektvezető szerint a svédeket tekintve kifejezetten jó a kép: – Először meglepődnek, mert az előfeltételezésükhöz képest más a magyar valóság, pozitív értelemben. Nekik nagy kincs a termálvíz, de mivel felfedező típusú emberek, minden programmal élni szeretnének. Ezt az Off to spas meg is adja nekik, ezért elégedetten távoznak.

˄