Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Holografika Kft.

Budapest

Magyarok a 3D jövőjéért

A történet mesében


Ami az átlagembernek sci-fi filmeket idéző látványvilág, a budapesti Holografika számára évtizedek óta a valóság: a kutatócsoport a kilencvenes évek óta a valós idejű holográfia úttörője. A Gábor Dénes-i szellemben olyan háromdimenziós képvilág fejlesztésére esküdtek fel, amely nem igényel szemüveget, nem terheli a látvány élvezőjét, és egyszerre több oldalról, szemszögből, sok néző által egyszerre is látható.

– Egy maximalista álommal indultunk neki a 90-es éveknek, az volt a célunk, hogy olyan 3D-s látványvilágot teremtsünk, amilyen maga a valóság. Mindig is a legjobb 3D-s technikát szerettük volna megvalósítani, a kilencvenes évektől a mozgó holográfia érdekelt bennünket. Nem szemüveges, nem sztereórendszerben gondolkoztunk, amelyben a felhasználónak mindenféle problémája lehet a látványtól. A mi monitoraink előtt a kép kint „lebeg”, az általunk alkotott kép körbejárható. Az egész fényteret rekonstruáljuk, minden fénysugarat visszaadunk. Az általunk lightfieldnek, fénytérnek nevezett technológiát minden kategóriájú készüléken megvalósítottuk a legkisebbtől a legnagyobbig, az autós head-up display-től a mozirendszerig – avat be a Holografika Kft. múltjába és célkitűzéseibe Balogh Tibor, a cég alapítója és ügyvezetője. Ma már nehéz megkerülni a Holografika Kft.-t, amennyiben az ember háromdimenziós képalkotási technikákról beszél, és ez különösen fontos akkor, amikor a jövőt úgy képzeljük el, hogy abban a háromdimenziós megjelenítések kulcsszerepet játszanak majd az élet minden területén.

Holografika Kft.
„A jövő a 3D-s megjelenítésé”. Balogh Tibor, a Holografika Kft ügyvezetője

 – A jövő háromdimenziós – mondja Balogh Tibor. – Ha megnézzük, milyen lehet a jövő otthona, amelyben az egyik fal komplett 3D-s megjelenítést lehetővé tevő felület lesz, amelyen közvetlenül tudok beszélni a rokonaimmal, vagy gondoljunk csak a tévére, amely nyilvánvalóan interaktív lesz; de az autóvezetés is megváltozik, a 3D-s teret közvetlenül használhatjuk majd, akár úgy, hogy kézzel elhelyezünk egy előttünk lebegő nyilat, amely az autót elirányítja a kívánt célhoz. Röviden és tömören: a jövő a 3D-s megjelenítésé olyan slágertémák mellett, mint például a mesterséges intelligencia – véli az ügyvezető. Aki különösen büszke arra az uniós finanszírozású projektjükre, amelyben magyar partnerként ők fejlesztik a nagy méretű, szemüveg nélküli háromdimenziós LED-falat. Az Optintegrál-projektben egy olyan új vizuális eszközt hoznak létre a digitális tartalomszolgáltatás számára, amelyen valós 3D-s tartalmat és alkalmazásokat mutatnak. A koncepció a piaci trendeket követi, hiszen a nagy méretű 3D iránt ma már érezhetően nagy kereslet mutatkozik. A katalán vezetésű, 9 tagú konzorcium célja a háromdimenziós LED-falak következő generációjának megteremtése.

Holografika Kft.

A magyar cég feladata a barcelonai központú projektben a kezdetektől önálló: a 3D-tematikát önállóan tartják kézben. Nagy felbontást, kiváló fényerőt, kontrasztot és színskálát, szemüvegmentes, nagy méretű, szabadon konfigurálható és valóban skálázható 3D-technológiát ígértek, a projekt kézzelfogható eredménye az ügyvezető szerint a reméltnél is jobban sikerült. – El is készült a prototípus, látunk benne fantáziát, jól néz ki, örülünk neki. Most kezdődhet a piaci munka. Az Optintegrál nemcsak kutatási projekt, a fejlesztés végén konkrét termék születik, amely el is indulhat a gyártás útján – mondja Balogh Tibor.

A magyar projekttag, a Holografika ma már brand. Többször szerepelt nyertes uniós pályázatokban, amelyeknek köszönhetően óriási fejlesztésekre voltak képesek. A kutatás-fejlesztési projekteknek éppen ez is az egyik legnagyobb lehetőségük vagy eredményük: segítenek elindítani a technológiai fejlesztéseket, és egyúttal kapcsolati hálókat is építenek.