Vissza

NYERŐ­MAGYAROK.eu — Az ember a siker mögött

Az európai szociodráma-képzésért

A történet
Smart e-Maths – kompetenciafejlesztés a Z generáció nyelvén
Green & Safe LIFE-styles – a vegyszerek átlátható és közérthető rendszerezéséért
Projekt a fenntarthatóságért a felsőoktatásban

EMLA Egyesület

Demokratikus eszköz a környezet védelmére

Az igazságszolgáltatásban való részvétel lehetővé teszi, hogy a polgárok támogassák a környezet védelmét szolgáló törvények végrehajtását. A részvételi jogok, tehát az információhoz való hozzáférés, a döntéshozatalban való részvétel és a jogorvoslathoz való fordulás alapvető és demokratikus eszközt jelentenek a környezet védelmére a polgárok számára. A joggyakorlat nemzetközi és uniós szinten is előírja, hogy a lakosság számára biztosítani kell, hogy részt vehessen az EU környezetvédelmi jogszabályainak végrehajtásában. A gyakorlatban azonban akadályt jelent az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés szabályaival kapcsolatos ismeretek hiánya. Az EMLA Egyesület koordinálásával megvalósuló LIFE-A2J-EARL projekt ezen akadály leküzdése érdekében végez szemléletformáló és tudatosságnövelő tevékenységeket.

Az Egyesület igazgatójával, dr. Kiss Csabával beszélgettünk.

A történet

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

A hajléktalan nők biztonságáért

A hajléktalan nők jóval kiszolgáltatottabbak a nők elleni erőszak különböző formáinak. Azért, hogy az ezzel kapcsolatos traumatikus élményeiket feldolgozhassák, illetve hogy ne váljanak ismét áldozattá, fontos, hogy a velük foglalkozó intézmények az érzelmi és fizikai biztonság megéléséhez szükséges alapvető körülményeket biztosítani tudják számukra. Az Európai Bizottság Jogok, Egyenlőség és Polgárság 2014-2020 programjának támogatásával megvalósította Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által koordinált nemzetközi PIE4shelters projekt ennek eléréséhez nyújt támogatást. Gerencsér Tamás projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

A hajléktalan nők speciális problémáinak megoldásáért

A hajléktalan ellátást alapvetően férfiakra szabták: a hajléktalan nők hozzájuk képest sokkal kiszolgáltatottabbak. Milyen megoldásokat nyújthatnak a hajléktalanellátó szervezetek a női hajléktalanság speciális problémáira? A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által létrehozott és koordinált Erasmus+-nyertes „Hajléktalan élethelyzetben élő nők” projekt erre a kérdésre keresi a választ. Fehér Boróka projektkoordinátorral beszélgettünk.

A történet

Xtalin Mérnöki Tervező Kft.

Kristálytiszta Elektronika

Az elektronika és a programozás oktatására való igény egyre erőteljesebb már a középiskolákban is. A téma rendkívül összetett, hiszen az elektronikai eszközök építésétől kezdve az elektronika elméleti alapjain keresztül az egyszerű vezérlések programozásáig, sok mindent foglal magába. Ráadásul mindezt úgy kell oktatni, hogy a középiskolás diákok valóban meg is értsék, és a lelkesedésük is megmaradjon. Ezt a kihívást válaszolta meg az Xtalin Kft. vezetésével megvalósuló Erasmus+-nyertes projekt egy átfogó, innovatív elektronikai témájú tananyag kifejlesztésével.

A történet

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Oktatási applikáció a vállalkozóvá válásért

Hogyan lehet a digitális világban felnövő generáció kompetenciáit, készségeit fejleszteni? Miben tér el tanulói attitűdjük az előző generációkétól? Az Erasmus+-nyertes Entrepreneur+ elnevezésű projekt ezeket a kéréseket is megválaszolja a Z generáció számára kifejlesztett, a vállalkozói készségek és kompetenciák oktatását segítő alkalmazással. A projektet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság vezeti, hazai partner az Interregio Fórum Egyesület. Az egyesület elnöke Borsos Endre mesélt a projekt megvalósításáról.

A történet
Múzeumok a hatékonyabb szakoktatásért
Az ökológiai vetőmagok elterjesztéséért
A filmművészet felé terelnék a diákokat