Igazi hősök a piros orr mögött

Elnyert összeg: 40 000 euró

Creative Europe

Az elsők között ismerte el és támogatta 40 000 euróval a Piros Orr Bohócdoktorok gyógyító munkáját az Európai Bizottság a Creative Europe programban. A bohócdoktorok igazi, hétköznapi hősök, akik eddig több mint 264 000 beteg gyereknek és több száz idős embernek ajándékoztak gyógyító nevetést. Elkísértük őket egyik „mosolybevetésükre" a budapesti a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai épületébe.

Dr. Sálálá (Mátyás Zoltán) még igazít a köpenyen, dr. Szamóca (Csatári Éva) már készen áll: smink a helyén, hózentróger beakasztva, színes kendők, miegyebek a zsebekbe tömködve, és persze az orr, a piros orr is peckesen áll. Több mint tíz éve nevettetnek, tudják jó, mi kell a cél eléréséhez. Hetente egyszer jönnek bevetésre ők ketten a Bethesda Gyermekkórház betegeihez, de a Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány összesen huszonhét bohócdoktora a fővároson [Z2]  kívül még négy vidéki nagyváros számos kórházában lendül akcióba a hét szinte minden napján. A feladat mindannyiuk számára ugyanaz: nevetést kell csalniuk a beteg gyerekek arcára, elfeledtetve velük minden fájdalmat és bajt, legalább a játék idejére.

Arcok az orr mögött

Tizennyolc éve végzik terápiás munkájukat a Piros Orr bohócdoktorok Magyarországon, eddig több mint 264 000 kórházban fekvő gyereknek okozva felhőtlen perceket. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt a kilencvenes évek közepén alapította az osztrák anyaszervezet, a Rote Nasen Clowndoctors. Időközben létrejött bécsi központtal az egyes országok bohócdoktorait tömörítő Red Noses Clowndoctors Intertanional (RNI) nemzetközi ernyőszervezet, amely humoriskolát is működtet a bohócdoktorok képzésére, továbbképzésére. Az RNI partnerszervezeteit, így többek között a szlovén, a horvát, a német, a lengyel mellett a magyar alapítványt is bevonva pályázott a Creative Europe program forrásaira, és elsők között nyert 40 000 eurós támogatást  „Arcok az Orr mögött – A bohócdoktori tevékenység, mint elismert előadó-művészeti műfaj támogatása” című projektjére.

<
>

Partnerként csatlakozni is nyereség

– Nem volt kérdés, hogy csatlakozunk – mondja már bevetés után Magyar Zsuzsa, az alapítvány adományszervezője –, hiszen a magyar szervezet rengeteget nyer a partnerséggel. Nem csak azért, mert a támogatás hozzájárul a működési költségeinkhez, hanem mert a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolja az alapítványt – magyarázza. Körülbelül 200 előadóművész és több tucat nemzetközileg elismert tanár vesz részt a projektben. – Rövidtávon tudást, élményt, tapasztalatot kaphatnak a magyar bohócdoktorok. A támogatásból lehetőségünk nyílik a gyermekkórházak és idősotthonok látogatása mellett újabb területre is kiterjeszteni a működésünket. A Zenekaraván Programban bohócdoktoraink fogyatékkal élő gyerekeknek tartanak speciális fejlesztő foglalkozásokat – teszi hozzá.

Magyar bohócdoktorok külföldön

– Az RNI pályázatának alapvető célja az volt, hogy a piros orr „család” tagjai számára még szélesebb körben elérhetővé tegye a tudás- és tapasztalatcserét, valamint hogy széles körben megismertesse, elismertesse a módszer gyógyító hatását – hangsúlyozza Magyar Zsuzsa. A Creative Europe alapból elnyert támogatás lehetővé teszi, hogy cserekapcsolatok létesüljenek, a magyar bohócok külföldre is eljussanak, képzéseken vegyenek részt. A támogatásnak köszönhetően az éves rendes magyar bohócdoktor találkozó szakmai programja is bővül vendégtrénerek részvételével. Ezen kívül a projekt kétéves időszakában – 2014 őszétől 2016 őszéig – kétszer két külföldi bohócdoktor érkezik Magyarországra, és itthonról is kétszer két fő mehet külföldi tapasztalatszerzésre egy-egy hétre. Ezek a találkozások pedig közvetve az alapítvány tevékenységének további fejlesztését is segíthetik, hiszen a bohócdoktorok hazahozzák a külföldön látott módszereket.

Igazi hősök a piros orr mögött

˄