Mozgásból nyert információ

Új fejezet a röntgendiagnosztikában

Elnyert összeg: 1 500 000 euró

Horizon 2020

Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának legrangosabb pályázatán eddig csupán egyetlen magyar, orvostechnikai eszközfejlesztő cég tudta a lécet megugrani: egy alig öt éves startup, a Kinepict Health Kft. Ez már önmagában is óriási érdem, de a támogatásra érdemesnek talált innovációjukra nem csak az unió, hanem a fél szakmai világ felkapta a fejét. Megreformálták a röntgensugarat felhasználó vizsgálatokat, s megalkották a mozgásalapú képfeldolgozást, mely kisebb röntgenterhelés és kontrasztanyaghasználat mellett a korábbinál szebb és részletgazdagabb képet ad. Dr. Szigeti Krisztián és dr. Osváth Szabolcs fizikusok több éves, közös munkáját dicséri mindez, így az interjúra is együtt érkeztek.

Igazán kiemelkedő eredmény egy ilyen nemzetközi pályázaton sikerrel szerepelni, de a dicsőség nem hullott az ölükbe, mondhatjuk azt, hogy keményen megdolgoztak érte.

O. Sz.: Igen, korábban több alkalommal is nyújtottunk be pályázatokat közvetlen uniós forrásokra, s bár „seal of excellence” minősítést kaptunk, egy-két tized ponttal mindig lemaradtunk. De nem adtuk fel, hittünk az ötletünkben, javítgattunk, tökéletesítettük a munkaanyagot, kiegészítettük az időközben elért fejlesztéseinkkel és így adtuk be az akkor végleges, igen komoly pályázati anyagot 2020 október elején. Elmondhatatlan boldogság volt, amikor megtudtuk, hogy ezúttal végre nyertünk! Az ember mindig olyan pályázatokat keres, melyek a cége profiljába passzolnak. Ezt olyanoknak írták ki, mint amilyenek mi vagyunk: egy startup, kiemelkedően innovatív technológiával a kezében, melyet piacra szeretne dobni. Első ránézésre tudtuk: ez az, ami nekünk kell!

Kinepict Health Kft.

Önök a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében orvosi, kutatói környezetben dolgoztak a fejlesztés ideje alatt. Felmerült annak az igénye az orvosok részéről, hogy a jelenleg használt technológia helyett jobbra és korszerűbbre lenne szükség? Ez indította el Önöket az kutatásban?

Sz. K.: Mi egy egészen másfajta probléma megoldásán kezdtünk el gondolkodni, amiben a mozgás volt a kulcs. Az érdekelt bennünket, hogyan lehet mozgást észrevenni egy álló rendszerben. De maradjunk csak a 100 éves röntgen képnél. A röntgen egy állókép, mely az ember belső szerveit mutatja meg. Ha felvétel közben valami bemozdul, ún. mozgási műtermék keletkezik, mely orvosilag nem hasznosítható. Innen indult a gondolkodásunk, hiszen tudjuk, hogy valami csak akkor nem mozog, ha halott. De ez nem volt elegendő, kellett egy olyan orvosi területet találnunk, ahol a mozgás információ könnyen érthető. Így kerültünk az érfestés témaköréhez közel, ahol az érben mozgó ún. kontrasztanyag nyeli el a röntgen sugárzást, így lesz látható az ér, valamint dr. Sótonyi Péter professzorhoz, aki az első és azóta is legjobb együttműködőnk.

O. Sz.: Az általános gyakorlat az, hogy ha van egy piaci probléma, a vállalkozó arra igyekszik megoldást keresni. Nálunk ez pont fordítva történt: nekünk volt egy forradalmi felfedezésünk, majd ezt követően kezdtünk el hozzá felhasználási területet keresni.

Kinepict Health Kft.

Lényegében nem egy új technológiát hívtak életre, hanem a régihez közelítettek egy egészen új perspektívából. Mi a KinePict lényege?

Sz. K.: Amit a röntgen diagnosztika évtizedek óta hasztalan „melléktermékként” szemétbe hajít, mi valójában azt hasznosítjuk. Eddig a bemozdult, elmosódásos képekkel nem tudott mit kezdeni a szakma, mi azonban pont a mozgásban rejlő értékes információt nyerjük ki, valamint a mozgó és mozdulatlan részek közötti különbséget tesszük láthatóvá. Az általunk kifejlesztett technológia első és azóta is fő alkalmazási területe az angiográfia (érfestéses vizsgálat), melynek során a kontrasztanyag vérbe áramlása közben röntgen képkockasorozatok készülnek az adott területről. Ennek kielemzése egy egyszerű matematikai számítás alapján zajlik nagyjából 40 éve, ebben a kezdetek óta nem történt változás. Mi azt mondtuk, hogy a rendszerbe itt, ezen a ponton - az adatgyűjtés és elemzés részén - kell belenyúlnunk, mert ez lényegesen megváltoztathatja a végeredményt. A KinePict szoftver nem egyesével a képkockákat dolgozza fel, hanem egyben kezelve az egész sorozatot statisztikai analízist végez, ami sokkal érzékenyebb a mozgásra. Így szét tudjuk választani az anatómiai hátteret és a változó részt, valamint a zajt és a számunkra érdekes részeket. Az így létrejött ún. „kinetikus” kép a sorozat egyes elemei közötti különbségekre, tehát magára a keresett elváltozásra koncentrál, azt mutatja meg.

A módszerük a korábbi képalkotó eljárás két fő méregfogát húzta ki, úgy, hogy közben a végeredmény is sokkal jobb.

<
>

Sz. K.: A lehető legkisebb sugárterhelés elérése a mai napig komoly kihívások elé állítja az orvostudományt. A nagy egészségügyi cégek dollármilliókat ölnek abba, hogy ezen a téren innováljanak, hiszen a nagy sugárdózis árt az egészségnek. A KinePict technológia épp ezért számít forradalminak, hiszen alkalmazása esetén elegendő az alacsony besugárzás, anélkül, hogy a kép minősége romlana. A másik kritikus pont sok-sok éve a kontrasztanyag: ennek mennyisége is csökkenthető vagy teljesen el is hagyható, hiszen a kinetikus képalkotás a mozgás alapján képez kontrasztot, a mozgó és mozdulatlan részek közti, önmagától adódó különbséget teszi láthatóvá. Az orvosnak megvan a lehetősége, hogy a paciens érdekében mérlegeljen, melyik utat választja. Egy fiatalember esetében vitathatatlanul a „fényerő” drasztikus csökkentését kell szem előtt tartani. Egy 90 éves betegnél ugyanakkor ennek nincs akkora jelentősége, nála többet nyom a latba, hogy a rossz veseparamétereit ne rontsuk tovább kontrasztanyag beadásával.

Mindezeken túl van egy másik, igen fontos előnye is a technológiának.

O. Sz.: A jobb képminőségnek köszönhetően el tudjuk érni, hogy olyan betegeket is biztonsággal megműtsenek a szakemberek, akiket eddig nem tudtak. Rossz vesefunkció esetén például a szokásos kontrasztanyag nem adható be, ha viszont azt CO2 buborékkal váltják ki, gyenge minőségű képet kapnak. Ebben az esetben jön jól a mi technológiánk: mivel mi a mozgást érzékelve mutatjuk ki az elváltozást, nincs szükség kontrasztanyagra, tehát a beteg megvizsgálható és szükség esetén megoperálható. Vagy vannak olyan műtétek, melyek során nagyon kicsi ereket kell láttatni, ezért a klasszikus protokoll szerint a kontrasztanyag és a magas sugárdózis sem hagyható el. Ám a KinePict technológiával mindkét behatás csökkenthető, a végeredményként kapott részletgazdag felbontású kép segítségével pedig tökéletesen és biztonságosan elvégezhető a beavatkozás.

Mennyi pénzt nyertek el és azt mire fordíthatják?

Sz. K.: Ez egy úgynevezett blended (azaz kevert) finanszírozású pályázat. Egyrészt nyertünk másfél millió euró vissza nem térítendő támogatást, melyet a szoftverünk tökéletesítésére, új felhasználási területek felkutatására és a piacravitel segítésére fordítjuk. Másrészt, ha találunk befektetőt, az általa a vállalkozásba tett összeggel azonos pénzmennyiséget (de maximum 3,4 millió eurót) az Európai Befektetési Bank is ad nekünk. Számunkra ez a pillér is fontos, mivel a piacra jutáshoz a jelenleginél nagyobb tőkére van szükségünk. Ezért most a legfőbb célunk az, hogy profi, egészségügyben és egészségügyi technológiák piacra vitelében, finanszírozásában jártas befektetőt találjunk. Fontos megjegyeznem, hogy csak Németországban egy új orvostechnikai eszköz piacra dobása átlagosan kb. 10 millió euróba kerül, hiszen a klinikai vizsgálatok nagyon drágák. Mi ennek egyelőre csak a töredékével rendelkezünk, de terveink szerint Európában, majd az USA-ban is szeretnénk terjeszkedni.

Bár még friss a technológia, a Semmelweis Egyetem több klinikáján már használják a KinePictet. Hogyan halad a terjeszkedésük hazánkban és a világ más részein?

O. Sz.: Itt nálunk az egyetemen már szinte a kezdetek óta alkalmazzák a perifériás érbetegségekkel kapcsolatos beavatkozásoknál, például érszűkületek diagnosztikájánál vagy értágító kezelések során. Budapesten kívül már jelen vagyunk Kecskeméten, s hamarosan Gyulán és Szegeden is alkalmazni fogják a technológiát. Németországban és Ausztriában több mint egy éve működnek referencialaborjaink, s most folynak a bizakodásra okot adó tárgyalások olasz és svájci klinikákkal. Amerikában már megszereztük a szabadalmat és engedélyt, számos kórház jelezte érdeklődését a technológiánk iránt, de a covid járvány kitörése sajnos visszavetette a tengerentúli folyamatokat is. Reméljük azonban és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ott is mihamarabb elérhetővé váljunk. A KinePict egy másik, nagy felvevőpiaca még az ipari szektor lehet, az áramlások vizsgálatában, valamint a vám- és határellenőrzésnél vagy az élelmiszerszállítmányok kártevőinek kiszűrésénél minden eddigi módszernél hatékonyabb lehet.

˄