Kispest Sport Egyesület

Budapest

Felívelőben a magyar strandröplaba

Az európai válogatottakkal épít kapcsolatokat első nyertes Erasmus+-projektjében a Kispest SE szakosztálya

Elnyert összeg: 45 540 euró

Erasmus+

1996-ban került fel az olimpiák térképére, és az utóbbi években Magyarországon is kibújt a röplabda árnyékából a profi strandröplabda. Soós Izsák magyar bajnoknak köszönhetően a Kispest SE az első sikeres Erasmus+-pályázatát is magáénak tudhatja, így 2018-ban az egyesület strandröplabda-szakosztálya válogatott ifi párosokat utaztathat ki európai edzőtáborokba. A projekt célja a fiatal sportolók egész évben történő ideális edzéslehetőségének feltérképezése, valamint a strandröplabda-válogatottakkal való kapcsolattartás Európán belül.

A strandröplabda 1996-ban olimpiai sportként is debütált, ami a tagszámhoz képest óriási eredmény. Új sportágról van szó, amelyet sokáig a röplabda kistestvéreként kezeltek. Nem véletlenül: a strandröplabda alapjában véve az eredeti sportág homokon játszott változata, a csapatok itt sem érhetnek háromnál többször a labdába, mielőtt átütik a háló fölött, valamint egymás után kétszer ugyanaz az ember nem üthet a labdába. Eltérés, hogy a játékot nem homokon, hanem kemény talajon játszák, és hat helyett kettő ember alkot egy csapatot. Mára a két sportág teljesen kettévált.

Az 1996-os olimpiai debütálás Magyarországot is elérte, és bár itthon nem lehet egész évben – szabadban – űzni a sportot, az elmúlt négy-öt évben komoly előrelépések történtek a sportág tekintélyének növeléséért, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sportpályáinak területén például stabil fedett strandröplabda-létesítmény is épült.

Soós Izsák korábban is a Kispest SE játékosa volt, 2015-ben Meszélyi Tamással magyar bajnokságot is nyertek. A profi játékos egy éve edzőként is segíti a Kispest strandröplabda-szakosztályát, ami azért is jó az egyesületnek, mert Soós Izsák, korábbi tapasztalatainak, nyelvtudásának, kapcsolatrendszerének köszönhetően, szívesen belevágott az Erasmus+ pályázatírásba. Neki köszönhető, hogy az egyesület elnyerte első közvetlen brüsszeli pályázati támogatását.

Kispest Sport Egyesület
Soós Izsák

– Már játékosként is, az első pillanattól érdekelt a nemzetközi színtér – mondja Soós Izsák –, az országos bajnoki cím elnyerése után ki tudtam kacsintani a nemzetközi mezőnyre, edzőtáborokban vettem részt, és most edzőként is felvettem a kapcsolatot külföldi ismerősökkel. Egy spanyol barátom, akivel még Londonban ismerkedtem meg, meghívott egy nemzetközi edzőtáborba. Ez érdekes tapasztalat volt: egy nagyon neves szakemberrel, főedzővel dolgozhattunk együtt, ő irányított bennünket. A nemzetközi légkör, a profi koncepció nagyon jó motivációt adott, és remek kapcsolatépítési lehetőséget nyújtott a pályázathoz. Adta magát a spanyol klub (AD Volleibol Rivas) és másodikként egy brit egyesület (Academy of Beach Sports) – magyarázza a projektvezető. – Mivel nincs túl nagy pályázatírói tapasztalatom, az Erasmus+ honlapján kezdtem el tájékozódni. Az Erasmus+ kiváló felkészülési anyagokat kínál és pályázatírói szemináriumokat is tart. Ugyan szemináriumra nem volt lehetőségem elmenni, de a prezentációs anyagaik alapján egész jól fel tudtam készülni. Megértettem, hogyan épül fel egy sikeres pályázat, mik a szükséges pontok, és meglepődve tapasztaltam, hogy a Kispest SE pályázata elsőre támogatást nyert. Ez számunkra óriási siker volt, tekintve, hogy 44-45 százalékos a nyerési ráta – mondja Soós Izsák.

A projektindító esemény a létező legattraktívabb helyszínen, Tenerifén volt, persze nemcsak a festői környezet miatt: a megfelelő időjárás miatt a Kanári-szigetek az európai strandröplabdások krémjének közkedvelt edzőhelye. Ideális a klíma, és ez számunkra óriási lehetőség a korosztályos válogatottak kiutaztatására, felmérésére.

<
>

A tagok a projekt időtartama alatt folyamatosan vezetnek egy kézikönyvet, amelyben dokumentálják a projekt eseményeit, eredményeit. Hét találkozót (edzőtárbort) szerveznek, ezeken a partnerek edzői szemináriumokat, képzéseket is tartanak, és a közös munkán keresztül fejlesztik a különböző edzéstechnikákat. Indítottak egy videócsatornát is, amelyre folyamatosan töltik a friss híreket, tudósításokat, összefoglalókat. – Ez elsősorban nekünk, hazaiaknak lesz nagyon nagy segítség abban, hogy fejlesszük a klubedzőket. Ennek lehet következménye majd, hogy indítunk egy edzői képzést, amely már egy szinttel komolyabb projekt lehet a mostani munkánk bázisán. A külföldi partnerekkel továbbra is tartom a kapcsolatot, és nyitott vagyok arra, hogy folyamatosan bővítsük a kapcsolati kört – zárja szavait Soós Izsák.

˄