Kisvárda Önkormányzata

Kisvárda

Testvériség Kisvárdán

Példamutató kapcsolattartás és -építés a Szabolcs megyei városban

Elnyert összeg: 22 000 euró

Europe for Citizens

Két alkalommal is szervezett testvérvárosi találkozót Kisvárda önkormányzata a Europe for Citizens forrásaiból – legutóbb 22 000 euróból. A korábban elhanyagolt kapcsolatok felélénkítésére rendezték meg az együttlétet először 2012-ben, majd 2016 nyarán. A mintegy kétszáz fős rendezvényeken főként fiatalok vettek részt, hogy a személyes találkozások által erősödhessen a kötelék a résztvevő országok között. A projekt hosszú távú célja, hogy növelje az Európai Uniós polgári öntudatot, és népszerűsítse az összeurópai értékeket.

Történelmi emlékhely, gazdasági központ, pezsgő kulturális élet és virágzó testvérvárosi kapcsolatok. Röviden ezekkel a hívószavakkal lehetne jellemezni a honfoglalással egyidős, ősi határvédő településünket, Kisvárdát. Kereskedelmi-kulturális jelentőségre a tizenötödik században tett szert, majd a polgárosodás újabb lendületet adott a kisváros életének. Bankok, ipari és kereskedelmi vállalkozások jelentek meg köszönhetően a betelepült zsidó lakosságnak, akiket a második világháború pusztítása üldözött el a területről. Az elmúlt években Kisvárda ismét fellendülőben: több kulturális eseménynek ad otthont, a számos beruházás miatt a város látképe is kitisztult.

Kisvárda mai arculatáról Leleszi Tibor polgármesterrel beszélünk, aki a polgári hagyományok továbbvitelét és a fiatalság megtartását emeli ki. E két célhoz járul hozzá a testvérvárosi kapcsolatok aktív ápolása, amibe a város nem kevés energiát fektetett az elmúlt években. – 2010-ben lettem polgármester, azelőtt a testvérvárosi kapcsolatok eléggé ellaposodtak. Úgy döntöttem, ezen változtatni fogok, találkozókat szerveztem a városvezetőkkel, ahol átbeszéltük azokat a lehetőségeket, amikkel mélyíthetnénk a partnerséget. Mikor már megvolt a nyitott, jó viszony a delegációk között, elkezdtünk gondolkozni az unióban rejlő lehetőségekről, így jutottunk el a Europe for Citizens közvetlen európai uniós programhoz – osztja meg velünk tapasztalatait Leleszi Tibor.

Kisvárda ÖnkormányzataLeleszi Tibor polgármeseter: a konzorciumi tagok igyekeztek a fiatalságra helyezni a hangsúlyt

A testvérvárosi találkozók pályázatban a fiatalok véleménye került középpontba. A konzorciumi tagok igyekeztek nem a delegációk számára fontosnak tartott szempontokra, hanem a fiatalságra helyezni a hangsúlyt. Ez az eszme két alkalommal is sikerre vitte a vállalkozást, hiszen Kisvárda 2012-ben és 2016-ban is szervezhetett több napos rendezvényt a testvérvárosi kapcsolatok mélyítésének jegyében.

<
>

Olyan eseményeket teremtettek, ahol lehetőséget adtak a fiataloknak a bemutatkozásra. A helyi középiskolásokat is bevonták a programokba, az önkéntességről és a migrációról is tartottak nekik előadást. Az uniós ismeretek bővítéséről és az európai értékek népszerűsítéséről sem feledkeztek meg, valamint az egyes népek gasztronómiai és népművészeti hagyományait is propagálták. A testvértelepülések saját nemzeti ételeiket mutatták be, tánccsoportok, kórusok érkeztek, hogy megosszák kultúrájukat.

A 2016-os program részleteit dr. Mikó Adrienn osztályvezetőtől tudjuk meg. Elmondja: hetven-harminc százalék volt a fiatal-idős résztvevők aránya, a szinte csak magyar anyanyelvű vendégek a német település Hildeburgshausen kivételével Kézdivásárhelyről, Királyhelmecről, Munkácsról és ketten az izraeli Karmiel városából érkeztek (ahová Kisvárda régi zsidó lakossága menekült a huszadik században).

Kisvárda Önkormányzata
Dr. Mikó Adrienn és Leleszi Tibor a Magyar Fejlesztési Központban

A találkozó egyértelmű sikert aratott, pozitív élményekkel, baráti kapcsolatokkal gazdagodtak a résztvevők. A polgármester hozzáteszi, a négy évvel ezelőtti fesztiválon született kapcsolatok ma is élnek: több kisvárdai lakos jár ki rendszeresen Kézdivásárhelyre, illetve a szlovákiai Királyhelmec településsel rendszeresen szerveznek közös rendezvényeket, utazásokat is . Kisvárdának sikerült túllépnie a papíralapú, pusztán hivatalos testvérváros címen: igazi, élő kapcsolatokat, hagyományokat őriz a jövő generációiban.

˄