Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete

Százhalombatta

Utazás az őskorba

Játékos előadássorozat a legnevesebb Duna-menti régészeti parkokban Creative Europe-támogatással

Elnyert összeg: 120 000 euró

Creative Europe

A legrangosabb Duna-menti prehisztorikus lelőhelyeket összekötő kulturális út létrehozásán dolgoznak abban a magyar irányítású projektben, amely a régészetet a kortárs művészettel és a digitális technológiával ötvözi. Az izgalmas kezdeményezés négy fő helyszíne Százhalombatta, a szerbiai Lepesnki Vir, a horvát Vucedol és a romániai Vaskapu. A Creative Europe által támogatott együttműködés az őskori kultúrák értelmezésének új lehetőségeit kutatja; a projektet a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és a Pro Progressione koordinálja Petrányi Barna irányításával.

– Már elég régóta dolgoztunk együtt a Duna-menti régészeti múzeumokkal, így arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha a 2018-as Európai Kulturális Örökség évének célkitűzéseire építenénk fel egy új, élményalapú narratívát – mondja Petrányi Barna projektmenedzser (Pro Progressione). – A szándékunk az volt, hogy kortárs előadóművészekkel és régészekkel közösen hozzunk létre egy partnerséget, amelyben részt vesznek a legjelentősebb Duna-menti régészeti lelőhelyek, például a horvát vučedoli, a szerbiai Lepenski Vir-i, a romániai Vaskapu múzeum és a százhalombattai régészeti park. Százhalombatta komoly szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, 2018 nyarán nemcsak southamptoni, leuweni, hanem cambridge-i diákokkal is találkoztunk a városban, itt töltötték a szakmai gyakorlatukat – meséli a projektvezető.

Az együttműködést a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete koordinálja a Southamptoni Egyetem szakmai bevonásával. Hogy miért éppen velük? Többek között azért, mert Southamptonban hamarosan létrejön egy olyan tudományos történelmi központ, amelynek az lesz a célja, hogy például kosztümös filmprodukciók számára precíz tanácsot adjanak az egyes korszakok tárgyi kultúrájáról. A Journey to the Beginnings alapvetése éppen az, hogy a prehisztorikus kulturális örökséget a kortárs művészettel és a digitális technológiával összekötve képezzen hidat az őskori és a modern civilizáció között. Ezzel olyan új rétegeket szeretnének a régészet felé fordítani, amelyek eddig esetleg nem voltak nyitottak rá.

Kulturális Örökség Menedzserek EgyesületePetrányi Barna projektmenedzser (Pro Progressione)

– A kreativitásnak mindig is nagy szerepe volt a régészeti leletek bemutatásában, de azt is érdekesnek találtuk, hogy vannak párhuzamok az őskori és a mai gondolkodás között. A közönségnek most egészen újfajta élményen keresztül szeretnénk bemutatni ezeket a kultúrákat – magyarázza Petrányi Barna. – A Dunát az európai civilizáció bölcsőjének is tekinthetjük, a projektben részt vevő régészeti helyek ezeknek az ősi társadalmaknak a központjai voltak. S mivel időben egymásra épültek, ahogy a Dunán felfelé haladunk, úgy kerülünk egyre „közelebb” a jelenhez. Míg Lepesnki Vir a halászó-vadászó-gyűjtögető civilizációt mutatja be, Százhalombatta a nagyjából négyezer évvel ezelőtti emberi kultúra múzeuma.

A projektben vállalt előadások forgatókönyvét Zágoni Balázs írja Czakó Máté rendezővel közösen. Olyan színházi kalandjátékot hoznak létre, amelynek köszönhetően a közönség visszacsöppen a megidézett korba, és aktív részesévé válik az előadásnak. A mintegy másfél órás előadások során különféle feladatokat kell megoldania. Mind a négy helyszínre „adaptálnak” egy-egy előadást, amelyek ugyan önállóan is élvezhetőek, de egymásra épülnek.

<
>

Már 2018-ben rendeztek egy előadást Százhalombattán, ez volt a projekt főpróbája, amelyet 2019-ben – digitális technikával támogatva és rögzítve – újra megismételnek majd a Pest megyei városban. A projekt tehát az előadásokat eredményező alkotói folyamatból, a négy helyszínre szervezett négy, egymásra épülő kalandjátékból, és azok digitális outputjából (amely a későbbi látogatók számára elérhető lesz) áll össze.

– A projektben egy weboldal és egy applikáció is elkészül majd. Természetesen nem azt szeretnénk, hogy a valós idejű élményszerzés helyett a látogatók a telefonjaikat nyomkodják a régészeti parkokban, inkább az a célunk, hogy a látottakhoz az applikáció játékosan tegyen hozzá egy kis pluszt – mondja a projektmenedzser, aki szerint a Journey to the Beginnings hosszú távú célja az, hogy a prehisztorikus helyszínek összekapcsolásával létrejöjjön egy Duna-menti kulturális út.

˄