Cukrászok ipartestülete

Budapest

Legyen újra trend cukrászdába járni!

Elnyert összeg: 86 800 euró

Erasmus+

Élvonalbeli francia és olasz cukrászmesterek műhelytitkaiba leshetett bele több tucat magyar cukrász és szaktanár a direkt brüsszeli forrásból 86 800 euróval támogatott Caleidoscope programban. Egyikük, a salgótarjáni Szó Gellért máris az idei országtortaverseny döntőjében vetette be tapasztalatait. A döntő kulisszái mögött jártunk, és miközben sorra kóstoltuk a versenyműveket, a projekt vezetője és résztvevői élményeikről meséltek.

Tortázáshoz képest kora reggel már mindenki haptákban áll az érdi Pataki cukrászda műhelyében. A vendégek mit sem sejtve szürcsölik odakint a kávét, majszolják a croissant-t, miközben a salgótarjáni Kézműves Cukrászda lelke, Szó Gellért és testvére, Dániel már az utolsó simításokat végzik a versenyművön, a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortán. A puszta látásától is összefut a nyál a szánkban. A srácok láthatóan izgulnak, a tét nem kicsi: a zsűri néhány órán belül odakint eldönti, a három versengő recept közül melyikük nyeri el a Magyarország Tortája 2015 címet.

A Szó testvérek végül győztes kompozíciója attól is izgalmas, hogy Gellért már belekeverhette egy friss külföldi élmény inspirációját. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Caleidoscope programjában egy tanulmányúton tavaly megjárta többek között Jerome De Olivera francia világbajnok cukrász műhelyét, és annak a magyar származású Matyasy mesternek az üzemét, aki nem mellesleg a francia elnök nyári rezidenciájára is szállít luxus minőségű desszerteket.

<
>

– Minden egyes külföldi tanulmányút során olyan technológiákkal ismerkednek meg a kiküldött cukrászok, amelyek itthon még nem léteznek, vagy alig ismertek. Szerencsénkre nyugaton már nyitottság jellemzi a szakmát, a cukrászok szívesen beengednek tanulni vágyókat a kulisszák mögé. Nálunk még működnek a régi reflexek, titkosak a receptek. Nehezen nyitnak a nagy, neves cukrászok, így a magyar tanoncoknak külföldön vannak jobb lehetőségeik – mondja már odakint kóstolgatás közben Vojtek Éva, a projekt vezetője, a Cukrász Mester Magazin főszerkesztője, aki szerint legalább annyira fontos, hogy a szakmát tanító mesterek frissítsék a tudásukat, mint az, hogy a fiatalok jó lehetőségeket kapjanak. Így az ipartestület a cukrászokat tömörítő civil szervezetként arra pályázott, hogy korszerű tudással egy kis vérfrissítést visz a hazai szakmába.

Legyen újra trend cukrászdába járni!

– A Caleidoscope programban négy partner vett részt, akiket személyes ismeretségek útján nyertünk meg. Így jutottunk el a francia Riviérára a magyar származású Matyasy úr magasan jegyzett cukrászműhelyébe, a szintén magyar gyökerű Gelencser úr és fia, Patrick csokoládészentélyébe, egy különleges olasz városkába Raffaele Ferraioli úr keze alá dolgozni, illetve a toszkán „csokoládévölgybe” a 78 éves Roberto Catinari mesterhez – mondja Vojtek Éva, és a résztvevőkből már dől is a sok élmény, szinte egymás szavába vágva mesélik, ki mit hozott haza. Szakmai alázatról, profizmusról, bátor márkaépítésről, hitelességről, nyitottságról beszélnek.

Aki francia műhelyben járt, a kötelezően magas minőséget emeli ki, aki az olaszoknál, arról mesél, milyen magától értetődően büszkék a helyi értékekre, édességekre. És hogy milyen jó lenne mindezt az itthoni szemléletbe is átültetni. Mennyiség helyett következetesen csúcsminőséget kínálni. A titkok őrzése helyett nyitni, több kockázatot vállalni, elébe menni a fogyasztók vágyainak, élményt nyújtani. A francia macaron helyett divatba hozni valami igazán sajátot. Milyen jó lenne tehát, ha itthon is újra trend lenne cukrászdába járni.

Azokon cukrászon és szaktanáron, akik részt vettek egy-egy brüsszeli forrásból támogatott tanulmányúton, biztosan nem fog múlni. Sokan már átültettek ellesett technológiákat is saját üzletükben, hitet tettek a magas minőség mellett, a projekt korábbi turnusainak sikerét pedig az is jól mutatja, hogy a 2013-as és a 2015-ös országtorta címet is egy-egy külföldet megjárt cukrász nyerte el.

Legyen újra trend cukrászdába járni!

˄