Levegő Munkacsoport

Budapest

Tiszta levegőt!

Civil összefogás a közlekedési eredetű szennyezés csökkentéséért

Elnyert összeg: 99 106 euró

LIFE

A Levegő Munkacsoport nyolc európai civil szervezettel fogott össze a közlekedési eredetű levegőszennyezés csökkentésére. A 2012 szeptemberében indult "Tiszta Levegőt!" elnevezésű LIFE környezetvédelmi projektben három éven át szólították meg a kormányt, az önkormányzatokat, a közlekedési vállalatokat és közvetlenül az állampolgárokat azért, hogy együttműködjenek a levegőminőség javításában. Minderre 99 106 euró közvetlen támogatást nyertek.

Európában jogszabályok védik a tiszta levegőhöz való jogainkat. Ez azonban nem elegendő, hiszen még mindig rengeteg ember betegszik meg a légszennyezés miatt. Jobb nem belegondolni, hogy a naponta belélegzett tizenötezer liter levegővel mennyi ártalmas anyag kerül a szervezetünkbe, mint például a nitrogén-dioxid vagy a rendkívül apró, súlyosan egészségkárosító részecskék.

Városi környezetben a légszennyezés fő oka a gépjármű-közlekedés. Bár nem a buszok a legnagyobb légszennyezők az országban, azonban a Levegő Munkacsoport szerint az államnak, illetve az önkormányzatoknak kell jó példával elöl járniuk. Ugyanakkor országszerte mindennapi látvány a buszok mögött gomolygó füst, ami az embereket és a lakókörnyezetet (pl. épületeket) egyaránt károsítja.

Levegő Munkacsoport
A Levegő Munkacsoport már 28 éve küzd a tömegközlekedés fejlesztéséért

A budapesti autóbusz-állomány 2010-ben már rendkívül elavult volt, de azóta számottevően javult. A változás a Levegő Munkacsoport 2012-ben indult LIFE projektjének is köszönhető.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke beszélgetésünk elején megemlíti, a szervezet már 28 éve küzd a tömegközlekedés fejlesztéséért. Ezalatt az idő alatt számos kampányt folytattak, látható eredményekkel. Pártfüggetlenek, számukra legfontosabb a szakmai hitelesség, illetve a nyilvánossággal való kapcsolattartás. A szervezet elősegíti a kapcsolattartást az állampolgárok és a döntéshozók között.

Levegő Munkacsoport
Lukács András: gyors és határozott fejlesztéseket tűztek ki célul a projektben

2012 szeptemberében azért kapcsolódtak a német vezetésű LIFE konzorciumhoz, hogy még hatékonyabban segítsék elő a közlekedés okozta levegőszennyezés csökkentését.

Ami a buszok korszerűsítését illeti, egyértelmű sikert értek el munkájukkal: az utazóközönség körében adatgyűjtést és számításokat végeztek, és egyebek mellett bemutatták, hogy mennyivel környezetkímélőbb az elektromotor, mint a dízel. Nyolcezer aláírást gyűjtöttek, amit eljuttattak a kormány részére, és többször tárgyaltak a főváros vezetésével is. Lobbitevékenységüknek is köszönhetően Budapest 2016-ban húsz elektromos busszal gazdagodott.

Az elhasználtabb járművekre is volt gondjuk: beindították a „Jelentsd, ha füstölő autóbuszt látsz!” mozgalmat. A bejelentéseket továbbították a BKV-nak. Ott ezeket az autóbuszokat a karbantartásnál kiemelten kezelték, és csak a hibák elhárítása után küldték ismét forgalomba. A felhívás eredményeként több mint 100 buszt javítottak meg, egyet pedig végleg kivontak a forgalomból.

Levegő Munkacsoport
A közlekedés alternatívái Budapest belvárosában

Lukács András hozzáteszi, nem minden esetben köszönhetők közvetlenül nekik a kedvező változások, de az ő ráhatásuknak is volt szerepe a folyamatok felgyorsulásában. A közlekedés árainak optimalizálásáért is lobbiztak a programban. A saját sikerüknek is tekintik, hogy a kormány bevezette a tehergépkocsik kilométerarányos útdíját. Részletes javaslatot dolgoztak ki egy igazságos és hatékony fővárosi dugódíjra, amit eljuttattak az önkormányzatnak és a kormánynak.

Jelenleg a projekt utáni („After LIFE”) időszakot élik, amikor a Levegő Munkacsoportnak rendszeres beszámolókat kell küldenie az Európai Bizottság részére arról, miként folytatják a projektben megkezdett tevékenységüket.

Levegő Munkacsoport
Az elnök szerint az ő ráhatásuknak is köszönhető a pozitív folyamatok felgyorsulása

A szervezet most már egy másik LIFE projektben van benne, alvállalkozóként – ez már a fűtés tisztaságát célozza. Napjainkban ugyanis Magyarország legnagyobb környezetegészségügyi problémáját az a szennyezés okozza, amit a lakosság juttat a levegőbe a különböző szilárd tüzelőanyagok (fa, szén, hulladék) elégetése során.

˄