Lilla és az energiatudatosság

Lilla és az energiatudatosság

– És akkor minden este végigjárom a házat, és leoltom a villanyokat. Meg kihúzom a sütőt. Lóci pedig minden alkalommal, ha kimegy a fürdőbe, hasra esik, beveri a térdét, a könyökét vagy a fejét. Azután velem veszekednek, de hát mi mást tehetnék?

Lilla egy pillanatra elhallgatott, és hálás pillantást vetett együttérző hallgatóságára: Galagonyára, Csongorra és Tündére.

– Talán mégsem kellene ezt csinálnom? – sóhajtotta végül.

– Lehet, hogy igazuk van a szüleidnek… Nem biztos, hogy az a legjobb, ha a környezet védelmének érdekében a kisöcséd betöri a fejét. Nem gondolod? – jegyezte meg óvatosan Tünde.

– Tudom! Ugyanakkor utálom, hogy annyi energiát pazarlunk!

Az egész pár hete kezdődött, mikor Lilla egy junior környezetvédő magazinban arról olvasott, micsoda energiapazarlást enged meg magának az emberiség jó része, amelyet többek között a sok égve hagyott villany, konnektorban felejtett töltő okoz. Rögvest el is határozta, hogy az ő családjukban erről szó sem lesz, a lehető legenergiatakarékosabban fognak élni: éjjelente velük együtt minden lámpa álomra hajtja majd a fejét, minden töltő elhagyja a konnektort, és ha lehet, az egész ház áramtalan békében fog pihenni. Sőt! Lilla álmaiban olyan csodálatos képek is felvillantak, hogy buzgó munkájának következtében a városka műemlékeinek díszkivilágítását is lekapcsolják majd, köztéri lámpákból pedig csak minden másodikat fognak használni. A terv első felének megvalósítása persze olyan galibákkal is együtt jár, mint a rendszeres hasra esések éjjelente, vagy hogy reggelre Lilla apukája lemerülve találja a telefonját.

– Van egy jó megoldás a problémádra! – csatlakozott Csongor a beszélgetéshez. – Épp mostanában dolgoznak egy olyan telefonos applikáció kifejlesztésén, amely segít energiatudatossá tenni a házat. Pici szenzorokat fognak minden  olyan háztartási eszközbe építeni, ami energiát fogyaszt, a telefonodon pedig nyomon követheted, hogy éppen hol tartotok az energiafelhasználásban. A program javaslatokat fog tenni, hogy mivel és miként érdemes csökkenteni ezt a mennyiséget. Sőt! A tervek szerint nemcsak segítséget nyújt az energiacsökkentésben, de meg is jutalmaz, ha figyelmesen és tudatosan jártál el. Akár egy játék, ahol különböző feladatokat kell teljesítened!

Lilla és az energiatudatosság

– Ez tényleg remekül hangzik! – csatlakozott Tünde. – Játékos, egyszerű, és még segítséget is kapsz a pazarlás megszüntetésére!

Lilla egészen lelkes lett. Egy ilyen telefonos programmal még talán Lócinak is el tudná magyarázni, miért fontos lekapcsolni a lámpát a fürdőszobában kézmosás után, vagy miért kell becsukni a hűtőajtót rendesen. Az anyukája is jobban tudna figyelni arra, hogy melyik lámpa mennyit fogyaszt, és így még egy jó indoka lenne a LED-es izzók beszerzésére. A papája pedig nem hagyná töltőn a laptopot és az okostelefont egész éjjel és egész nappal.

– Amint megszületik ez a program, megmutatom a szüleimnek! – jelentette ki a lányka magabiztosan.

– Addig pedig próbálj kidolgozni valamilyen köztes megállapodást, ami a környezetnek és a családodnak is jó – tette hozzá kedves mosollyal Tünde.

Lilla beleegyezően bólintott. Igaza van barátnőjének, fontos az energiatudatos otthon, de még fontosabbak azok az emberek, akikkel egy fedél alatt élünk abban az otthonban.

˄