Az anyagon túl: digitális és digitalizált kiállítások

Creative Europe

Hogyan emelhetjük át kulturális örökségünket az online térbe? Hogyan digitalizálhatóak a kiállítások? Milyen technológiai újítások és új módszerek segítik a pontosabb és részletesebb dokumentálásukat? A BEYOND MATTER projekt ezekre a kérdésekre keresi a választ.  A Creative Europe program nagy együttműködés kategóriájában nyertes projektet megvalósító konzorcium magyar tagja a Ludwig Múzeum, Feigl Fruzsina projektkoordinátorral beszélgettünk.

A projektet megvalósító nemzetközi együttműködés évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Kónya Béla, a Műtárgyvédelmi és Restaurátor Osztály volt osztályvezetője indította el 2015-ben a MAPS (Media Art Preservation Symposium) című, a médiaművészet megőrzésével foglalkozó nemzetközi konferenciasorozatot, amelynek 2017-ben és 2020-ban meghívott vendége volt Nolasco-Rózsás Lívia, a német ZKM (Center for Art and Media Karlsruhe) médiaművészeti központ kurátora és immáron a BEYOND MATTER projekt vezetője.

A partnerséget a konzorciumvezető ZKM és a Ludwig Múzeum mellett a finn Aalto Egyetem, a Centre Pompidou, a Tallin Art Hall, a Tirana Art Lab, valamint technikai partnerként a Weiss AG alkotja.

A 2019 és 2023 között futó kutatási projekt középpontjában az áll, hogy a technológia fejlődésével olyan új módszerek kidolgozására van lehetőség, amelyek lehetővé teszik kiállítások minél pontosabb és részletesebb dokumentálását, digitalizálását és közvetítését, illetve korábbi kiállítások újbóli reinterpretációját. A projekt célja az, hogy olyan módszereket dolgozzon ki, melyeket művészeti intézmények a későbbiekben tudnak alkalmazni arra, hogy a kultúraközvetítő tevékenységüket digitalizált vagy digitálisan létrejött tartalmak létrehozásával és felhasználásával is bővítsék.

Az elmúlt fél év során különösen aktuálissá vált a téma – a világjárvány miatt világszerte be kellett zárni a művészeti intézményeket, amelyek arra kényszerültek, hogy a tevékenységüket online folytassák. Elterjedtek az online kiállításmegnyitók, tárlatvezetések, virtuálisan bejárható vagy online kiállítások, streamelt beszélgetések, programok. Mindez egy újfajta aktualitást adott a projektnek, ezért a BEYOND MATTER honlapján elérhető egy Crisis Special menüpont, ahol azt lehet megnézni, hogy a partnerintézmények hogyan reagáltak a bezárásokra.

Ugyanakkor az elmúlt fél év nagyon meg is nehezítette a partnerek munkáját, így a projekt ütemezésében is egy rövid csúszás várható a járvány miatt. A Ludwig Múzeum az eredeti tervek szerint tudja megvalósítani a projekt keretében vállalt akcióit. A partner múzeumok konferenciákat és kiállításokat szerveznek, amelyeken a rezidenciaprogramokon résztvevő művészek munkáit is bemutatják. A partnerek munkáját az Aalto Egyetem ösztöndíjasai segítik. A közös munka azon része, amely már a közönség számára is látható elsőként a Ludwig Múzeumban fog megvalósulni: 2021 áprilisában kiállítást rendeznek Spatial Affairs címmel. A kurátorok Nolasco-Rózsás Lívia (ZKM kurátora és a projekt vezetője) és a Giulia Bini, független kurátor, az EPFL ArtLab munkatársa. A kiállítás a tér fogalmának olyan kérdéseit járja körül, amelyek a BEYOND MATTER projekt egészéhez is szorosan kötődnek. A tárlat a tér és valóság viszonyát, az észlelés és immerzió kérdéseit és olyan fogalmak kapcsolatát vizsgálja, mint a virtuális, az aktuális, a valós és a lehetséges. A kiállítás a tér kérdéseire adott művészi reakciókat szervezi egységgé, beleértve a számítógép megjelenése előtti és utáni megközelítéseket, egészen a korai avantgárdtól, a konceptualizmuson át, a kortárs művészetig.

Tizenöt ország közel harminc művészével dolgoznak együtt, tehát ez egy igazi nemzetközi kiállítás lesz, amelyhez katalógust is megjelentetnek. A kiállításnak terveznek online kiterjesztést is, illetve egy 3D verziót is létre fognak hozni, vagyis online is bejárható lesz.

A projekt keretében a Ludwig Múzeum egy szimpóziumot is szervez HyMex – Hybrid Museum Experience címmel, amelynek tervezett időpontja 2021. május 6-7.

Az esemény hibriditását az is adja, hogy félig offline és félig online rendezvényt szerveznek – ezt azért is tartják fontosnak, mert teljesen bizonytalan, hogy milyen körülmények között tudnak dolgozni, és ha a járványhelyzet nem engedi azt, hogy egy nagyobb rendezvényt tartsanak májusban, ez lehetővé teszi, hogy teljesen online eseménnyé fordítsák át. A konferencia alapvetően azt vizsgálja, hogy hol kezdődik a múzeum a 21. században. Az tény, hogy a digitális világ egyre inkább uralja a valóságunkat, már a múzeumi élmény sem csak a fizikai kiállítótérhez kötődik, hanem különböző digitális platformokra is kiterjed, így a múzeum is egyfajta hibrid entitássá válik. Az a céljuk, hogy a konferencia teret adjon kutatóknak, művészeti és múzeumi szakembereknek, hogy megosszák egymással a kutatásaikat, bemutassanak különböző esettanulmányokat és a területen tapasztalható újításokat. A konferenciára a projektpartner-intézmények munkatársai is meghívást kapnak, hogy vendégként vagy előadóként vegyenek részt az eseményen.

Bár a járványügyi korlátozások miatt a Ludwig Múzeumnak is be kellett zárnia, a munkatársak folyamatosan dolgoznak a projekten. Együttműködnek a finn Aalto Egyetemmel is az egyik akciójukban: a gyakornoki programjuk keretében két kurátor szakos hallgató érkezik majd a Ludwig Múzeumba és segít a konferencia és a kiállítás előkészítésében és szervezésében.

˄