Magyar Nemzeti Filmalap

Budapest

A filmművészet felé terelnék a diákokat

Cinarts: a klasszikus filmes kultúrkincset a képzmőművészet segítségével hozzák közelebb a gyerekekhez

Creative Europe

A mozisikerekhez, hollywoodi blockbusterekhez szokott diákokhoz szeretnék közelebb hozni a klasszikus filmes kultúrkincset a képzőművészet segítségével abban a projektben, amelynek a Magyar Nemzeti Filmalap a hazai partnere. A Creative Europe által támogatott projekt célja egy európai filmes oktatási honlap létrehozása. Lányi Eszterrel és Papp Bojánával, a Filmalap munkatársaival a Cinarts-projektről beszélgettünk.

Izgalmas kihívásokat ígér a Cinarts: ugyanis nem a film segítségével irányítják rá a diákok figyelmét a képzőművészetre, hanem éppen fordítva. Ez a videótartalmak korában elsőre meglepően hangzik. – Az olaszországi Fondazione Cineteca di Bologna az ötletgazda: a projektvezető csapat európai filmarchívumok (BAM! Strategie culturali – Olaszország, Cinemateca Portuguesa – Portugália, Cinémathèque Royale de Belgique – Belgium, Les enfants de cinema – Franciaország) összefogásával hozta tető alá a projektet azzal a céllal, hogy a gyerekek figyelmét a képzőművészeten keresztül megragadva fordítsák a filmművészet felé – mondja Lányi Eszter, a Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatóságának vezetője.

Természetesen archív filmes tartalmakra és nem napjaink mozisikereire gondoltak. Papp Bojána, a projekt hazai koordinátora, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának és a Képzési és Innovációs Igazgatóság közös oktatási referense gyakorló szülőként a saját tapasztalataira is hagyatkozik: bár a gyerekek nyilván az éppen aktuális szuperhősfilmekre ülnek be szívesen, de ha az ember leülteti őket például egy Keménykalap és krumpliorr vagy Pál utcai fiúk elé, akkor hamar kiderül, hogy a jól megválasztott klasszikus filmek korántsem avíttak, ma is magával ragadják a diákokat. – Nem véletlenül, hiszen az 50-es, 60-as években a vizuális történetmesélés jóval pontosabb és érdekesebb volt, mint mondjuk ma számos fantasy film esetében – mondja az oktatási referens, aki szerint a projekt részben ebből a felismerésből született, és próbál meg minél több régi filmet közel vinni a diákokhoz.

Magyar Nemzeti Filmalap
Papp Bojána és Lányi Eszter

– Amikor én „megérkeztem” ebbe a projektbe, azt láttam, hogy a részt vevő országok filmarchívumai ugyan óriási filmvagyon felett rendelkeznek, de egyrészt ezek között az intézetek között alig volt kommunikáció, másrészt a szóban forgó, filmtörténeti szempontból értékes filmek egyáltalán nem voltak „marketingelve” a fiatalok számára. Nyilvánvaló volt tehát, hogy javítanunk kell az egymás közötti intézményes kommunikáción, valamint ezt az óriási kultúrkincset elérhetővé és érthetővé kellene tennünk az oktatásban. Ugyan a vizuális gondolkodás évről évre egyre erősebben megjelenik az iskolákban, de a mozgóképes kultúrkinccsel nem alakul ki eléggé intenzív kapcsolat a 18 éven aluliak között – mondja Papp Bojána. – A Cinarts-projekt tartalmi üzenete, bázisa éppen az lenne, hogy milyen módszerekkel lehet megtanulni a mozgóképes gondolkodást a képzőművészet által, azaz, hogy amit egy kép alapján megértesz, miképpen alkalmazható a mozgóképre – magyarázza a projekt hazai vezetője. – Különböző módszereket és tematikákat (pl. tájkép, tükör, szörnyek stb.) fogunk kidolgozni, amelyekhez a különböző filmművészeti alkotásokat becsatornázzuk. Nagyon jó filmekről beszélünk, amelyekről a mai iskolások sokszor nem is tudják, hogy miért jók. Meg kell ismertetni velük – hangsúlyozza Papp Bojána.

<
>
A projektcsapat 2019. márciusi lisszaboni egyeztetése

Csak egy példa: rengeteg olyan filmes alkotó van, aki a pályája során szorosan kapcsolódott a képzőművészethez, de a közösségi médiában is egyre több olyan utalás jelenik meg, amely foglalkozik ezekkel a témákkal: például nemrég montázsokban, beállításról beállításra dolgozták fel, hogy egy William Turner-festmény hogyan jelenik meg egy Kubrick-filmben. Ehhez hasonló logika alapján fog szerveződni a Cinarts honlapja is. A módszertani program kidolgozásában a filmes és médiaoktatásban tapasztalt Vizuális Világ Alapítvány lesz a hazai partner.

Ihletadó ötletek Vugar Efendi Vimeo oldalán

 

Lányi Eszter hozzáteszi, a kulturális kommunikációban jártas olasz BAM!-nak köszönhetően vélhetően vonzó és izgalmas nemzetközi portál jön majd létre alapvetően két céllal: egyrészt a pedagógusoknak fog módszertani technikákat, tanterveket, óravázlatokat kínálni, másrészt a 6 és 18 év közötti diákoknak a fenti témák alapján filmalkotásokat bemutatni. A konkrét célok mellett a projekt óriási pozitívuma, hogy a nemzetközi szakemberek gyakrabban találkoznak, a Cinartsnak köszönhetően élő kapcsolat épül ki az intézmények között. Ráadásul a honlap nemzetközi koordinálása, kivitelezése, tartalomfejlesztése olyan izgalmas kihívás, amellyel minden projektpartner csak nyerhet. A közös brainstorming, tapasztalatcsere útján megérthetik, miként működik a mai iskolás generáció, hogyan kivitelezhető a filmes örökség online megosztása, milyen válaszokat adhatnak a filmes szakemberek a nemzeti kulturális és nyelvi kontextus kihívásaira, valamint a szerzői jogdíjak kérdéseire. – Itthon ez különösen aktuális: elindult a Közgyűjteményi Digitalizációs Stratégia, amelybe remélhetőleg sok tapasztalatot tudunk majd átvinni ebből a projektből – mondja Lányi Eszter.

˄