Magyar Taekwondo Szövetség

BePART - Befogadás a sport révén a jobb társadalomért!

Elnyert összeg: 56 792 euró

Erasmus+

A „BePART - Befogadás a sport révén a jobb társadalomért” projekt a társadalmi kirekesztés problémájára keres megoldást a harcművészeteken keresztül. Nemzetközi együttműködés keretében azokat az edzőket és oktatókat segítik, akik taekwondóval próbálják elérni a hátrányos helyzetű fiatalokat. A projektet a Bolgár Taekwondo Szövetség vezetésével megvalósító konzorcium magyar tagján, a Magyar Taekwondo Szövetségen keresztül mutatjuk be. Kiss Roland projektkoordinátorral beszélgettünk.

A két szövetség jó kapcsolatot ápol egymással, így amikor két évvel ezelőtt a bolgár szövetség megkereste a magyarokat, hogy lenne-e kedvük egy közös európai uniós projekthez, a magyar fél nyitott volt az együttműködésre. A folyamatos konzultáció végeredménye a BePART projekt lett. A projekt fő célja a taekwondo, mint a társadalmi befogadás eszközének népszerűsítése, a társadalmilag kirekesztett emberek elleni előítéletek leküzdése, valamint a sport kulcsszerepének megerősítése a kölcsönös megértésben, elfogadásban.

Az indító találkozóra 2020 februárjában került sor. Az együttműködésben öt ország (Bulgária, Magyarország, Görögország, Olaszország és Ciprus) vesz részt hét tagszervezettel, ami az öt nemzeti taekwondo szövetséget, illetve egy bolgár egyetemet és egy bolgár szociális intézményt jelent.

– A program az esélyegyenlőség jegyében zajlik, a projekttel a társadalmilag kirekesztett, a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett és a fogyatékkal élő fiatalokat kívánják segíteni egy úgynevezett BePART HUB fejlesztésével. E honlapon keresztül próbálják meg ezeket a csoportokat elérni videók, kép- és hanganyagok segítségével. Olyan technikákat, taktikai elemeket, edzésmódszereket fognak bemutatni, amelyek segítik azokat az edzőket, akik hátrányos helyzetű fiatalokkal vagy fiatal felnőttekkel foglalkoznak. Első lépésként az öt ország hét tagszervezete egy közös kutatást végez egy online kérdőív segítségével, amely mind az öt nemzet nyelvén, illetve angolul is elérhető. Ezenkívül az országoknak lehetőségük lesz a taekwondo-társadalmon belül is a kutatásra, akár például egy edzői szeminárium keretében. A kutatás kiértékelési folyamata lényegi része lesz a közös munkának – avatott be a részletekbe Kiss Roland.

A projekt fontos eredménye egy útmutató lesz, amely hét olyan modulból áll, amelyek testreszabott módon foglalkoznak a célcsoportok igényeivel. A modulok mentori eszközként, útmutatóként is szolgálnak majd mind az egyéni, mind a csoportos munkához. Mindegyik modulért egy tagszervezet felel. A Magyar Taekwondo Szövetség a Felhatalmazott technikák a fogyatékkal élő fiatalokkal dolgozó edzők számára című modult kapta. Ez a téma a magyarokhoz közel áll, hiszen Magyarországon három komoly parasport egyesület is van, ahonnan reményeik szerint két fiatal sportoló paralimpiai kvalifikációra fog menni. Jó szakemberekben nincs hiány, és úgy érzik, ez nagyon jó vonal lehet számukra, mert szeretnének többet foglalkozni a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő fiatalokkal, és bár már vannak erre módszereik, de szeretnék azokat továbbfejleszteni. Fontos elem, hogy a projekt keretében az edzők továbbtanulásában, fejlődésében is tudnak segíteni.

Egy másik modul címe a Taekwondo a fogyatékossággal élő fiatalok beilleszkedésének segítésére a társadalomban, témája pedig nagyon hasonlít a magyarokéhoz, de míg itt a társadalomba való beilleszkedésen van a hangsúly, addig a hazaiban a technikán és azon képességek fejlesztésén, amelyekkel a fiatalok mindennapjait tudják segíteni.

A Taekwondo a fiatal hátrányos megkülönböztetésben élő és alacsony lehetőségekkel rendelkező beilleszkedéséhez című modullal a hátrányos helyzetű fiatalokat segítik a sportágon keresztül. A Bolgár Taekwondo Szövetség A felhatalmazó technikák az edzők számára, akik alacsony esélyű fiatalokkal dolgoznak című témával foglalkozik. További modulok még A fiatal diszkriminációval küzdő edzők felhatalmazásának technikái, valamint Az edzők és oktatók mentorálási készségeinek fejlesztése.

A projektkoordinátor hozzátette, a 2020 januárjában indult kétéves projekt során három találkozóra is sor kerül. A római projektindító után Athénban tartják majd a projekt középtávi megbeszélését, a záróra pedig Bulgáriában kerül sor a BePART hálózat sportnapjával együtt.

<
>

˄