Maximulation Business Simulation Kft.

Budapest

Döntést hozni tudni kell

Üzleti szimulációs szoftver középiskolásoknak

Elnyert összeg: 52 650 euró

Erasmus+

Az Erasmus+, közvetlen európai uniós programban 52 650 eurót nyert egy fiatal közgazdászokból és mérnökökből alakult startup, a Maximulation Business Simulation Kft. koordinálásával működő konzorcium egy üzleti szimulációs szoftver fejlesztésére és tananyagként való oktatására. A vállalkozási készségeket erősítő játék középiskolások számára készül, akik egy háromfordulós versenyben össze is mérhetik üzleti döntéshozatali képességeiket.

Monopoly, Capitaly, Gazdálkodj okosan, Catan Telepesei – a családi, baráti együttlétek kedvenc társasjátékairól minden generációnak kedves emlékek jutnak eszébe. A nyerés, veszteség, csőd, kereskedés és persze maga a versengés, amely főszerepet játszik a játékokban, kiváló módja, hogy a gyerekek üzleti- közgazdasági kompetenciája fejlődhessen. Sajnos Magyarországon a közoktatásban igen csekély szerepet kap a gyerekek homo economicus-szá nevelése, így jobbára a társasjátékok adnak némi betekintést a gazdasági kérdésekbe.

Éppen így, közös baráti együttlétekkel indult el a Maximulation Kft. története is. Boda Márton (ügyvezető-alapító) és testvére, Tamás már gyermekkoruktól kezdve sok időt töltöttek társasjátékozással, a gimnáziumi évek alatt alakult ki baráti társaságuk, melybe már Marján György és Mecseki Tamás is bekapcsolódott (jelenleg is ők négyen társtulajdonosok a cégben). A közgazdász és mérnök érdeklődésű fiatalok ekkor már stratégiai játékokkal fejlesztették magukat, végül is magával az üzleti szimulációval az egyetem alatt találkoztak először.

Maximulation Business Simulation Kft.A nyerő csapat: Boda Tamás, Boda Márton Attila, Mecseki Tamás, Marján György

– A Szent István Egyetemen szimulációs játékra épülő kurzust tartok, de mindig is zavart, hogy ezek a módszerek a középiskolákba csak kis mértékben jutnak el – mondja az ügyvezető, hogy miért vágtak bele a projektbe. – Ez részint a lexikai tudásra épülő magyar oktatási rendszer miatt van (szemben a kompetencia-alapú nyugat-európai paradigmával), ami nem készít fel a váratlan problémák megoldására, részint a középiskolai tanároknak anyagi forrásuk sincs az ilyen jellegű innovatív szoftveres megoldások alkalmazására. Azt viszont gyorsan felismertük, hogy lenne igény a gyerekekre szabott üzleti szimuláció kidolgozására – magyarázza.

Az Erasmus+ pályázatot három partnerszervezettel együtt adták be (erdélyi, szlovákiai és tatabányai, közgazdaságra specializálódott iskolákkal), Brüsszel felé azt vállalták, hogy az egyéves projektidőben a partneriskolákkal együtt oktatási anyagot hoznak létre az üzleti szimulációs játékból, a leglelkesebb tanulóknak pedig egy többfordulós versenyt írtak ki, ahol a fiatalok az üzleti döntéshozatalt gyakorolhatják – egyelőre tét nélkül. Marján György, társtulajdonos elmondja, ők oktatási segédeszközként képzelik el a szimulációs programot, mely sok olyan készségre rávezeti a gyerekeket, ami könyvből nem feltétlen lenne fejleszthető.

Maximulation Business Simulation Kft.
A projektidőben a partneriskolákkal együtt oktatási anyagot hoznak létre az üzleti szimulációs játékból

Hozzáteszi, a diákok végre saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen vállalkozást vezetni, milyen lépéseket kell hozni egy sikeres üzletért. A szoftver alkalmazása közben észre sem veszik, mennyit fejlődnek digitális, döntéshozatali készségeik, stratégiai gondolkodásmódjuk. A játék magában hordja a versengést, hiszen mindenki nyerni akar, aki veszt, az pedig a hibáiból megtanul legközelebb jó döntést hozni, de a lényeg: a kiskorúaknak is meg kell tanulniuk dönteni.

A szimulációs versenyben korlátozás nélkül vehetnek részt középiskolás korú diákok Magyarországról, Szlovákiából és Romániából. A három fős csapatok először online selejtezőn vesznek részt, majd jön a középdöntő, a legjobbaknak pedig a döntő. Bár a verseny költségei nem olcsók, de szponzorokkal kiegészülve tovább folytathatják. Interjúnk napján éppen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja vállalta el a közép-európai üzleti szimulációs verseny fővédnökségét.

A cégvezetőktől azt is megtudjuk, a gyerekek körében egyértelműen pozitív a visszajelzés az innovációra. Egyrészt azért, mert végre kimozdulhatnak, a „szokásos” diákszerepből, másrészt mert nem kell több tízoldalas szabálykönyv ahhoz, hogy a szimulációt megértsék, rögtön tudnak vele játszani. A diákok bevonása a tanítói folyamatba egy egész oktatási szemléletváltást kíván, melyre égető szükség is van a huszonegyedik század elején. A cégvezetők ezt nem látják problémának: innovatív eszközt adnak motivált tanárok kezébe.

˄